Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Typotex Kiadó

Fő kategória >KIADÓ >S-T >Typotex Kiadó

Sorrend:

-15%
A FOTOGRÁFIA NAGYKÖNYVE

A fényképezés kultúrtörténete

Második kiadás

Past in Pictures sorozat

Szerző: Mary Warner Marien

Fordította: Gyárfás Vera

Typotex Kiadó, 2011

 

A FOTOGRÁFIA NAGYKÖNYVE az eddigi legteljesebb összefoglalás a kezdetektől napjainkig, szerzője fotótörténeti kánont alkotott. Közel 600 kép ismerteti meg az olvasót a fotózás történetével a művészet és technika, a szociográfia és divat, a háború és természetfotózás szemszögéből. Az olyan világfordító történelmi eseményekhez kapcsolódó fotók, mint Lincoln elnökké választása vagy MacArthur tábornok és Hirohitó császár első találkozása, meglepő részletekkel gazdagítják eddigi ismereteinket. Közelképet kaphatunk azokról az emblematikus fotósokról is, például Mathew Bradyről, Alexander Gardnerről, Edward Steichenről vagy Gertrude Käsebierről, akik egyéni szemléletükkel, technikai újításaikkal váltak e végtelen történet szereplőivé. E mozaik számtalan kockája a fotográfia teljes történetévé áll össze, melyet a kultúra lencséjén át szemlélhetünk.

 
8 900 Ft
Akció: 7 565 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SUGÁRZÁS ÉS RÉSZECSKÉK

Bevezetés az elemi részek fizikájába

Elméleti fizika sorozat

Szerzők: Patkós András, Polónyi János

Typotex Kiadó, 2006

 

Bevezető szintű sugárzáselméleti és részecskefizikai tankönyvet tart kezében az olvasó, amely az első magyar nyelvű bevezető munka a témában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatási kínálatában mintegy ötven éve szerepel az elektromágneses sugárzás és az elemi részek kvantumfizikája. Marx György, Montvay István, Nagy Kázmér, Nagy Tibor és Pócsik György fontos egyetemi jegyzetei vezették a témakörben dolgozó magyar fizikusokat a kutatások élvonalába. Kiss Dezsőnek és Nagy Elemérnek a kísérleti részecskefizikába bevezető munkái ma is aktuálisak. Az ELTE fizikus szak tanmenetének átfogó modernizálásakor, a kilencvenes évek elején határozták meg azt az ismeretkört, amelyet a kvantumelektrodinamika és a részecskefizika területéről a fizika bármely ágában dolgozó fizikusnak célszerű megismerni.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KONDENZÁLT KÖZEGEK VIZSGÁLATA NEUTRONSZÓRÁSSAL

Alkalmazott fizika sorozat

Szerző: Cser László

Typotex Kiadó, 2010

 

Ez a könyv egyetemi és doktori iskolai előadások alapján íródott abból a célból, hogy a neutronfizikai ismeretek alapjait közérthető formában tárja az olvasó elé. A neutronfizika, pontosabban a kondenzált közegek vizsgálata neutronszórás segítségével - hála a nagyteljesítményű spallációs források megjelenésének - ma reneszánszát éli. A Budapesti Neutronközpont (BNC) az eltelt évek során Közép-Európa legjelentősebb neutronfizikai központjává nőtte ki magát.

A szerző közérthető tárgyalásmódra törekszik, ennek ellenére a megértéshez elengedhetetlen a kvantummechanika, a szilárdtestfizika, valamint a magfizika elemeinek ismerete. Ugyancsak hasznos a röntgenszórás és a kristályszerkezet alapjaiban való jártasság. A könyvben az elméleti alapismeretek mellett néhány gyakran használatos mérési eljárás, illetve mérőeszköz leírása is helyet kapott.

 

Cser László a neutronfizika nemzetközileg is ismert, iskolateremtő művelője.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FIZIKA ÖSSZEFOGLALÓ

Kézikönyvek sorozat

Szerző: Holics László

Typotex Kiadó, 2010

 

„Az összefoglalót haszonnal forgathatják a tudásukat rendszerezni akaró felvételizők, érettségizők, vizsgázók, tanulmányi versenyekre készülők, és azok, akik áttekintést szeretnének kapni a fizika tudományának alapjairól" - írja Holics László előszavában. Valóban, ha valaki világos tárgyalásmódot keres, tisztázni kíván fogalmakat, akkor nem ajánlható jobb forrás a magyar nyelvű szakirodalomból, mint Holics László Fizika összefoglalója. A szerző neve összeforrt a magyar fizikatanítással. Tanítványai közé tartoznak a nemzetközi fizikus társadalom jelentős szereplői, a nem jelentősek pedig csak egyszerűen szeretik a fizikát.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
WIGNER JENŐ VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Principia Philosophiae Naturalis sorozat

Szerkesztette: Ropolyi László

Fordította: Györgyi Géza, Szegedi Péter

Typotex Kiadó, 2005

 

„A világ igen bonyolult; nyilvánvaló, hogy az emberi elme képtelen azt teljesen megérteni. Az ember ezért fogást eszel ki, mely lehetővé teszi, hogy a világ bonyolult voltáért a felelősséget ráhárítsa valamire, amit véletlennek nevez; így lehetővé válik számára, hogy kiragadjon egy tartományt, melyben már csak az egyszerű törvények találhatók. A bonyodalmakat kezdeti feltételeknek, a szabályszerűségek tartományát pedig természettörvénynek nevezi...”

Wigner Jenő egyike a magyar Nobel-díjasoknak. Munkássága elsősorban a matematikai fizika területén volt jelentős.

