Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Szociológia


Sorrend:


-20%
MIÉRT MÁS ROMÁNIA?

Második kiadás

Szerző: Lucian Boia

Koinónia Kiadó, 2014

 

A román történelemszemlélet és -kutatás szempontjából ha nem is fordulatot, de mindenképp az eddigi úzustól való egyértelmű eltávolodást jelző folyamat jeles képviselője Lucian Boia. Legutóbbi kötetével a történész kilép a historikus eddigi, rigurózus szerepéből, és az olvasmányosan színvonalas tudományos értekezés medrében tekinti át a román társadalom fejlődéstörténetének dilemmáit, ellentmondásosságait, a sajátosan összetett, fonákságokat ötvöző gazdasági és szociálpolitikai, illetve kulturális folyamatokat. Az etnogenézis homályos foltjai, a történelmi léptékekkel mérhető megkésettség, az újításra való nyitottság, illetve a továbbra is rurális világra alapozó Románia konzervativizmusa egyaránt foglalkoztatja Lucian Boiát.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÁRSADALOM ÉS EMBER

Szerző: Csányi Vilmos

Gondolat Kiadó, 2011

 

Csányi Vilmos (Budapest, 1935. május 9.) Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Jelentős tudományterjesztési és szépirodalmi munkássága is.

 
900 Ft
Akció: 765 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VÁROS ÉS VIDÉKE

A munkaerőpiactól való távolmaradás okainak empirikus vizsgálata

Településszociológiai tanulmányok; 3.

Szerkesztő: Rácz Attila

JATE Press, 2009

 
2 520 Ft
Akció: 2 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALLÁSOSSÁG/VÁLTOZATOK

Vallási sokféleség Magyarországon

Vallás a társadalomban - Religion in Society; 3.

Szerkesztő: Máté-Tóth András - Nagy Gábor Dániel

JATE Press, 2008

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK AZ ÍROTT SAJTÓBAN

Kvantitatív és kvalitatív elemzések

Vallás a társadalomban - Religion in Society; 2.

Szerző: Máté-Tóth András; Juhász Valéria

JATE Press, 2007

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SPACES IN TRANSITION

Papers in English and American Studies; 12.

Szerkesztő: Barát Erzsébet

JATE Press, 2013

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SOCIAL REALITIES IN THE MAKING

The Structuration of Society and the Constitution of American Identity

Papers in English & American Studies; 11.

Szerző: Annus Irén

JATE Press, 2005

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
INFORMATION SOCIETY DIMENSIONS

Szerző: Z. Karvalics László

JATE Press, 2009

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS A MAI MAGYAR SZOCIÁLPOLITIKÁBA

Szerző: Szirbik Gabriella

JATE Press, 2008

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FEHÉRGALLÉROSOKTÓL AZ ÚJ KÖZÉPOSZTÁLYIG

A fehérgallérosokra vonatkozó funkció- és helymeghatározások a szociológiában

Szerző: Feleky Gábor

JATE Press, 1998

 
945 Ft
Akció: 805 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A DEVIÁNS MAGATARTÁS SZOCIOLÓGIAI ALAPJAI ÉS MEGJELENÉSI FORMÁI A MODERN TÁRSADALOMBAN

Szerkesztő: Pikó Bettina

JATE Press, 2011

 
2 520 Ft
Akció: 2 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 MAGÁRA HAGYOTT GENERÁCIÓK - FIATALOK ÉS ÖREGEK A XXI. SZÁZADBAN

Szerzők: Csepeli György, Kígyós Éva, Popper Péter

Saxum Kiadó, 2006

 

Vajon lehet-e egy nemzedéket magára hagyni? S ki hagyja magára? Az égiek? Az elhalványuló hagyomány? A megelőző nemzedékek? A gyorsan változó kormányok? Az ősidők világa az "emlékező társadalom" volt. Különböző válaszútjain az egyén döntését a tradíciók segítették: hasonló helyzetben hogyan cselekedtek az elődök. Manapság a modern, "gondolkodó társadalom" elutasítja ezt a mankót. Saját megoldásokat keres az élet problémáira. A mai fiatal nemzedéket megelőző két generáció szomorú örökséget hagyott maga után: világháborúk, totális rendszerek, a természet tönkretétele, az emberi kapcsolatok elbizonytalanodása. A mai fiatalok jogosan fordulnak el elődeiktől, abban bízva, hogy ők talán jobb világot teremtenek. Ám felkészültek-e erre?

 
980 Ft
Akció: 785 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CIGÁNYOKRÓL

Szerző: Bencsik Gábor

Magyar Mercurius, 2009

 

Senki számára nem lehet kétséges, hogy ma Magyarország egyik legnehezebben megoldható problémája a cigányság és a többségi társadalom között feszülő ellentét. A megoldáshoz egymás megismerésén át vezet az út. Ezért írta több év kutatómunkájával Bencsik Gábor történész a Cigányokról című kötetet, amelyet 99, nagyrészt még soha nem publikált illusztráció tesz gazdagabbá. A kötet olvasmányos stílusban, a lehetőségekhez képest tömör megfogalmazással beszéli el a cigányok történetét, ismerteti nyelvüket, szokásaikat, hagyományos foglalkozásaikat.

