Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Legújabb kor


Sorrend:

-20%
AZ ELSODORT ORSZÁG - NAPLÓJEGYZETEK 1944-1945-BŐL

Szerző: Fenyő Miksa

Park Könyvkiadó, 2014

 

Fenyő Miksa (1877-1972) a Nyugat egyik alapítója, szerkesztője és kritikusa. 1944. március 19-től, az ország német megszállásától 1945. január 19-ig, Pest felszabadulásáig ismerősöknél bujkált. 1948-ban elhagyta Magyarországot, előbb Rómába, majd Párizsba, végül 1953-ban New Yorkba költözött. Élete utolsó éveit Bécsben élte, ott is hunyt el.

 

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
A GESTAPO TEVÉKENYSÉGE MAGYARORSZÁGON 1939-1945

Szerző: Szita Szabolcs

Corvina Kiadó, 2014

 

Szita Szabolcs új monográfiája áttekinti a hitleri birodalom biztonsági szerveinek magyarországi kiépítését, a német Titkos Államrendőrség hatalmának itteni kiterjesztését. Bemutatja, hogy a Gestapo eredményesen épített a besúgókra, a feljelentésekre, ahogy a fizikai és lelki erőszak minden válfajára is.

A német titkosszolgálatok már az ország megszállása előtt is dolgoztak magyar földön. A magyar társadalom több rétegéből szerveztek be ügynököket, besúgókat. Mellettük a Gestapo bizton számíthatott a német birodalmi állampolgárokra és a hitleri rezsimmel rokonszenvező német ajkúak titkos vagy nyílt támogatására is. Magyarország megszállása után ezreket vett őrizetbe, legtöbbjüket előre elkészített listák alapján.

Adatok, újonnan feltárt tények sora bizonyítja, hogy a terror rablások sorozatával párosult, a zsarolás ugyancsak a német terrorszervezetek napi gyakorlatának számított. A Gestapo tevékenysége az emberkereskedelmet is magában foglalta: a legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok teljeskörű kifosztása volt. A monográfia olvasója képet kap a Hain Péter vezette magyar Gestapo garázdálkodásáról, a megfélemlítésre épített rablások sorozatáról, végül a háború utáni fejleményekről.

A kötet szerzője Szita Szabolcs, az MTA doktora, a budapesti Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ (ma HDKE) egyik alapítója.

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HORTHY

Szerző: Zetényi Csukás Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2014

 

"Vitéz nagybányai Horthy Miklós 1920. március 1-jétől 1944. október 15-éig volt a Magyar Királyság kormányzója. Személyét és politikai tevékenységét sokan értékelték már és használták fel egyéni céljaikra, vagy rövidtávú politikai elképzeléseikre. Ez a könyv minden elfogultságtól mentesen kívánja bemutatni az egykori államfő életét és tetteit. Szükségét éreztük annak, hogy tárgyilagosan, kizárólag a tények és a megtörtént események alapján rajzoljuk meg az életpályát, amelyben része volt.
A róla kialakult idealizált Horthy-kép két lehetőséget kínál, amely valójában egyetlen megoldásba torkollik: higgadt elemzésre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő választ adhassuk arra a kérdésre: ki is volt valójában Horthy Miklós?

 

 
7 900 Ft
Akció: 6 715 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÖRTÉNELMI GALAXISOK VONZÁSÁBAN

Magyarország és a szovjetrendszer 1945-1990

Szerző: Kalmár Melinda

Osiris Kiadó, 2014

 

Kalmár Melinda, a Kádár-korszak jeles szakértője 25 éves kutatómunka összegzéseként írta meg a magyarországi szovjetrendszer történetét. A nagyszabású szintézis egyszerre épül a szerző széles körű levéltári feltáró munkájára, valamint a legújabb hazai és nemzetközi történeti, politológiai, technológiai, ideológia- és kultúrtörténeti irodalom eredményeire, amelyek újragondolásaként valódi modern, interdiszciplináris megközelítésű munka született. A könyv Magyarország második világháború utáni történetét a nemzetközi irodalomban is kivételes módon a szovjetrendszer egyetemes kialakulásának, fejlődésének és folyamatos átalakulásának kontextusában, és egyben a világpolitika és a kelet–nyugati viszony mindenkori alakulásának tág összefüggésrendszereiben vizsgálja.