 

 
2 150 Ft
Akció: 1 830 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GYORSULÓ IDŐ

Magyar tudósok sorozat

Szerző: Marx György

Typotex Kiadó, 2005

 

Marx György olyan nemzetközi tekintélyű tudós volt, akit erősen foglalkoztattak a természettudományok fejlődésével kapcsolatos magyar és globális társadalmi problémák is. Válogatott írásai híven tükrözik a közelmúlt és a ma társadalmát érintő természettudományos kérdésekre vonatkozó kiútkereső meglátásait, amelyek máig is hatásosak. Az írásokat a szerkesztők hat cím köré, hat részbe rendezték: „Földi világunk” főként társadalmi kérdésekkel foglalkozik; az „Én tanár vagyok” című rész a természettudományok tanításával kapcsolatos írásokat tartalmazza; „Az Univerzum” kozmológiai témájú cikkekből válogat; a „Törékeny Földünk” és a „Kockázatok” a környezetünket fenyegető globális problémákról és az atomenergia szerepéről szól; az „Eredeti tudományos közlemények” csoportban pedig többségükben eddig magyarul még meg nem jelent, a kutatói közösségnek szóló szakcikkek olvashatók Patkós András értő fordításában. A szerkesztők a könyv némely fejezetét az aktuális érthetőséget segítő jegyzetekkel egészítették ki.

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ATOMOKTÓL A SAJTTORTÁIG

avagy fizika és kémia konyhaszerető gyerekeknek

Szerző: Hervé This

Fordította: Morvay Sándor

Typotex Kiadó, 2012

 

Kürti Miklós ismert és különösen kedvelt fizikus volt nem csak Magyarországon, hanem a nagyvilágban is. Budapesten született, a Trefort utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérsékletnek az anyag szerkezetére gyakorolt hatását kutatta. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. Fizikus a konyhában című eladásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban  és a budapesti iskolákban is.

 
1 950 Ft
Akció: 1 660 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VILÁGMINDENSÉG

Mai kozmológiai elméletek

Szerző: Timothy Ferris

Fordította: Márkus János

Typotex Kiadó, 2005

 

A szerző a kaliforniai Berkeley Egyetem emeritus professzora, fizikus, matematikus, csillagász, több tekintélyes amerikai tudományos díj birtokosa, a NASA tudományos tanácsadója.

Könyve a tudomány pillanatnyi helyzete alapján mutatja be a világegyetem(ek) állását, beavat bennünket a csillagászat forradalmian új korszakába. A mű érthető az átlagosan művelt nagyközönség számára is, de nem tesz tudományos engedményeket. Azonban ennél sokkal többet is nyújt. Mert az egész világmindenség nem csupán egy szaktudós csillagászati és fizikai korlátok közé szorított munkája, hanem egyszersmind művelődéstörténeti teljesítmény is.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VARIÁCIÓS ELVEK A FIZIKA ALAPTÖRVÉNYEIBEN

Elméleti fizika sorozat

Szerző: Biró Tamás Sándor

Typotex Kiadó, 2010

 

A variációszámítás optimumszámítási feladatokat old meg.

 

A variációs elven alapuló tárgyalásmód abban különbözik a szokásostól, hogy például az erőhatások leírása és a megmaradási törvények helyett optimum- és szimmetriaelvekből indul ki; az előbbieket az utóbbiakból származtatja. Így a klasszikus mechanika, az optika, az elektrodinamika, a termodinamika, a relativitáselmélet és a kvantummechanika alapegyenletei egységes keretbe foglalhatók és tudatosíthatók.

 

Az okság newtoni és a relativitás már Galilei által felvetetett elvei a fizikai mozgás leírásában egy évszázaddal később vezettek a mechanika Euler, Lagrange és Hamilton nevével fémjelzett, a variációs elvre épülő matematikai modelljéhez. A későbbi fizika alapegyenletei, így az általános relativitáselmélet Einstein- vagy a kvantummechanika Schrödinger-egyenlete, illetve az elektrodinamika Maxwell-egyenletei vagy a termodinamika törvényei is mind származtathatók variációs elvekből.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS A KVANTUMFIZIKÁBA

6 előadás Feynman modorában

Elméleti fizika sorozat

Szerző: Patkós András

Typotex Kiadó, 2012

 

A hat előadás témája: a fény kvantumosságának megjelenése, az anyaghullámok, a kvantummechanika elemei, a spin, az azonos részecskék kvantummechanikája, a nemlokalitás játékai: jól kitalált, sokat lefedő válogatás a témának a modern fizika különböző területein való nevezetes megjelenéseiből. A modern alkalmazások az atomok lézeres hűtésétől a pásztázó alagútmikroszkópon át a csillagok kvantumfizikájáig terjednek.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ATOMMAGSUGÁRZÁSOK MÉRÉSTECHNIKÁI

Alkalmazott fizika sorozat

Szerző: Bódizs Dénes

Typotex Kiadó, 2006

 

„Aki egy embertől lop ötleteket, az plagizál, aki többtől, az kutat (vagy könyvet ír).”

(kissé módosított) Murphy

 

Tisztelt Olvasó! Egy olyan írást tart a kezében, amelynek elkészítésére az késztetett, hogy több évig (1995 – 2003) tanítottam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetben, főleg mérnök-fizikus hallgatóknak, a „Nukleáris méréstechnika” tárgyat. Gyakran találkoztam azzal a problémával, hogy a félév végi, vagy államvizsga közeledtével a hallgatók (szorgalmasabb része) megkeresett, javasoljak irodalmi anyagot, amelynek segítségével sikeresen készülhetnek fel a vizsgára (ha halaszthatatlan problémáik miatt esetleg nem tudtak részt venni az előadások egy részén).(…) Mivel a lista hosszának növekedésével általában láttam az arcokon az érdeklődés lanyhulását, úgy gondoltam, talán hasznos lenne a fenti kiváló művek felhasználásával, valamint sok éves gyakorlati tapasztalataim alapján, egy „rövidített”, az újabb eredményeket is tartalmazó, magyar nyelvű összefoglalást írni. Ez késztetett ennek a könyvnek a megírására.

 

(Részlet a szerző előszavából)

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MECHANIKA MATEMATIKAI MÓDSZEREI

Szerző: Vladimir Igorevics Arnold

Fordította: Szűcs András

Typotex Kiadó, 2012

 

A klasszikus mechanika sokféleképpen kapcsolódik a matematika és a fizika számos más ágához, sőt elmondható, hogy a matematika legkülönbözőbb területeit a mechanika által felvetett kérdések inspirálták, többek között differenciálegyenleteket és fázisáramokat, sima leképezéseket és sokaságokat, Lie-csoportokat és Lie-algebrákat, szimplektikus geometriát és ergodelméletet.