 
3 600 Ft
Akció: 3 060 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MOSZKVA TÉR GYERMEKEI

Szerző: Pőcze Flóra

Libri Könyvkiadó, 2014

 

"A hajléktalan szerintem nem főnév, hanem melléknév, nem szabadna azzal is stigmatizálni, hogy főnévként használjuk a szót. Ez a társadalmi státusza egy embernek, de nem maga az ember" - vallja Pőcze Flóra, aki arra szánta el magát, hogy segítse a téren élőket, és változtasson a velük szemben fennálló előítéleteken. Többek között azzal, hogy megismerteti a moszkvások mindennapjait. "Bármennyire keresgéltem is, nem találtam olyan kezdeményezést, amelynek kifejezetten az lett volna a célja, hogy a megfigyelő hajléktalanok között végezzen etnográfiai kutatásokat, méghozzá úgy, hogy időlegesen maga is közéjük költözik. A Moszkva tér rám várt."

Az első megjelenésekor jelentős visszhangot kiváltó könyv új kiadása három fejezettel, három új emberi sorssal gazdagodott.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ÉDESEM VAGY MOSTOHÁK?

Vásárlási döntések a mozaikcsaládokban

Szerző: Eisingerné Balassa Boglárka

Publikon Kiadó, 2014

 

Manapság már nem lepődünk meg azon, ha valaki mozaikcsaládban él. Az újfajta családmodellek kialakulását elsősorban a gazdasági és a társadalmi változások indukálták. A mozaikcsaládok vizsgálatával leginkább a pszichológusok és a szociológusok foglalkoznak, de jelen kötetben egy marketing alapú megközelítést olvashatunk. A vásárlási döntés folyamatának és az abban vállalt szerepeknek a vizsgálata új szemléletmóddal egészíti ki a korábbi kutatásokat, feltárja a mozaikcsaládon belüli mechanizmusokat, konfliktusokat és a családtipológiai megközelítések új irányát mutatja be. A monográfiát minden olyan szakembernek és érdeklődő olvasónak ajánlom, aki fontosnak tartja a társadalom és ezen belül új célcsoportok alaposabb megismerését.

 
2 400 Ft
Akció: 2 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 EGYENRUHA HELYETT EGYÉNISÉG - A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSSZERVEZÉS ÚJ ÚTJA

Szerző: Puli Edit

Publikon Kiadó, 2014

 

A hátrányos helyzetű terek szociális szolgáltatásszervezésének napi gyakorlatában dolgozó szakemberek, valamint a helyi döntés-előkészítésben és döntéshozatalban közreműködők jól érzékelik a finanszírozás és a szociális szükségletek feszülő ellentéteit, az önkormányzati rendszerhez kötött szervezési formák egyenruhába bújtatott elvi hatékonyságának esetlegességeit. A monográfia arról szól, hogyan lehetne és kellene figyelembe venni e terek egyéniségeit a szolgáltatásszervezés szabályozásában, tehát szól a jogalkotóhoz is. Célja az, hogy reflektív összefüggéseket tárjon fel a szervezés tényezői között, s leírjon egy alternatív, megújító szemléletű modellt, kifejezetten a Nyugat-dunántúli régió példáján keresztül.

 
2 400 Ft
Akció: 2 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ÉLET REJTETT LOGIKÁJA

Szerző: Harford, Tim         

HVG Kiadó, 2008

 

„Veregesd meg a vállad, hiszen nem is vagy olyan őrült, mint ahogy állítják. És most már itt egy könyv, ami ezt be is bizonyítja.” Az élet gyakran látszólag teljesen irreális helyzeteket teremt, amiket nem akarunk megérteni, pedig több a logika mögöttük, mint gondolnánk. Miért terjed a tinédzserek között az orális szex? Miért van az, hogy egyes városrészek elszegényednek, és megállíthatatlanul terjed az erőszak? Miért örökzöld téma a rasszizmus? Miért van túlfizetve a főnököd? Érdekes kérdésekre meglepő válaszokat ad korunk egyik legelismertebb közgazdásza.

 
3 600 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A SZERETET ÉS AZ ÉLET BÖLCSŐJE. A HÁZASSÁG ÉS A CSALÁD ÉRTÉKTEOLÓGIÁJA ÉS SZOCIÁLETIKÁJA ÉRTÉKSZOCIOLÓGIAI KUTATÁSOK FÉNYÉBEN

Szerző: Farkas Péter

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Sokan ma a család válságáról beszélnek. A család azonban ma is a magánélet centruma, amelynek szocializációs hatásai továbbra is maradandóbbak, kötelékei erősebbek, kapcsolatrendszere pedig fontosabb más intézményeknél. Nem alakult ki életképes alternatívája, tehát a család intézménye nincs válságban. (Természetesen a társadalom válságjelenségei jelentősen érintik.)

A család által képviselt szellemi, etikai, vallási, szociális értékek az egyén jólétének, lelki egészségének és a társadalom fejlődésének alapját jelentik. A családok képezik a társadalom gazdasági, humán és szociális tőkéjét, ezért különösen fontos értékteremtő tevékenységük méltó erkölcsi és anyagi elismerése.

A család az egyház tanítása szerint szentség, mert olyan szövetség, amelynek modellje a szentháromságos szeretet, mert az emberi szabadság legmagasabb fokának gyakorlását teszi lehetővé, és annak keresésére késztet, ami a szeretett személy java és az élet nagylelkű továbbadásának forrása a házastársak révén.