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-20%
AZ ÜGYNÖK ARCAI

Szerző: Horváth Sándor

Libri Könyvkiadó, 2014

 

III/III, Stasi, Securitate, KGB a kommunista korszak közismert rövidítései. Miért váltak az ügynökügyek fontossá 1989 után? Mire jók és mire nem az akták? Hogyan őrzik a Stasi, a Securitate vagy a lengyel állambiztonság iratait? Miben segítettek a szovjet ügynökök a magyar állambiztonságnak? Mit és miért fényképezett a politikai rendőrség? Milyen szerepet kaptak a nők és a városi terek az állambiztonsági megfigyelésben? Hogyan követték Mindszenty Józsefet és a Beatrice együttes tagjait? A kötet arra keresi a választ, mit tudhatunk meg a társadalomról és a mindennapokról a féltve őrzött aktákból.

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ I. VILÁGHÁBORÚRÓL

Szerző: Bihari Péter

Napvilág Kiadó, 2014

 

A politikusok, diplomaták és tábornokok koruk gyermekei voltak. Nekik sem volt elképzelésük, milyen a modern, gépesített háború, ami paradox módon megkönnyítette annak kirobbanását.

 

Bihari Péter hűen, korszerű szemlélettel adja vissza az I. világháború fontosabb eseményeit és problémáit, világos, olvasmányos stílusban. A könyv fontos pozitívuma, hogy teljességében tekinti át a világháborút, a távolabbi hadszíntereket, országokat is – tehát a Monarchia háborúját szélesebb perspektívába helyezi.

 
2 400 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KÁDÁR-KORRÓL

Szerkesztő: Takács Róbert

Napvilág Kiadó, 2014

 

Mennyiben különbözött Kádár rendszere Rákosiétól?

Ismerte-e Kádár a Kádár-vicceket?

Kizsákmányolta-e a munkásait a munkásállam?

Hány párt volt az egypártrendszer idején?

Mit őrzött a Munkásőrség?

Hány rendőre volt a rendőrállamnak?

Mennyire nyúlt bele az államvédelem az emberek életébe?

Mi hiányzott a hiánygazdaságból?

Hogyan éltek a maszekok és a gebinesek?

Mitől volt szocialista egy brigád?

Minden lap azt írta, amit a Népszabadság?

Ellenzéki volt-e Hofi?

Mindenki ugyanabból a tankönyvből tanult?

Szocialista Gazdálkodj okosan – avagy lakás, telek, autó?

A kertben volt-e a háztáji?

Miért kedvelte Thatcher Kádárt?

Emancipálta-e a nőket Kádár-korszak?

Hogy nézett ki a valóságban az osztálytársadalom?

Hány szovjet katona és tanácsadó volt Magyarországon?

Lehetett-e kritizálni rendszert?

 

Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a kötet.

 
2 400 Ft
Akció: 2 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A KREML ÁRNYÉKÁBAN

Tanulmányok Magyarország és a Szovjetunió kapcsolatainak történetéhez, 1944–1990

Szerző: Baráth Magdolna

Gondolat Kiadó, 2014

 

A kötet szerzője Baráth Magdolna történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának osztályvezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézetének címzetes docense, az 1945–1990 közötti magyar történelem kiemelkedő kutatója. Számos dokumentumkötet, vezető történeti folyóiratokban publikált tanulmány, hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadások, televíziós beszélgetések eddigi pályájának mérföldkövei. Szerteágazó kutatói érdeklődésének egyik meghatározó részterülete a magyar–szovjet kapcsolatok történetének kutatása. Hosszú évek óta makacs elszántsággal tér vissza minden esztendőben a moszkvai levéltárakba, ahol a nehéz kutatási feltételek ellenére a kétoldalú kapcsolatok újabb és újabb forrásait tárja fel és elemzi.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GRÓF BETHLEN ISTVÁN ÉS KORA

Osiris Kiadó, 2014

 