 
5 800 Ft
Akció: 4 930 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HA JÖVŐ, AKKOR VILÁGŰR

Szerzők: Almár Iván, Galántai Zoltán

Typotex Kiadó, 2007

 

Ötven évvel az űrkorszak kezdete után egyre világosabbá válik, hogy az emberiség jövője elválaszthatatlan a világűrtől – ezért fontos feladat már ma is egyrészt a kozmikus környezetünkből származó veszélyek, másrészt az űrhajózás távlati lehetőségeinek áttekintése. Jövőnk és a kozmosz viszonyának egész sor alapvető kérdése merülhet fel:

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA IV.

Relativisztikus kvantumelmélet

Reprint kiadás

Szerzők: Bereszteckij, V. B., Evgenij Mihajlovics Lifsic, Pitajevszkij, L. P.

Fordította: Niedermayer Ferenc, Patkós András

Typotex Kiadó, 2010

 

A relativisztikus kvantumelmélet ma még távolról sem lezárt - még az alapját képező legfontosabb fizikai elvek tekintetében sem. Ez különösen vonatkozik az erős és a gyenge kölcsönhatások elméletére.

Másrészt viszont, még L. D. Landau eredeti elképzelése szerint, ebben a sorozatban csak azok az eredmények kaphatnak helyet, amelyek józan biztonsággal helytállóknak tekinthetők, és amelyek egy adott rendszerbe foglalhatók. Más szóval, a tárgyalás nem közelítheti meg túlságosan az elméleti fizika "első sorait". Ezt a célkitűzést és az elmélet jelenlegi állapotát figyelembe véve, ebben a könyvben lényegében kénytelenek voltunk megelégedni a kvantum-elektrodinamika tárgyalásával.

 

 
7 200 Ft
Akció: 6 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA II.

Klasszikus erőterek

Reprint kiadás

Szerzők: Evgenij Mihajlovics Lifsic, Lev Davidovics Landau

Fordította: Gálfi László, Kunszt Zoltán, Niedermayer Ferenc

Typotex Kiadó, 2010

 

Ezt a könyvet az elektromágneses és gravitációs terek elmélete tárgyalásának, tehát az elektrodinamikának és az általános relativitáselméletnek szenteltük. Az elektromágneses tér teljes, logikusan összefüggő elméletéhez szorosan hozzá tartozik a speciális relativitáselmélet. Ezért az utóbbit vettük a tárgyalás alapjául. A törvények levezetésében variációs elvekből indulunk ki, így végig biztosíthatjuk a tárgyalás legnagyobb általánosságát, egységét és lényegében egyszerűségét is.

Elméleti fizika sorozatunk általános tervének megfelelően ebben a kötetben egyáltalán nem érintjük a polározható kondenzált közeg elektrodinamikájának problémáit.

Itt a "mikroszkopikus" elektrodinamika - a vákuum és a ponttöltések elektrodinamikájának <:- kifejtésére szorítkozunk.

A könyv olvasásához az elektromágneses jelenségeknek az általános fizikai tankönyvek színvonalán való ismerete szükséges. Ugyancsak jól kell tudni a vektoranalízist. Nem tételezzük fel a tenzor analízis ismeretét, ezt a gravitációs terek elméletével párhuzamosan tárgyaljuk.

 
6 000 Ft
Akció: 5 100 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GEOGRÁFIA

Globális szintézis

Szerző: Haggett, Peter

Fordította: Fordító Kollektíva

Typotex Kiadó, 2006

 

Egy könyv, mely minden földi dolgok földrajzi összefoglalója.

 

Szemléletmódja szokatlan a magyar olvasók számára, mert angolszász jellegű, de talán épp ezért kíváncsivá tesz tudóst, diákot és az egyszerű földi halandót is.

Több mint 30 évig csiszolódott az anyag, hogy a globális szintézis alcímet vállalni merje, magyar fordítása pedig fordításai közül a hetedik.

 

 
9 800 Ft
Akció: 8 330 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A BÖRZSÖNYTŐL A HARGITÁIG

Vulkanológia, felszínfejlődés, ősföldrajz

Második, javított kiadás

Szerző: Karátson Dávid

Typotex Kiadó, 2008

 

Csaknem két évtizedes vulkanológiai kutatómunka eredményét tartja kezében a tisztelt Olvasó. Tudományos tevékenységemet, külföldi tűzhányók tucatjainak megismerése közepette, mindvégig a Kárpátok vulkáni hegységeiben, ezen belül döntően Magyarországon folytattam. Monográfiám alappillérei a sok év alatt megismert hazai vulkáni hegységek: a Börzsöny–Visegrádi-hegység, valamint kisebb lélegzetű tanulmányban a Mátra. Ezeket a hegységeket – a szakirodalom ismertetése, részletes forráskritika után – a teljesség igényével igyekszem bemutatni.

 
8 500 Ft
Akció: 7 225 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KUTYAGONDOLATOK NYOMÁBAN

Gyorsuló tudomány sorozat

Szerkesztette: Miklósi Ádám, Topál József

Typotex Kiadó, 2006

 

Bár több tízezer év óta társunk, a tudományos érdeklődés mindmáig elkerülte. Az utóbbi tíz év azonban forradalmi változások kezdetét jelzi. Vajon mi az, ami ennyire vonzóvá teszi az ember számára a kutyát a világ minden táján? Segíthet-e a modern tudomány e kérdés megválaszolásában?

 

Etológusok, pszichológusok, állatorvosok, szociológusok és filozófusok egymás munkáját kiegészítve igyekeznek feltárni az ember-kutya kapcsolat evolúciós mozgatórugóját, a háziasítás szerepét és hatását, illetve a kutya viselkedésének biológiai alapjait. Közben pedig kiderül, hogy az ember nem egyszerűen kutyát „csinált” a farkasból, hanem egyben a saját maga „képére” is formálta.

 
1 450 Ft
Akció: 1 235 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A KUTYA VISELKEDÉSE, EVOLÚCIÓJA ÉS KOGNÍCIÓJA

Az evolúciós gondolat sorozat

Szerző: Miklósi Ádám

Typotex Kiadó, 2010

 

Miért ragaszkodnak hozzánk? És mi miért nevezzük őket a legjobb barátainknak? Hogyan tanulnak? Milyen tényezők alakítják személyiségüket? Tényleg a farkastól származnak? Igaz-e, hogy tudnak számolni?