Kötetünkben a család és házasság morálteológiai és szociáletikai áttekintését szeretnénk nyújtani, felhasználva a biblikus, dogmatikai, kánonjogi, kateketikai és liturgikus hátteret is. Ezeket egészítik ki a családszociológiai értékkutatások fejezetei.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
POKOLHEGY

Szerző: Szále László

Noran Libro Kiadó, 2014

 

Pokolhegy Ráckeve egyik „külvárosa”, főleg szegények – cigányok és nem cigányok – lakják. Ahogy a szerző írja: „Számomra tenger-gazdagságú csepp.” Ez a könyv nem helytörténet, nem is szociográ‑fia, inkább riport, amelynek nem az itt élő cigányság a főszereplője, hanem Pokolhegy. Hogyan éltek és élnek együtt szegények, gazdagok, cigányok, nem cigányok, mit gondolnak egymásról a szomszédok, hogyan vélekednek tanárok a diákokról, diákok az iskoláról, polgárok a hivatalról, a hivatal hogyan róluk.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 NEMZET A MINDENNAPOKBAN – AZ ÚJNACIONALIZMUS POPULÁRIS KULTÚRÁJA

Szerkesztette: Feischmidt Margit

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A könyv a mai magyar nacionalizmus hétköznapi és populáris formáiról szól. Azokat a beszédmódokat, jelképeket és társadalmi folyamatokat elemzi, amelyek a nemzetet a 21. század elején újra vonzóvá és fontossá teszik. Bemutatja, hogy a magyarság, mint a közösségnek és a hagyományoknak egy jól kezelhető, erős érzelmi mozgósító erővel bíró készlete miként értékelődik fel a fiatalok, társadalmi lecsúszástól félő falvak lakói, munkanélküli munkások, és a státuszuk megerősítésére törekvő középosztályi emberek számára. A kötet szerzői azt állítják, hogy a nemzetet a nagyságra, erőre, sőt fölényre irányuló társadalmi igény legitimálja, annak aktuális formáit ugyanakkor a szélsőjobboldali politika és egy nemzeti brandet létrehozó kulturális ipar, továbbá a radikális média teremtik meg. A könyvből megtudjuk, hogy ebbe a folyamatba miként kapcsolódik be a Trianon-kultusz, a nemzeti rock zene, az erdélyi etnoturizmus és jótékonykodás.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÖBB MINT KÉT ÉVTIZED A ROMA KÖZÉLETBEN

Szerző: Csorba Zoltán

Gondolat Kiadó, 2014

 

A szerző személyes lehetőségei, sorsa és munkatapasztalata – roma civil aktivistaként, szociális munkásként, kisebbségi önkormányzati képviselőként, alternatív iskolai tanterv kidolgozójaként, pedagógusként stb. – markánsan meghatározzák azokat az irányokat, amelyek hangsúlyosabban vannak jelen e roppant komplex és hatalmas problématömeg megközelítésében. Ilyenek a pedagógia, vagy a szociálpszichológia; az intézményszervezés és menedzsment; ezek jogi környezetének tanulmányozása stb. Az anyag talán legfőbb erényét az adja, hogy minden sora a magyarországi roma közélet különböző területein eltöltött két évtized valóságközeli kontextusából nő ki, mindvégig megőriz egy „alulnézeti” ethoszt belehelyezve a tágabb, „felülnézeti” aspektusba. A munka szintetizáló és rendszerező céllal íródott: felhasználja és összedolgozza a tudományos, jogi, politikai, közéleti diskurzusok legfontosabb, a mai magyarországi cigányságot érintő tételeit, elemzéseit, megállapításait, közhelyeit, javaslatait, tényeit, elképzeléseit.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FÉNYKÖR

Értékszociológiával egy új nemzetstratégia megalapozásához

Szerző: Varga Károly

Akadémiai Kiadó, 2014

 

A szerzőt nemzetközi és magyar tudományos fórumokon gyakorolt szereplései, lenyűgözően nagyszámú és változatos tematikájú magyar és idegen nyelvű publikációi, a változások és sokszínűség iránti érzékenysége alapján tekintélyes tudósnak, követésre érdemes magyar polgárnak tekinthetjük. Fénykör című monográfiájában bemutatja, hogy szociológiai és politológiai értékkutatásai hogyan járulhatnak hozzá nemzetstratégiánk alakításához. Ehhez bekapcsolta más társadalomtudományi ágazatok - pl. jövőkutatás, menedzsmenttudományok, hálózatkoncepciók - képviselőinek és néhány neves hazai közgazdásznak és közjogásznak esetenként ütköző nézeteit is. (Ádám Antal ny. alkotmánybíró)

 
5 900 Ft
Akció: 5 015 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KINT ÉS BENT. LOKALITÁS ÉS ETNICITÁS A PEREMVIDÉKEKEN

Szerzők: Kovács Éva, Vidra Zsuzsanna, Virág Tünde

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A kötet alapjául szolgáló kutatás nagyon egyszerűen fogalmazva akörül a kérdés körül forgott, hogy milyen erőfeszítéseket kell tennie egy falu lakójának nap mint nap ahhoz, hogy ugyanott, az otthonában hajthassa le a fejét este. A szerzők arra voltak kíváncsiak,

hogy a rendszerváltást követő gazdasági szerkezetváltás, a kialakuló kapitalizmus régi-új gazdasági szereplői, az elmúlt években az Európai Unióhoz való csatlakozás eredményeképpen „eltűnő” és az Unión kívül maradt országok „megmerevedő” határai hogyan formálták át a falusi közösségek gazdasági, társadalmi és etnikai lehetőségeit. A négy határ menti falu (Old, Bedő, Mocsa és Tiszakerecseny) vizsgálatát az a belátás magyarázta, hogy e változások általában markánsabban jelennek meg a határvidékeken, melyek egyfelől a belső átalakulások perifériái, másfelől az országhatár közelsége lehetőséget is teremthet a belső hatások enyhítésére, új érintkezési formák kialakulására.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KÉPKERET - AZ IDENTITÁS KONSTRUKCIÓI

Szerkesztette: Gantner B. Eszter, Schweitzer Gábor, Varga Péter

Nyitott Könyvműhely, 2010

 

Az identitás az emlékezéshez hasonlóan egy valamennyiünket érintő jelenség, önképünk egyik konstrukciója. Azonban éppen a konstruálha tósága varázsolja igencsak képlékeny fogalommá. Talán nem véletlen, hogy a modern és a posztmodern kor megannyi tudományágát foglalkoztatják az ehhez a témához kapcsolódó kérdések.