Kötetünk egy tudományos konferencia szerkesztett anyagát tartalmazza, amelyet az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezett 2013. október 4-én Gróf Bethlen István és kora címmel. A kötet szerzői (Ablonczy Balázs, Gyáni Gábor, Gyurgyák János, Paksa Rudolf, Püski Levente, Romsics Ignác, Sipos József, Tomka Béla, Tőkéczki László, Ujváry Gábor, Ungváry Krisztián és Zeidler Miklós) különb-különb megközelítéssel és szemlélettel tekintik át a volt miniszterelnök pályáját, politikai tevékenységét és életművének utóéletét. Az Országgyűlés Felsőházában tartott konferencia résztvevőit Kövér László házelnök, mint a konferencia fővédnöke, és a család nevében ifjabb Bethlen István köszöntötték. Kötetünk egy most induló sorozat (Tudományos konferenciák az Országházban) első darabja, amelyet – reményeink szerint – újabbak követnek.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-20%
MÚLTUNK, HA SZEMBEJÖN

önkényuralmi emlékeink

Szerző: Nóvé Béla

Noran Libro Kiadó, 2013

 

Az ’56-ban született szerző – egy sor hiánypótló forráskiadvány és történelmi monográfia közreadása után – ezúttal a „velünk élő történelem”, a személyes sorsok és a kortársi emlékezet izgalmas tanúságait összegzi, méghozzá rendhagyó módon úgy, hogy eközben saját köztörténeti magánemlékeit is felidézi.

 

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 TITKOS TÖRTÉNETEK. VÁLOGATÁS A BETEKINTŐ FOLYÓIRAT ELSŐ ÖT ÉVFOLYAMÁBÓL

Szerkesztette: Simon István

L’Harmattan–Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, 2014

 

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2007-ben indította el internetes folyóiratát, a Betekintőt, azzal a céllal, hogy rendszeres publikációs lehetőséget biztosítson a magyar politikai rendőrséggel foglalkozó kutatásoknak. Az évente négy alkalommal megjelenő folyóirat első öt évfolyamában mintegy másfél száz szaktanulmány, dokumentumközlés, recenzió látott napvilágot, amelyekből most jó párat valóságosan is kezébe vehet az olvasó. A 2007 és 2011 között megjelent írásokból válogatva ugyanaz a cél vezérelt minket, mint az egyes lapszámok összeállításánál: betekintést kívántunk nyújtani a rendszerváltás előtti államvédelmi/ állambiztonsági szervek működésébe és az általuk keletkeztetett forrásokba, megpróbáltuk bemutatni a titkosrendőrségi tevékenységnek a társadalmi élet különböző színtereire gyakorolt hatását, valamint mindennek a helyét a hazai kollektív emlékezetben.

 
5 200 Ft
Akció: 4 160 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A PÁRT BELÜGYE. A POLITIKAI RENDŐRSÉG ÉS AZ MSZMP A KORAI KÁDÁR-KORSZAKBAN (1956–1962)

Szerző: Krahulcsán Zsolt

L’Harmattan–Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, 2014

 

A könyv egy eddig szinte még teljesen feltáratlan területet, az MSZMP és a politikai rendőrség kapcsolatát szabályozó formális viszonyrendszert dolgozza fel az 1956-os forradalom leverését követő időszaktól 1962-ig. A politikai rendőrség és az állampárt sajátos kapcsolatának eddig nem szentelt a történetírás különös figyelmet, a szocialista berendezkedés hatalmi rendszerének vizsgálata, különös tekintettel a politikai rendőrség és az állampárt kapcsolatára, eleddig kevéssé gyarapította a korszak szakirodalmát.

 

 
3 100 Ft
Akció: 2 480 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
LEMORZSOLÓDÓ KISEBBSÉG

A csehszlovákiai magyarság jogfosztásának gazdasági háttere 1945-1948

Szerző: Gaucsík István

Kalligram Kiadó, 2013

 
3 200 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EGY EMBERÖLTŐ A ZÁSZLÓ ALATT HÁBORÚBAN ÉS BÉKÉBEN

Szerző: Erdeös László

Attraktor Kiadó, 2013

 

Hajnalban Uriv és Sztoroszhevoje között megindult a 20. könnyű hadosztály és az 1. páncélos hadosztály támadása, a hadműveleti irodában az onnan érkező jelentéseket várták remény és kétségek között. Jómagam éppen a csizmámat húztam fel, amikor berohan a parancsnoksági gépkocsi osztag parancsnoka, egy idősebb tartalékos főhadnagy, és bekiáltja, hogy „A kormányzó - helyettes Úr lezuhant!”