 

A kutya az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a ’családhoz tartozó’ jelzőt. Mégis tudományos kutatások hiányában eddig gyakran csak általánosságokkal és sokszor éppen tévhitekkel találkozhatott a gyanútlan olvasó.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FAJOK EREDETE

Új fordítás! Harmadik, javított kiadás

Az evolúciós gondolat sorozat

Szerző: Charles Darwin

Fordította: Kampis György

Typotex Kiadó, 2009

 

Darwin-év 2009

 

Az evolúcióelmélet klasszikus művének bevezetővel és jegyzetekkel ellátott új fordítása. Aktualitását a korábbi fordítások nehéz megszerezhetőségén kívül ezek elavultsága adja, továbbá az evolúciós gondolat iránt a társadalomtudományok különböző területein mutatkozó mind nagyobb érdeklődés. Darwin kritikus olvasása számos, ma újnak tűnő gondolat helyenként meglepően árnyalt bemutatását fedi fel magában az eredeti forrásban.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KIS DINÓKÖNYV NAGYOKNAK

Tudomány tömören sorozat

Szerző: David Norman

Fordította: Varró Zsuzsa

Typotex Kiadó, 2011

 

„A dinoszauruszok hivatalosan 1842-ben »születtek « az angol anatómus, Richard Owen jóvoltából, aki zseniális és intuitív nyomozói munkája során kihalt hüllők fosszíliáinak egyedi természetét vizsgálta. A dinoszauruszokat a nagyközönség hamar a szívébe fogadta, mivel ezek a lények egyrészt addig ismeretlen ősi világok kihalt lakói voltak, másrészt a mítoszok és legendák sárkányait is megtestesítették. A dinoszauruszok az emlékezetes entrée óta mit sem veszítettek vonzerejükből. Azóta is sokan találgatják, minek köszönhető ez a kitartó érdeklődés: talán azzal függ össze, hogy az embernek mindig fontosak voltak a mesék, amelyek beindítják a képzeletet és fejlesztik a kreatív képességeket. Számomra nem tűnik véletlen egybeesésnek, hogy gyakran éppen 3 és 10 éves kor között, a szellemi és kulturális fejlődésre legfogékonyabb időszakában a legnagyobb a dinoszauruszok iránti érdeklődés – ahogy azt sok szülő is tanúsíthatja.”

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MINDÖRÖKKÉ EVOLÚCIÓ

NEXUS sorozat

Szerzők: Csányi Vilmos, Kampis György, Mérő László, Pléh Csaba

Szerkesztette: Mihancsik Zsófia

Typotex Kiadó, 2010

 

Az evolúció elmélete alapjaiban változtatta meg az emberi gondolkodást, és a legkülönbözőbb szakterületek tudósai, kutatói alkalmazták vagy szálltak vele vitába. 2009 őszén, a kettős jubileum alkalmából Kampis György, Csányi Vilmos, Mérő László, Pléh Csaba és Csíkszentmihályi Mihály mutatta be az evolúciós gondolat egy-egy új és jelentős alkalmazását.

 

A Darwin-év tiszteletére tartott előadásokat jelen kötetben adjuk közre, Stöckert Gábornak, az Index újságírójának előszavával.

 
2 200 Ft
Akció: 1 870 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA X.

Kinetikus fizika

Szerző: Pitajevszkij, L. P.

Typotex Kiadó, 2013

 

Az „Elméleti fizika” ezen utolsó kötete a kinetikus fizikával foglakozik,amelynek tárgya tágabb értelemben a statisztikailag nem egyensúlyi rendszerekben zajló folyamatok mikroszkopikus elmélete. A kinetikai tulajdonságok szorosabban kötődnek a kérdéses fizikai objektumban működő kölcsönhatások természetéhez, mint a statisztikusan egyensúlyban levő rendszerek sajátosságai. Ebből fakad e tulajdonságok sokfélesége és elméletük bonyolultabb volta. Ezért nem volt olyan egyértelmű az általános elméleti fizikai tanulmányokba felveendő anyag kiválasztása. E kötettel teljessé válik a Lev Davidovics Landau által kijelölt program.

 
6 300 Ft
Akció: 5 355 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TUDOMÁNY ÉS VALLÁS

Szerző: Alister McGrath

Fordította: Gyárfás Vera

Typotex Kiadó, 2012

 

Tudomány és vallásközös témái, ám különböző látásmódjai megannyitársadalmi és privát vita központi témáját adják. E két nagy hagyománnyal rendelkező terület rendszerező összefoglalásaként széles körben, sok fordításban ismert a jelen kötet, mely elsősorban anyugati kultúrkört ismerteti, így a vallás a keresztény vallás, a tudomány pedig természettudomány. Nem tételez fel az olvasóról előzetes ismereteket, így az érdeklődőnek olvasmányos bevezető, míg BSc kurzusok tankönyveként használható.

 

„A vallás- és tudománytörténeti könyv olvasmányos, lényegre törően megírt, jól fordított. Talán nyíltabbak, toleránsabbak, megértőbbek leszünkolvasása által! Adja Isten!” – írja az első kiadás recenziójában Keszthelyi Sándor.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALLÁSOK ÉS EGYHÁZAK AZ EGYESÜLT EURÓPÁBAN

Magyarország

Tudomány & ... sorozat

Szerzők: Korpics Márta, Wildmann János

Typotex Kiadó, 2010

 

Egy országos szintű reprezentatív vallásszociológiai kutatás összegzése ez a kötet, mely - ahogy a cím is utal rá - összehasonlítja a hazai és európai vallási attitűdöket.

A szerzők közös munkáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy egymás fejezeteit kommentálva adják közre eredményeiket. Ízelítőül néhány kérdés és téma: Milyen a vallásos ember? Milyen a társadalmi megítélése? Mi jellemzi az egyházat - nyitottság, vagy zártság? Egyházakról kritikusan - támogatóan. A valláskutatás társadalmi haszna.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JÉZUS, A LÉTEZŐ

Homo religiosus sorozat

Szerző: John Carroll

Heller Ágnes előszavával

Fordította: Gyárfás Vera

Typotex Kiadó, 2009

 

Jézus a nyugati világ szellemi atyja. Milyen ember lehetett ő valójában? Vajon megállná helyét a modern világban, melyet megrendített az értelmi zűrzavar?