 

Mikor kötetünk középpontjába az identitás fogalmát helyeztük, abból indultunk ki, hogy az önazonosság soha nem statikus, végleges és tartósan érvényes állapot, hanem alapvetően egy dinamikus folyamat. Nem olyasvalami, ami egyszer és végérvényesen megtörténik, hanem ami folyamatosan változik. Éppen ezért tartjuk fontosnak a fogalommal való sokoldalú – és reményeink szerint termékenyítő – konfrontálódást.

 

Ez a kötet a 2008-ban megjelent, Az eltűnt hiány nyomában című első könyvünk folytatása, amely az emlékezés és emlékezet gondolatkörét vizsgálta. E sorozat életre hívásával legfőbb célkitűzésünk, hogy interdiszciplináris kontextusba helyezve járjunk körül egy-egy fogalmat.

 
2 980 Ft
Akció: 2 385 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A HÁROM KROMOSZÓMA

Modernitás, identitás és rokonság a katalán cigányok között

Szerző: David Lagunas

Nyitott Könyvműhely, 2010

 

E könyv Mari néni, Rafael bácsi, Lluís bácsi, Juanito, Chelo és a többi matarói káló cigány mindennapjaiba vezeti be az olvasót úgy, ahogyan azt a fiatal szociál antropológus, David Lagunas a közöttük végzett terepmunka során megismerte.

 

Az európai kultúrákban a mai napig úgy tekintenek a „zíngarókra”, mint „közeli vadakra”, akik „visszamaradottak”, „atavisztikus hagyományokat” és „sötét időkbe visszanyúló szokásokat” követnek, a manapság divatossá vált szo cio lógiai megközelítés szerint pedig egyszerűen csak „marginálisak”. Ezzel szemben a kálók azt vallják magukról: „mi modern cigányok vagyunk”; és sikeresen illeszkednek be egy szélesebb társadalmi közegbe.

 
2 980 Ft
Akció: 2 385 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KIS EMBERHATÁROZÓ

Szerzők: Bíró Judit, Csepeli György

Illusztrálta: Szunyoghy Viktória

Kossuth Kiadó, 2012

 

 „Sok van, mi égen s földön csodálatos, de az embernél nincs csodálatosabb” – írta Szophoklész. A kérdés csak az; miért van ez így?

Rendhagyó határozónk szórakoztató eligazítást nyújt abban, hogy azok, akikkel összehoz bennünket a véletlen vagy a szándék, miféle változatai az emberlét sokféleségének.

A kötetet Szunyoghy Viktória grafikái teszik még különlegesebbé.

 
2 980 Ft
Akció: 2 385 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
GYERMEKTELEN ÍRÓK A DIKTATÚRA IDEJÉN

Szerző: Arday Géza

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

A szerző a jelen kor tárgyilagosságával vizsgálja az írók gyermektelenségének témakörét. Ebben a kötetben számos olyan alkotó kerül előtérbe, akik nem alkudtak meg a diktatúra éveiben, s emiatt nagy áldozatot hoztak. Nemes Nagy Ágnessel együtt vallhatjuk, hogy „hiteles élet nélkül hiteles művészet sem lehetséges”. Egy író- és költőnemzedék legjelesebb személyiségei – főleg az újholdasok – nem vállaltak gyermeket. Utódok helyett műveket adtak az örökkévalóságnak. Fiatalok voltak, mégis gyermektelenek maradtak, mert ezáltal kiszolgáltatottá váltak volna a rendszer számára. A kötetben szereplőkre jellemző, hogy életük meghatározó alkotói szakaszában gyerekeknek szóló műveket hoztak létre. Emiatt egy átalakult irodalmi térben, azon belül egy másik mezőben mégis megőrizhették a függetlenségüket, az esztétikai értékteremtésüket, és egyaránt beírták nevüket az ifjúsági irodalomba valamint a gyermekek szívébe is.

 

A gyermektelen írók problémáját vizsgálja ez az irodalomtörténeti és szociológiai munka. Beszélgetések alkalmával Polcz Alaine hívta fel a szerző figyelmét a könyvben foglalt jelenségre. A munkához Lengyel Balázs és Szabó Magda is jelentős segítséget nyújtott.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AFRIKAI VÁROSOK

Szerző: Garth Myers

Publikon Kiadó, 2013

 

Garth Myers könyve világunk egyik legérdekesebb területére kalauzol el bennünket: a városodás, a városiasodás, az urbánus környezet változásait és az ezek eredményezte problémaegyüttest mutatja be afrikai példákon keresztül.