 

... „Azt leírni nem lehetett, hogy mi ment akkor végre bennünk ...”.

 
3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 DÉLVIDÉKRŐL A SZENT LÁSZLÓ HADOSZTÁLYBA. SZEKERES JÁNOS VISSZAEMLÉKEZÉSEI

Sajtó alá rendezte: Lakos Zoltán, Sőregi Zoltán, Fekete Ferenc

A megszálló erők fejezet Sőregi Zoltán munkája.

HK Hermanos Kiadó, 2013

 

Az utolsó életben lévő csendőrök egyikének visszaemlékezéseit tarthatja a kezében az olvasó.

 

Szekeres János második világháborús pályafutásának eseményei számos olyan helyszínen történtek, amelyek az eddig megjelent memoárirodalomban kisebb teret kaptak. A széles közönség számára eddig a magyar királyi megszálló erők kötelékében végrehajtott műveletek, valamint az 1945 elején a Balatontól délre lezajlott harcok leginkább a száraz történeti leírásokon keresztül ismertek.

 
2 400 Ft
Akció: 2 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÉRZELMES UTAZÁS

Szerző: Fejtő Ferenc

Kossuth Kiadó, 2008

 

,,Túl vagyunk a határon, s valami ünnepélyes megkönnyebbülést érzek…” – így kezdődik ez a harmincas években írt útinapló, amely a szerzőnek a zágrábi és a dalmáciai utazásáról szól, a kalandozásról az apai és az anyai emlékek között, a családtörténeti fölfedezésekről, az adriai tájak élvezetéről, de arról az utazásról is, amelynek során megtalálta saját énjét, tisztázta saját gondolatait.

 
2 600 Ft
Akció: 2 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AKI A KORÁT MEGELŐZTE

Aschner Lipót élete

Szerző: Rojkó Annamária

Kossuth Kiadó, 2011

           

Aschner Lipót 1892-től 1952-ig, hatvan éven keresztül dolgozott a budapesti Egyesült Izzóban és - mai kifejezéssel élve - a "topmenedzserek" különleges képességével rendelkezett. Karrierjét alulról kezdte, és végigjárva a ranglétrát, az egykori kistisztviselőből 1921-re a gyár vezérigazgatója lett. Az 1930-as években a gyáripar "fenegyerekeként" emlegették, aki gondolkodásban és kreativitásban messze megelőzte tárgyalópartnereit. A kulturális és sportéletet, valamint a szociális ellátást érintő egyedülálló beruházásaival, mecénási tevékenységével nem csupán a gyárban dolgozó több ezer munkás és tisztviselő, hanem Újpest és Magyarország számára is jelentős értéket teremtett.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MAGYARORSZÁG A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚBAN

Főszerkesztő: Romsics Ignác

Kossuth Kiadó, 2011

 

Magyarország 1941. június 26-án, a Szovjetunió elleni támadáshoz csatlakozva kapcsolódott be a második világháborúba és 1945 áprilisáig vett részt benne. E kötet e vérzivataros négy esztendő történetét mutatja be annak előzményeivel és fontosabb következményeivel együtt. A szerkesztő és a szerzők arra törekedtek, hogy a történetkutatás legújabb eredményeit is felhasználva, ám ugyanakkor a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is tekintettel sokoldalúan és oldott formában mutassák be témájukat. A tanulmányokhoz gazdag fotóanyag, valamint térképvázlatok, korabeli forrásszövegek, fogalommagyarázatok és a főszereplők életrajzai társulnak.