 

Az egyházak főként azt sugalmazták róla, hogy Jézus gondoskodó, vigaszt nyújtó, Jézus jámbor és alázatos, ő a gyengék barátja. Ez a Jézus, a Jó Pásztor, aki a bűnről és a megbocsátásról prédikál. Ő az Úr és a Megváltó.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A HÍVŐ EMBER A ZSIDÓ, A KERESZTÉNY ÉS AZ ISZLÁM VALLÁSBAN

Homo religiosus sorozat

Szerző: Julien Ries

Fordította: Krivácsi Anikó

Typotex Kiadó, 2006

 

A Homo religiosus sorozat második kötete a szent antropológiájának egyik központi aspektusára, magára a hívő emberre irányítja a figyelmet. A kötet nemzetközi hírű szakember szerzői fenomenológiai szemléletből kiindulva vizsgálják a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás istenhitét, isteneszméjét és vallásos mindennapjainak gondolkodását. Az írások három olyan hagyományt mutatnak be, amelyek számos közös vonásuk alapján sajátos kapcsolatban állnak. E kapcsolat egyik jellegzetes példája Ábrahám alakja, akiben a zsidók a Pátriárkák atyját tisztelik, a keresztények a hit bajnokát, a muzulmánok pedig az első igazhívő muzulmánt. A vallások és kultúrák találkozásának idején nagy szükség van e három monoteista könyvvallás (Biblia, Talmud, Korán) összevetésére.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TUDOMÁNY ÉS POLITIKA

Tudomány & ... sorozat

Szerkesztette: Mosoniné Fried Judit, Tolnai Márton

Typotex Kiadó, 2008

 

A tudománypolitika kulcskérdése a tudomány és a politika kapcsolata. Ha ezt egyetlen szóval akarjuk jellemezni, akkor leginkább az ellentmondásos jelzőt használhatjuk. A kutatás szabadsága ugyanis az egyik oldalon, a politika hatalmi pozíciója pedig a másikon - feloldhatatlan ellentmondások forrása. Mégis van megegyezés és együttműködés, mivel egyik sem nélkülözheti a másik támogatását. Az összekötő kapocs, növekvő mértékben, a társadalom. A közösség dönt a tudomány értékéről (összehasonlítva támogatási igényét és hasznosságát más területekkel), és minősíti a politika magatartását is.

 

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
TUDOMÁNY ÉS KULTÚRA

Tudomány & ... sorozat

Szerző: Berényi Dénes

Typotex Kiadó, 2009

 

A fizikus szerző a tudomány és kultúra, a tudomány és a társadalom különböző területeit átfogva mai problémákat elemez.

A fizika nem zárt tudomány, hatékonyságát a matematikával érte el, és nélküle se kémia, se biológia nem tárgyalható. A fizika aktuális látásmódja mindig hatással volt a filozófiára is, és ma már olyan "áthallások" hoznak jelentős sikert, mint a statisztikus mechanika és a pénzpiaci mozgások. A fizika jelentősége a természettudományokban, a napi problémákban - ez a kötet első részének témája. Ezt követően a tudománynak az oktatásban betöltött szerepét, végül pedig az egyetemes és hazai tudomány viszonyát ismerheti meg az Olvasó. Ez utóbbi a magyar természettudományok sok olyan eredményét mutatja fel, amelyekre, ha valamire, igazán büszkék lehetünk, csak éppen éppen a szakmai körökön kívül nem ismertek. Ezen igyekszik segíteni a könyv.

 
3 800 Ft
-15%
TÖRTÉNETEK FIZIKUSOKRÓL ÉS MATEMATIKUSOKRÓL

Harmadik kiadás

Szerző: Simon Gindikin

Typotex Kiadó, 2004

 

Cardano, Euler, Galilei, Gauss, Huygens, Klein, Lagrange, Laplace, Leibniz, Pascal, Penrose, Poincaré, Ramanujan – idegen hangzású nevek a köznapi ember számára, de a matematikát ismerők tudják nagyszerűségüket. Róluk és munkásságukról szól a Simon Gindikin-könyv.

 

 A matematikatörténeti irodalomban új színfolt ez a mű, mert az ókori görög és a középkori arab matematika tárgyalása helyett a hozzánk térben, időben és kultúrában közel álló Európa matematikájára tekint, a modern szemlélet kialakulását követi nyomon. A felsorolt matematikusok életét, munkásságát is megismerhetjük.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZENT-GYÖRGYI ALBERT

No.1. Nemzetközi bestseller sorozat

Szerző: Ralph W. Moss

Fordította: Bakács Tibor

Typotex Kiadó, 2012

 

„Ralph Moss fantasztikusan sokszínű életrajzot írt Szent-Györgyi Albertről. A könyv Szent-Györgyi életpályájának három aspektusát meséli el: életének történelmi hátterét, melyben a huszadik század legdrámaibb eseményei közül is szerepel néhány; a tudós fausti küzdelmét, hogy megfejtse az élet titkát; valamint Szent-Györgyi konfliktusait a tudományos élet irányítóival. A könyv több kötelező tiszteletadásnál; olyan dokumentum, amely a közelmúlt történelmének legjellemzőbb vonásait is megrajzolja.”

(Ilya Prigogine, Kémiai Nobel-díjas, 1977)

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NEWTON VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Principia Philosophiae Naturalis sorozat

Második kiadás

Szerkesztette: Ropolyi László, Szegedi Péter

Typotex Kiadó, 2010

 

A kötet természetfilozófiai sorozatunk, a Principia Philosophiae Naturalis második darabja a Leonardo válogatott írásai után. A szerkesztők ­– Ropolyi László és Szegedi Péter – előszava bemutatja a sorozatot, a természetfilozófia tudományát, valamit Newton életét és az életmű tudománytörténeti jelentőségét. A kötet tartalmazza ezenkívül Newton Principia című könyvének természetfilozófiai jelentőségű előszavát Newton magyarázataival együtt, részleteket A világ rendszeréről című műből, Newton leveleit Bentley-hez, melyekben alapelveit fejti ki, és a szerkesztők jegyzeteit, melyek nagymértékben segítik e több mint 300 éves szövegek megértését, értelmezését.