 
2 690 Ft
Akció: 2 285 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A RASCH-MODELL ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI AZ EMPIRIKUS KUTATÁSOK GYAKORLATÁBAN. ALAPVETŐ ELEMZÉSEK A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÁSOKBAN

Szerző: Molnár Gyöngyvér

Gondolat Kiadó, 2013

 

Kutatás-módszertani Kiskönyvtár. A pedagógiai mérés-értékelés a 21. század tanítással-tanulással, neveléstudománnyal foglalkozó kutatásainak egyik leggyorsabban fejlődő területe. A valószínűségi tesztelmélet és azon belül is a Rasch-modell a tesztelméletek egy újabb generációját képviselik, melyek felépítése, a mérés hibájának kezelése gyökeresen eltér a klasszikus tesztelmélet által használt matematikai eljárásoktól, függvényektől. A könyvben speciális tulajdonságainak köszönhetően kiemelt figyelmet fordítok az egyik legismertebb és legelterjedtebb valószínűségi tesztelméleti modellnek, a Rasch-modellnek és továbbfejlesztett változatainak.

 
2 200 Ft
Akció: 1 870 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 "CSAK MÁSBAN" - ROMAREPREZENTÁCIÓ A MAGYAR MÉDIÁBAN

Szerzők: Bogdán Mária, Feischmidt Margit, Guld Ádám

Gondolat Kiadó, 2013

 

Magyarországon a kisebbségek médiareprezentációját hosszú ideje az elrejtés vagy láthatatlanná tétel, továbbá a devianciát és veszélyességet alátámasztó esetek tabloizálása jellemzi. Ez a helyzet alig változott az elmúlt években. Mindemellett új jelenségekre is felfigyelhettünk: ilyen például a roma szereplők megjelenése a populáris tömegmédiában, vagy a gyűlöletbeszéd megerősödése a szubkulturális nyilvánosságban, és átterjedése a főárambeli médiumokba is. Kötetünk ezeknek a jelenségeknek a vizsgálatát, a róluk való szakmai párbeszédet ösztönző konferencia előadásaira épül. E tanulmánykötet szerzői, a konferencia előadói, a kisebbségi reprezentációk, elsősorban a romák reprezentációjának létrejöttét és működését a szociológia, a kritikai kultúrakutatás, a médiaelmélet és médiajog szempontjából vizsgálták.

 
3 890 Ft
Akció: 3 305 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÚLÉLŐKÉSZLET AZ SPSS-HEZ

Többváltozós elemzési technikáról társadalomkutatók számára

Szerzők: Barna Ildikó, Székelyi Mária

Typotex Kiadó, 2008

 

A könyv empirikus társadalomkutatók és szociológus hallgatók számára készült. Az SPSS programcsomag használatával párhuzamosan mutatja be, hogy milyen technikákkal lehet "rendet vágni" az adatok dzsungelében. Így ismerkedhet meg az olvasó a különböző adatredukciós módszerekkel: a főkomponens-, a faktor- és a klaszter-elemzéssel. A könyv rávilágít a magyarázó modellek felépítésének nehézségeire, az adatok természetéből adódó korlátokra. Részletesen tárgyalja az ANOVA, a lineáris regresszió, az útelemzés és a diszkriminancia-analízis segítségével megközelíthető probléma-típusokat. Minden SPSS-beli eljáráshoz hozzákapcsolja az alkalmazhatóság feltételeinek és az output-ok értelmezésének tárgyalását.

 
4 600 Ft
Akció: 3 910 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TUDÁSSZOCIOLÓGIA SZÖVEGGYŰJTEMÉNY

Szerzők: Békés Vera, Fehér Márta

Typotex Kiadó, 2005

 

Az Edinburgh-i, úgynevezett „erős programot” bemutató tudásszociológiai szöveggyűjtemény a magyar nyelvű tudományelméleti-tudománytörténeti könyvkiadás régi adósságát törleszti.

„Mi vagyunk kérlelhetetlenek, nem pedig a logika törvénye” – idézi Wittgensteint Bloor. Az így felfogott tudásszociológia arról ad számot, mi szabja meg, hogy mi számít valódi tudásnak, racionális gondolkodásnak, konkluzív érvelésnek egy adott korban, továbbá hogy miért változnak meg a racionalitás standardjai. Tehát nem a tévedés és eltévelyedés, az igaz útról való letérés eseteit magyarázza szociológiai szempontból, hanem éppen azt, hogy mitől számít egy út helyesnek, egy igazság igazságnak.

 

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZOCIOLÓGIA MÉRNÖKÖKNEK

Baccalaureus Scientiae sorozat

Szerkesztette: S. Nagy Katalin

Typotex Kiadó, 2008

 

A modern élet legmélyebb problémái az egyénnek abból az igényéből fakadnak, hogy létezése önállóságát és egyediségét megóvja a társadalommal, a történelmi örökséggel, az élet külsődleges kultúrájával és technikájával szemben…

 

A társadalom egész története felfogható két tényező, a társadalmi csoportunkba való beolvadás és az ebből történő egyéni kiemelkedés harcának, a kettő közötti kompromisszumnak, s keservesen elért és gyorsan elvesztett kibékülésük történetének.