 
2 350 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAX PLANCK VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Principia Philosophiae Naturalis sorozat

Második kiadás

Szerkesztette: Ropolyi László

Fordította: Gerner József, M. Zemplén Jolán

Typotex Kiadó, 2010

 

Sorozatunk második kötetében Max Planck Nobel-díjas német fizikus természetfilozófiai írásaiból válogatunk. A modern fizika egyik megteremtője, a kvantummechanikai fordulat elindítója két alapvetően eltérő világszemléletű tudományos korszak határán próbált meg olyan természetfilozófiát – vagy ahogy ő fogalmaz: fizikai világképet – felvázolni, amely egyaránt megfelelt konzervativizmusának és akaratlan forradalmiságának. Kötetünkben először jelenik meg magyarul Planck első és talán legfontosabb természetfilozófiai művének, az 1908-as leideni előadásnak a szövege. Szándékaink szerint válogatásunkból pontosan követhető Planck véleménye a legfontosabb – a külvilág létezésére, a megismerhetőségre, a determinizmusra, a szabad akaratra vonatkozó – világnézeti kérdésekkel kapcsolatban.

 
2 350 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MÁGIA A KÖZÉPKORBAN

Szokatlan szempontok sorozat

Második kiadás

Szerző: Láng Benedek

Typotex Kiadó, 2010

 

Hogyan lehet méhekből tehenet gyártani, mágikus eszközökkel várakat elfoglalni, kristálygömbbel angyalokat idézni, talizmánnal szerelmeseket szétválasztani? Hogyan tudjuk imák segítségével az egyetemi tantárgyak anyagát néhány hét alatt elsajátítani, és miért érdemes egészségünk megőrzése érdekében kígyókat és békákat fogyasztanunk? Miért olvastak középkori értelmiségiek, egyetemi professzorok, szerzetesek és udvaroncok ilyen különös témákról, és hogyan tudták az olvasottakat komolyan venni? Bennük volt a hiba, vagy nekünk kellene komolyabb erőfeszítést tenni, hogy megértsük őket?

 
2 300 Ft
Akció: 1 955 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HISZEM VAGY TUDOM?

Vitaestek hit és tudomány viszonyáról

Tudomány & ... sorozat

Szerző: Dombi Péter

Typotex Kiadó, 2008

 

1998 és 2005 között szegedi és bécsi magyar egyetemisták vitaestek sorát rendezték a hit és tudomány viszonyáról. A kötet a vitaestek hangfelvételeinek szerkesztett változatát tartalmazza.

 

Ez a hiánypótló kezdeményezés teológusok, hívő és ateista természettudósok és filozófusok számára tette lehetővé, hogy nézeteiket nyilvánosan kifejthessék, és egyúttal inspiráló párbeszédekben többféle nézőpontból megvilágíthassák. És ahogyan párbeszéd, kérdezni tudás és toleráns gondolatcsere jellemezte a vitaesteket, úgy a könyv is ebbe a légkörbe vonja be olvasóját.

 
2 100 Ft
Akció: 1 785 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FIATAL KUTATÓK

Az életpálya kezdete

Tudomány & ... sorozat

Szerkesztette: Mosoniné Fried Judit, Tolnai Márton

Typotex Kiadó, 2010

 

Tudománypolitikai és munkaerő-piaci értelemben is külön csoportot alkotnak a fiatal, fokozatukat frissen vagy legfeljebb néhány éve megszerzett kutatók a tudományos közösségen belül. Számuk évente legalább negyven-ötvenezer fővel nő Európában, ezen belül Magyarországon mintegy hat-hétszáz fővel. Életpályájukat a Fiatal kutatók: doktori képzés és életpályamodellek c. projekt keretében vizsgáltuk 2007 és 2010 között. Azt a mintegy tíz-tizenkét évig tartó folyamatot igyekeztünk megismerni, mely alatt a doktori tanulmányaikat megkezdő fiatalok egy része (becslésünk szerint 25-30 százaléka) megtalálja helyét a tudomány rendszerében.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CSILLAGÓRÁK VEKERDI LÁSZLÓVAL

Tudomány & ... sorozat

Szerző: Herczeg János

Typotex Kiadó, 2011

 

 „Megszámlálhatatlan órát töltöttem Vekerdi Lászlóval mikor A véges végtelen művelődéstörténeti sorozat 221 rádióelőadását felvettük és szerkesztettem. Valamennyi csillagóra volt számomra, már akkor is. Még a vágás fáradalmas rutinmunkája is, izgalmas kalandozásnak bizonyult a burjánzó ötletek, a meglepő fordulatok gondolati hálójában. Vekerdi a beszélgetések öngerjesztő folyamatában rendszeresen szétfeszítette a tervek kereteit, minden alkalommal kihívás volt improvizatív gondolati műrepülés után valamiképp leszállni a műsoridő megszabott kifutópályájára. Gyakorta hagyta fenn a hangsúlyt, jelezve a további elágazások most épp kihagyott lehetőségeit. Rendkívüli tájékozottsága érzékeny izgatottsággal társult.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A TUDOMÁNY HATÁRAI

Tudomány & ... sorozat

Szerzők: Kutrovátz Gábor, Láng Benedek, Zemplén Gábor

Typotex Kiadó, 2009

 

„Miközben e sorokat írjuk, egy ismert médiasztár istenemberi lényünkről beszélget egy kineziológussal egy divatos rádióban, ahol reggelenként közgazdászok és tőzsdeszakértők gazdasági folyamatokat elemeznek. Racionális döntéselméletre pirkad és ezoterikára sötétedik – még egyetlen adó is sokféle igazságot közvetít. Összeférnek ezek egymással? Ez a kérdés pusztán elméletinek tűnhet, hisz nem mind tőzsdézünk, és talán azt sem értjük pontosan, mi az a kineziológia. Személyes életünkben mégis számos olyan döntést kell hoznunk, amelynél sorsunk, családunk és saját jövőnk függ attól, hogy a megfelelő szakértők és válaszok mellett kötelezzük-e el magunkat. Konkrét kérdésekre konkrét válaszokat várunk.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ALBERT EINSTEIN VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Principia Philosophiae Naturalis sorozat