 

Georg Simmel

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZOCIOLÓGIA KÖZGAZDÁSZOKNAK

Baccalaureus Scientiae sorozat

Szerkesztette: S. Nagy Katalin

Typotex Kiadó, 2007

 

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara 1998-ban alakult meg, 2001 óta újra van közgazdászképzés is. A közgazdász hallgatók szociológiát és gazdaságszociológiát tanulnak (a választható tárgyak között kultúraszociológia is szerepel). Itt a hangsúlyok a társadalom mellett a gazdasági élet, a társadalmi cselekvés (Max Weber) mellett a gazdasági cselekvés kérdéskörei, problémáira kerültek az elemzések, értelmezések során. Alapként természetesen megmaradt a társadalmi cselekvés (célracionális, értékracionális, emocionális vagy tradicionális cselekvés), ugyanakkor igyekeztünk bemutatni szociológiai módszerekkel a közgazdasági elméletek által kialakított fogalmak és törvények által leírt, gazdasághoz kötődő bizonyos fajta emberi cselekvéseket.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
IDŐREZSIMEK

Test és lélek sorozat

Szerző: Goudsblom Johan

Fordította: Fenyves Miklós

Typotex Kiadó, 2005

 

Goudsblom könyve azt bizonyítja, hogy bonyolult fejlődési folyamatokról világosan és élvezetesen is lehet írni. Bármely aspektusát tárgyalja is az emberi civilizációnak, a holland szociológus magyarázatai egyszerű, ugyanakkor roppant invenciózus modellekre épülnek, és sohasem nélkülözik a különböző kultúrákból vett empirikus bizonyító anyagot. Az Időrezsimek elolvasása után talán szegényebbek leszünk néhány mítosszal, de a szerző vizsgálódásai nyomán feltáruló történelmi mélység – legyen bár szó a szégyenről, az időről vagy a nemek közti hatalmi egyensúlyról – kárpótlást nyújt ezért a veszteségért.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VILÁG SZÁMOKBAN 2013

A könyv a The Economist éves kiadványa

Fordította: Jutai Péter

Typotex Kiadó, 2012

 

A nemzetközi bestseller sorozat 2013-as kiadását a legújabb adatokkal frissítettük, és új tényekkel bővítettük, például a mobiltelefonos fizetésekre, a globális békemutatóra, a múzeumokra és a művészeti galériákra, a feketegazdaságra és a veszélyeztetett fajokra vonatkozó számokkal. Jelen kötet több mint 190 országot rangsorol több mint 200 különböző szempont alapján, és részletes adatsorokat közöl a világ 65 legjelentősebb gazdaságáról, valamint közli az euróövezetre és a világra vonatkozó összesített adatokat.

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VILÁG SZÁMOKBAN 2012

A könyv a The Economist éves kiadványa.

Typotex Kiadó, 2011

2990 Ft

 

Informatív, szórakoztató és éleslátó…  ez a tények szerelmeseinek Bibliája.

Reuters

 

Minden benne van, amit egy fotelvilágjárónak tudnia kell a világról.

Daily Telegraph

 

Világunk a puszta tények és adatok tükrében: földrajz, népesség, demográfia, üzlet, pénzügy, gazdaság, közlekedés, turizmus,  környezetvédelem,  társadalom, kultúra, bűnözés – az adatok lenyűgöző aranybányája ez. Több mint 200 témakör, több mint 180 ország részletes  jellemzése.

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZABADSÁG FELTÉTELEI

(A civil társadalom és vetélytársai)

Civil Szellem sorozat

Szerző: Ernest Gellner

Fordította: Csaba Ferenc

Typotex Kiadó, 2004

 

A kötet alapos elméleti-filozófiai jellegű, történeti áttekintést nyújt a mai liberális demokráciák szabadságfogalmának és szabadsággyakorlatának kialakulásáról, illetve arról a középponti szerepről, amelyet ebben az egész folyamatban a civil társadalom létrejötte játszott. Gellner könyve izgalmas kiegészítését, árnyalását nyújtja a Keane által előadott történetnek – inkább szűkebben vett európai szemszögből, viszont némileg nagyobb elméleti apparátust mozgatva. A két könyv együtt megnyugtató megalapozását nyújtja a civil társadalomról eddig fölhalmozódott tudásnak minden átlagosan művelt olvasó számára, aki komolyan érdeklődik a téma iránt.

 

Ernest Gellner a liberális társadalomtudomány egyik meghatározó alakja. A szabadság feltételei című, immár klasszikusnak tekinthető könyvében kivételes erudícióval és máig ható érvénnyel tárgyalja a modern civil társadalom elméletét.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 EGYÜTT VAGY KÜLÖN? MAGYAR-ZSIDÓ EGYÜTTÉLÉS A SZOCIOLÓGUS SZEMÉVEL

Szerző: Hernádi Miklós

Akadémiai Kiadó, 2013

 

„A magyarság két elemének mai különállását cseppet sem érzem kisebbnek, mint az volt a harmincas években vagy a tízesekben, pedig akkor sokkal több zsidó élt Magyarországon. Nem azért, mintha Magyarország antiszemitább vagy éppen zsidósabb ország lenne bármelyik más kelet-közép-európai országnál, hanem azért, mert lelki szükségletet elégíti ki mindkét oldalon a különállás fenntartása…” (1997)

Hernádi Miklós 1987 és 2011 között keletkezett szociológiai írásai, melyek fő témái a zsidó önazonosság problémái, a magyar és nemzetközi antiszemita kommunikáció s a holokauszt, illetve a magyar-zsidó irodalom és művészet válaszútjai, változatlanul fájó és súlyos kérdéseket feszegetnek. A bennük következetesen képviselt, a magyar-zsidó együttélésről megfogalmazott, igen határozott társadalomtudományi álláspont, mely a magyar szellemi mezőnyben sajnálatosan ritka, szoros egységet teremt az írások között.