Harmadik kiadás

Szerkesztette: Székely László

Fordította: Gerner József – Nagy Imre – Szécsi Ferenc

Typotex Kiadó, 2005

 

Albert Einsteinben nem csupán a kiváló fizikust tiszteljük, személye a tudományos zseni mintaszerű figurá ja ként rajzolódik ki elénk. Kötetünk – mely a speciális relativitáselmélet megszületésének 100. évfordulóján jelenik meg – a fizikus közérdekű tanulmányaiból nyújt mindeddig példátlan teljességű magyar nyelvű válogatást. A könyv – mely számos magyarul eddig nem olvasható írá sát is tartalmazza – öt fejezetre tagolódik. Az első fejezet témája természetesen a relativitáselmélet. A második fejezetben a kvantum mechanikáról és a determinizmus kérdéséről írott fontosabb cikkeit olvashatjuk. Einstein köztudottan vallásos ember volt, a harmadik fejezet írásai tudomány, vallás és filozófia viszonyát boncolgatják. A negyedik fejezet Einsteint a közéleti embert mutatja be, s a kötetet végül tudományos önélet rajza zárja. A könyv szerkesztője Székely László filozófus, az einsteini életmű jó ismerője, többek közt az Einstein kozmoszától a fölfúvódó világegyetemig című monográfia szerzője, aki az előszóban a legújabb kutatások alapján részletesen be mutatja a neves tudós életét és életművét.

 
2 550 Ft
Akció: 2 170 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ALBERT EINSTEIN IGAZ TÖRTÉNETE

No.1. Nemzetközi bestseller sorozat

Szerző: Jürgen Neffe

Fordította: Gerner József

Typotex Kiadó, 2011

 

Einstein nagyszerű egyénisége, tudós zsenije kíváncsivá tesz mindnyájunkat személyes életét illetően is.

Az újabb kutatások alapján előkerült dokumentumokat is felhasználva Jürgen Neffe vissza-visszatérően ír a tudós kettős énjéről: fiús vidámságáról és elmélyült koncentrálóképességéről, barátságosságáról és nőgyűlöletéről, a fizika alapvető megújítójáról, a megható és bosszantó emberről.

Az Einstein-legendának ez a nagy összefoglalása olyan sikernek örvend, hogy a Washington Post az „Év legjobb könyvének” választotta. Egy amerikai napilap – egy németből fordított művet!

 
4 300 Ft
Akció: 3 655 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FÁRAÓK FÖLDJÉNEK NOBEL-DÍJASA

Szerző: Ahmed Zewail

Fordította: Keszei Ernő, Rozsnyói Pál

Typotex Kiadó, 2008

 

 „A könyv három nagy témája: az élet, a tudomány és jövő - ahogy én látom." Írja a szerző.

 

Az élet: az ő élete, ahogy a kis Ahmed a Nílus menti városkából Alexandriába jut, onnan egyenest Kaliforniába, a híres-neves Caltech Egyetemre, ahol egy nagyszerű tudóscsapat tagjaként a molekuláris történések, az elemi reakciók megfigyelésével foglalkozhat.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RELATÍV TÖRTÉNELEM

Historia Mundi sorozat

Szerző: Gyáni Gábor

Typotex Kiadó, 2007

 

Mit jelent az a napjainkban gyakran hallható kijelentés, miszerint a világunkról szerzett vagy szerezhető ismeretek közvetett jellegűek? Ha a történetíró munkájára gondolunk, ez már első pillantásra is nyilvánvaló. Ő ugyanis maradéktalanul ki van szolgáltatva a közvetlen tapasztalatból számára hozzáférhetetlen valóság fennmaradt nyomainak, a történeti forrásoknak. A 19. században szakszerűsödő történetírás az írott források vizsgálatát helyezte a történetírói munka középpontjába, ami azóta is megszabja a szabályszerű történeti kutatás  kívánatos menetét. Nem árt tehát tudatosítani, hogy a források – a valóság eme nyelvi kifejeződései –  maguk is puszta értelmezések. A “minden csak szöveg” közismert felfogása arra utal, hogy a múlt történetírói elbeszélése nem valamiféle utánzás (rekonstrukció), hanem teremtés, konstruálás is egyúttal.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÚLÉLŐKÉSZLET AZ SPSS-HEZ

Többváltozós elemzési technikáról társadalomkutatók számára

Szerzők: Barna Ildikó, Székelyi Mária

Typotex Kiadó, 2008

 

A könyv empirikus társadalomkutatók és szociológus hallgatók számára készült. Az SPSS programcsomag használatával párhuzamosan mutatja be, hogy milyen technikákkal lehet "rendet vágni" az adatok dzsungelében. Így ismerkedhet meg az olvasó a különböző adatredukciós módszerekkel: a főkomponens-, a faktor- és a klaszter-elemzéssel. A könyv rávilágít a magyarázó modellek felépítésének nehézségeire, az adatok természetéből adódó korlátokra. Részletesen tárgyalja az ANOVA, a lineáris regresszió, az útelemzés és a diszkriminancia-analízis segítségével megközelíthető probléma-típusokat. Minden SPSS-beli eljáráshoz hozzákapcsolja az alkalmazhatóság feltételeinek és az output-ok értelmezésének tárgyalását.

 
4 600 Ft
Akció: 3 910 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TUDÁSSZOCIOLÓGIA SZÖVEGGYŰJTEMÉNY

Szerzők: Békés Vera, Fehér Márta

Typotex Kiadó, 2005

 

Az Edinburgh-i, úgynevezett „erős programot” bemutató tudásszociológiai szöveggyűjtemény a magyar nyelvű tudományelméleti-tudománytörténeti könyvkiadás régi adósságát törleszti.