A kötetből világosan kirajzolódik a szerző álláspontja a mai magyar zsidó identitás kérdésében: mind a radikális asszimiláció, mind a zsidó disszimiláció (a nemzetiségi kisebbségi törekvések) elutasítása, viszont a kettős identitás - s a vele szükségszerűen együtt járó konfliktusok - konok vállalása. Nem normaként, hanem a társadalmi világ adottságaként tárgyalja a kettős identitást; ez a szemlélet termékenynek bizonyul, mert alkalmas elemzői perspektívát kínál az egyes témák tárgyalásához. A kötet írásai egy nagy tudású, teoretikusan felkészült és problémaérzékeny szociológus művei.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
LÁTHATATLAN TÖRTÉNELEM. POLITIKAI ANEKDOTÁK 1942–2012

Szerző: Szabó Ildikó

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

A politikai anekdoták különleges tömörséggel képesek bonyolult hatalmi viszonyokat érzékeltetni. Szociológiai értéküket az adja, hogy személyes élményeket, megtörtént eseményeket, helyzeteket idéznek fel és adnak tovább. Nemcsak a történelem különleges mozaikdarabjai, hanem az adott kor társadalmi értékítéletének a dokumentumai is. Gyakran olyan korból valók, amelyik nem tűri meg a nyilvánosságra hozatalukat. A történetek a mindennapi élet apró ütközeteinek fegyverei. Azzal, hogy feltárul bennük egy magatartás, egy viszonyulás, egy rendszer abszurditása, lehetőséget nyújtanak a mesélőknek és hallgatóknak az állásfoglalásra.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 EURÓPAI KALEIDOSZKÓP – AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS KISEBBSÉGEK

Szerző: Vizi Balázs

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Az Európai Unió huszonhét tagállamában számos kisebbségi csoport él, nagyon különböző társadalmi helyzetben és politikai környezetben. „Egység a sokféleségben” – szól az Európai Unió jelmondata. De nem egyértelmű, hogy ebbe a „sokféleségbe” a kisebbségek is beletartoznak-e, és hogy az európai integrációnak milyen szerepe van a hagyományos nemzeti kisebbségek életében.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
ODÚ, VAGY KELEPCE

Szerző: Szenes Márta

Oriold és Társai Kiadó, 2013

 

Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Szorongunk, és a világ számos csábítónak látszó lehetőséget kínál ennek a szorongásnak a feloldására. Fiatal felnőttkorban, főleg a húszas éveink elején ezek a szorongató kérdések emberi természetünknél fogva felerősödnek, hiszen ebben az életkorban kell leválnunk szüleinkről, és valljuk be, a körülvevő világ is folyamatosan nyomás alatt tartja ezt a korosztályt: „Mi leszel, ha nagy leszel? Tovább tanulsz vagy dolgozni fogsz? Mikor találsz magadnak párt? Mikor fogsz végre felnőni?”

Nem véletlen, hogy a szekták (korrektebb megfogalmazással az új vallási mozgalmak) számos tagja éppen ebből a korosztályból kerül ki. A könyv a szekta-jelenség bonyolult, veszélyes és izgalmas világába kalauzolja az olvasót, aki meg akarja érteni, hogy miért csábító egy fiatalnak egy olyan zárt vallási közösség tagjának lenni, ami a kívülálló (sokszor a szülő, rokon, barát) szemében érthetetlennek vagy kifejezetten károsnak tűnik. A könyv szándéka a szekták, új vallási mozgalmak pszichológiai szempontú megközelítése, és igyekszik tudományos elfogulatlansággal, ugyanakkor izgalmas tanulmányok bemutatásával elkalauzolni az olvasót ebben a zárt világban.

 
3 700 Ft
Akció: 3 330 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS SEGÍTÉSE

Szerző: Zsolnai Anikó

Gondolat Kiadó, 2013

 

A társas viselkedést meghatározó szociális kompetencia kulturálisan, társadalmilag elfogadott működéséhez és fejlődéséhez a spontán szocializáció – a szociális kohézió globalizáció okozta fellazulása, valamint a család által évszázadok óta képviselt pozitív szocializáció eredményességének fokozatos csökkenése következtében – ma már elégtelennek bizonyul. Egyre több azoknak a családoknak a száma, amelyek nem vagy alig képesek megteremteni a gyermek személyiségének alakulására pozitívan ható szociális, érzelmi, kognitív és környezeti feltételeket. A könyv célja a szociáliskompetencia-kutatások eddigi főbb eredményeinek pedagógiai szempontú elemzése, valamint a hazai empirikus vizsgálatok és fejlesztő programok bemutatásán keresztül az integratív megközelítés szükségességének hangsúlyozása a szociális kompetencia fejlődésével és fejlesztésével kapcsolatos kutatásokban.

 
2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 IDENTITIES, IDEOLOGIES AND REPRESENTATIONS IN POST-TRANSITION HUNGARY

Szerkesztette: Heller Mária, Kriza Borbála

ELTE Eötvös Kiadó, 2012

 

This book is a collection of Hungarian contributions to European research on the democratic development of the European Union (EU). It focuses on the problems and conflicts experienced by Hungarian society since the system change in 1990. During this time Hungary has become a NATO and EU member state but at the same time the country has undergone major changes, and encountered serious difficulties and challenges. Expectations of increasing welfare and stability have given way to deep public disillusionment. Former bonds of solidarity have been destroyed; values and certainties have been shattered and political struggles have reached an unprecedented level of ferocity. The book deals with social representations of this period of transition, and aims to give a concise picture of the state of democracy in Hungary. It investigates in particular problems of conflicting identities and identity formation with special attention paid to minorities, representations of national and European values, and characteristics of political ideologies prevailing in public and private discourses.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 HARC AZ ELISMERÉSÉRT - A TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK MORÁLIS GRAMMATIKÁJA

Szerző: Axel Honneth

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Axel Honneth a Frankfurti Iskola harmadik generációjának legprominensebb képviselője: 1996 óta Habermas utódjaként a Frankfurti Egyetem professzora, 2001-től a frankfurti Társadalomkutatási Intézet megbízott igazgatója. A Harc az elismerésért című könyve (1992) új fejezetet nyitott a Frankfurti Iskola és a kritikai elmélet történetében. Honneth hat éven keresztül Jürgen Habermas asszisztense volt a Frankfurti Egyetemen; itt érlelődött meg az a koncepciója, amely aztán szembeszegült a Habermas és Apel által képviselt diskurzusetikával.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ÁTVÁLTOZÓBAN

Szerzők: Csanádi Gábor, Csizmady Adrienne, Olt Gergely

ELTE Eötvös Kiadó, 2013

 

,,...Ez egy belső kerület annak hangulatával együtt, minden amit eddig tapasztaltam, eddig láttam, valahogy megfogott. Van sok látnivaló, mert ha egy ilyen mellékutcában elmegy az ember, ott is sok minden szépet és jót lát, főleg hogy most felújítanak házakat ilyen régi stílusokra, meg most ugye meglesz  azt hiszem a Király utcától fel a Körútig egy ilyen belső kör lesz, végül nagyon szép lesz azért..." (Interjú, 2010) Valóban így lesz  Milyen erők mozgatják az átalakulás folyamatait Kik érkeznek ide és miért Kik azok, akik elköltöznek Kényszerülnek távozni, vagy... Kik nyernek és kik veszítenek Kötetünk a belvárosi területek ÁTVÁLTOZÁSA mögötti okokat igyekszik európai országok tapasztalataival összevetve elemezni.   

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ZENEI SZUBKULTÚRÁK MÉDIAREPREZENTÁCIÓJA

Szerkesztette: Guld Ádám, Havasréti József

Gondolat Kiadó, 2012

 

Kommunikáció- és Kultúratudományi Tanulmányok. A populáris zene előállításával, értelmezésével, de mindenekelőtt terjesztésével kapcsolatos gyakorlatok a közösségi weboldalak térhódításával radikálisan megváltoztak. Ennek eredményeként olyan szokások, trendek, közösségi szerveződési formák jöttek létre, melyek csak nehezen helyezhetők el a klasszikus szubkultúra-kutatás, illetve a művészetszociológia kontextusaiban.

 
2 690 Ft
Akció: 2 285 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
RENDSZERVÁLSÁG ÉS TÁRSADALOMELMÉLET. TANULMÁNYOK

Szerző: Balogh István

L’Harmattan Kiadó, 2012

 

A mai nyugati típusú modern társadalmat és az általa meghatározott globális világot megrázó válságok áthatják az egyének és csoportok mindennapi életét és megrendítik az emberi együttélés valamennyi formájának alapjait. A gazdasági, szociális, kulturális és orientációs válság egyfelől az apátia, a közügyek iránti közömbösség magatartását, másfelől az agresszivitás és a radikalizálódás szélsőséges megnyilvánulásait váltja ki, miközben a válságra csak a rendszer alapjainak és történetének alapos újragondolásával és elemzésével, továbbá önmaga átformálásával adható válasz. E kötet tanulmányaiban a szerző e mind sürgetőbb feladattal való szembenézést vállalja, és amellett érvel, hogy lehetséges egy, a válságból kivezető alternatíva elméleti megalapozása. A szerző arról igyekszik meggyőzni az olvasót, hogy a társadalomelméleti tradíció kritikai újragondolásával megfogalmazhatók olyan intézményesíthető elvek – az önbecsülés igazságossági elvei –, amelyek alapján lehetővé válhat az emberi együttélés új rendszerének fokozatos kialakítása.

 
2 700 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A MAGYARORSZÁGI ROMA/CIGÁNY ÉRTELMISÉG HISTORIOGRÁFIÁJA, HELYZETE, MENTÁLIS ÁLLAPOTA

Szerző: Szabóné Kármán Judit

Gondolat Kiadó, 2012

 

A kötet témája a magyarországi roma/cigány értelmiség historiográfiája, a hazai cigányság oktatásának története, kiegészítve a mai diplomások körében végzett empirikus kutatással. A könyv a 17. századtól – az első roma/cigány írástudók megjelenésétől kezdve – napjainkig mutatja be a legnagyobb létszámú hazai kisebbség értelmiségének kialakulását, artikulálódását, szerveződését, kapcsolatát a többségi értelmiséggel. E téma eddig sem a hazai értelmiségkutatásokban, sem pedig a cigánykutatásokban nem szerepelt, ezért hézagpótló mind a szakma, mind a laikus közönség körében.

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A SZERETET CIVILIZÁCIÓJÁÉRT. TÁRSADALOMPOLITIKA – SZOCIÁLPOLITIKA – CSALÁDPOLITIKA ÉS A KERESZTÉNY TÁRSADALOMETIKA

Szerző: Farkas Péter

L’Harmattan Kiadó, 2012

 

Az ember társas és társadalmi lény, azaz közösségben és társadalomban él és érvényesül. Az egyének, családok, közösségek és rétegek helyzete között jelentős különbségek, társadalmi egyenlőtlenségek mutatkoznak. A történelem folyamán a társadalmi egyenlőtlenségek növekedtek. Különösen kiéleződtek korunkban, a globalizáció világában.

 

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!


Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.