„Mi vagyunk kérlelhetetlenek, nem pedig a logika törvénye” – idézi Wittgensteint Bloor. Az így felfogott tudásszociológia arról ad számot, mi szabja meg, hogy mi számít valódi tudásnak, racionális gondolkodásnak, konkluzív érvelésnek egy adott korban, továbbá hogy miért változnak meg a racionalitás standardjai. Tehát nem a tévedés és eltévelyedés, az igaz útról való letérés eseteit magyarázza szociológiai szempontból, hanem éppen azt, hogy mitől számít egy út helyesnek, egy igazság igazságnak.

 

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZOCIOLÓGIA MÉRNÖKÖKNEK

Baccalaureus Scientiae sorozat

Szerkesztette: S. Nagy Katalin

Typotex Kiadó, 2008

 

A modern élet legmélyebb problémái az egyénnek abból az igényéből fakadnak, hogy létezése önállóságát és egyediségét megóvja a társadalommal, a történelmi örökséggel, az élet külsődleges kultúrájával és technikájával szemben…

 

A társadalom egész története felfogható két tényező, a társadalmi csoportunkba való beolvadás és az ebből történő egyéni kiemelkedés harcának, a kettő közötti kompromisszumnak, s keservesen elért és gyorsan elvesztett kibékülésük történetének.

 

Georg Simmel

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZOCIOLÓGIA KÖZGAZDÁSZOKNAK

Baccalaureus Scientiae sorozat

Szerkesztette: S. Nagy Katalin

Typotex Kiadó, 2007

 

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara 1998-ban alakult meg, 2001 óta újra van közgazdászképzés is. A közgazdász hallgatók szociológiát és gazdaságszociológiát tanulnak (a választható tárgyak között kultúraszociológia is szerepel). Itt a hangsúlyok a társadalom mellett a gazdasági élet, a társadalmi cselekvés (Max Weber) mellett a gazdasági cselekvés kérdéskörei, problémáira kerültek az elemzések, értelmezések során. Alapként természetesen megmaradt a társadalmi cselekvés (célracionális, értékracionális, emocionális vagy tradicionális cselekvés), ugyanakkor igyekeztünk bemutatni szociológiai módszerekkel a közgazdasági elméletek által kialakított fogalmak és törvények által leírt, gazdasághoz kötődő bizonyos fajta emberi cselekvéseket.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
IDŐREZSIMEK

Test és lélek sorozat

Szerző: Goudsblom Johan

Fordította: Fenyves Miklós

Typotex Kiadó, 2005

 

Goudsblom könyve azt bizonyítja, hogy bonyolult fejlődési folyamatokról világosan és élvezetesen is lehet írni. Bármely aspektusát tárgyalja is az emberi civilizációnak, a holland szociológus magyarázatai egyszerű, ugyanakkor roppant invenciózus modellekre épülnek, és sohasem nélkülözik a különböző kultúrákból vett empirikus bizonyító anyagot. Az Időrezsimek elolvasása után talán szegényebbek leszünk néhány mítosszal, de a szerző vizsgálódásai nyomán feltáruló történelmi mélység – legyen bár szó a szégyenről, az időről vagy a nemek közti hatalmi egyensúlyról – kárpótlást nyújt ezért a veszteségért.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DARWIN A SZUPERMARKETBEN

Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre

Az evolúciós gondolat sorozat

Szerző: Mark Nelissen

Typotex Kiadó, 2012

 

Esténként egy mokkáskanálnyi tudomány, különösebb megerőltetés nélkül.

 

„Nincs szükség drága laboratóriumi munkára vagy kifinomult megfigyelési technikákra ahhoz, hogy meglássuk, meghalljuk, kiszagoljuk a magatartásunk mögött rejlő evolúciót. Szó sincs róla! Ha valaki azt hiszi, hogy a magatartásbiológiai és evolúciós biológiai jelenségek megfigyeléséhez laboratóriumra van szükség, válassza ki az első embert, aki a látómezejébe kerül… kivétel nélkül mindannyian a nap huszonnégy órájában a magatartásbiológia tökéletes példái vagyunk.”

 

A darwinizmus boldogít

 

„Az evolúciós elmélet nemcsak tudományos fogódzót kínál, hanem abban is segít, hogy az ember meg tudja válaszolni az élet értelmére vonatkozó kérdéseket.”

 
2 600 Ft
Akció: 2 210 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ INFORMÁCIÓ GYÖNYÖRŰ - INFOGRAFIKA

Numbers in Pictures sorozat

Szerző: David McCandless

Fordította: Rozsnyói Pál

Typotex Kiadó, 2010

 

Az Információ gyönyörű egyedülálló könyv, amely új nézőpontból tekint a modern információs korszakra. Segíti olvasóit annak megértésében, hogy mi értelme is van annak a számtalan statisztikának és véletlenszerű ténynek, melyekkel folyamatosan bombáznak bennünket. David Mc­Cand­less  grafikonok, táblázatok és illusztrációk segítségével kreatívan jeleníti meg világunk meglepő kapcsolatait és lenyűgöző adatait, amelyek a legélvezetesebb bűnös örömöktől kezdve egészen az internetes keresőszavakig feltérképezik a Földet.

 

„Veszélyes az asztalodon hagyni egy ilyen könyvet, ha valami munkád van. A látvány teljesen magába szív, az éles kérdések – melyeket megkísérelnek megválaszolni – és az a hatásfok, mellyel a szerteágazó összehasonlítások egyetlen oldalon összpontosulnak – ettől teljesen horogra lehet akadni.”

 
5 300 Ft
Akció: 4 505 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VILÁG SZÁMOKBAN 2013

A könyv a The Economist éves kiadványa

Fordította: Jutai Péter

Typotex Kiadó, 2012

 

A nemzetközi bestseller sorozat 2013-as kiadását a legújabb adatokkal frissítettük, és új tényekkel bővítettük, például a mobiltelefonos fizetésekre, a globális békemutatóra, a múzeumokra és a művészeti galériákra, a feketegazdaságra és a veszélyeztetett fajokra vonatkozó számokkal. Jelen kötet több mint 190 országot rangsorol több mint 200 különböző szempont alapján, és részletes adatsorokat közöl a világ 65 legjelentősebb gazdaságáról, valamint közli az euróövezetre és a világra vonatkozó összesített adatokat.

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.