 
7 500 Ft
Akció: 6 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KRÓNIKA 1956

Főszerkesztő: Izsák Lajos

Szerzők: Baráth Magdolna, Feitl István, Izsák Lajos, Palasik Mária, Stemler Gyula, Varga Zsuzsanna

Kossuth Kiadó, 2006

 

A kötet az 1956-os magyar forradalom fél évszázados évfordulójára jelenik meg. Krónikaszerűen, vagyis az események időrendben, havi bontásban, tényközlő formában történő megjelenítésével kíván Magyarország modern kori történetének egyik legizgalmasabb, legdrámaibb esztendejéről hű és objektív képet adni. A könyv mindezt részletes kronológiával, a történéseket bemutató több száz dokumentummal, képekkel, plakátokkal, térképekkel teszi.

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELVETT ILLÚZIÓK

Drozdy Győző emlékiratai

Kossuth Kiadó, 2007

 

Drozdy Győző (1885-1970) tanító, újságíró, író, sikeres vállalkozó, laptulajdonos, szónok és mindenekelőtt egész nemzetét képviselő dacos, szókimondó politikus volt. Meggyőződéses demokrataként egyforma vehemenciával és következetes, kivételes bátorsággal szállt szembe a fehér terrorral ugyanúgy, mint a vörössel - minden politikai szélsőséggel.

Könyve 1918 és 1924, illetve 1944 és 1946 közötti politikatörténetünk nélkülözhetetlen forrása.

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR TRAGÉDIA 1956

Szerző: Fejtő Ferenc

Kossuth Kiadó, 2006    

 

A könyv 1956 decemberében jelent meg Párizsban: ez volt a világon az első kiadvány, amely az események sűrűjében elemezte a történteket, a forradalomhoz vezető és a forradalmat kiváltó okokat. A Tragédie hongroise nemcsak kordokumentum, hanem a szellemi erőviszonyok megváltozásának első jele. Előszavát a 20. század legbefolyásosabb francia filozófusa, Jean-Paul Sartre írta.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 KÁDÁR HITELE - A MAGYAR ÁLLAMADÓSSÁG TÖRTÉNETE 1956-1990

Szerző: Mong Attila

Libri Könyvkiadó, 2012

 

Az elmúlt három évtized leforgása alatt Magyarország többször is súlyos adósságcsapdába került. Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján az összeomlástól az országot végül a Valutaalaphoz és a Világbankhoz történő csatlakozás mentette meg. Néhány évvel később az újabb eladósodásból a rendszerváltásig vezetett az út, a 2000-es évek elején megindult folyamatnak pedig a 2008-as pénzügyi és gazdasági világválság, majd újból a Valutaalap mentőöve vetett véget. Az adóssághelyzetek tehát alapvetően befolyásolták a közelmúlt történelmét – sem az 1968-as reform, sem az 1980-as évek intézkedései, sem a rendszerváltás nem érthető meg ezek nélkül.

Ez a könyv egyfajta történelmi oknyomozás, mely a rendszerváltásig terjedő időszakot tárja fel, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy általa a mai politikai és gazdasági tér is átláthatóbbá váljon.

 

Mong Attila, újságíró, több kötet szerzője. 2004-ben Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki újságírói munkásságáért. Jelenleg a Stanford Egyetemen kutat.

 
4 490 Ft
Akció: 3 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
CIGÁNYKÉRDÉS MAGYARORSZÁGON 1945-2010

Szerzők: Majtényi Balázs, Majtényi György

Libri Könyvkiadó, 2012

 

A cigányok magyarországi történelme az elnyomás és a kirekesztés históriája. Egységes történelem ez, történetek nélkül, amelyet sokáig az államhatalom, a többség szemszögéből láttunk. Az újabb kutatások ebbe az egyoldalú elbeszélésbe emelik be a romák saját történeteit, rámutatva a történelmi igazságtalanságokra. Megjeleníthetők-e másoknak is a szempontjai, vagy csak a mindenkori hatalomé? Majtényi Balázs és Majtényi György könyve 1945-től a 2010-es kormányváltásig követi nyomon az egymást váltó rendszerek és korszakok cigánypolitikáját. Elemzi a cigányságról szóló diskurzust: megmutatja a folyamatosságot és a változást. Nyomasztó képekben peregnek le előttünk az események: igazságtalanok a hivatalos dokumentumok és szomorúak a személyes emlékek. A szerzők szerint azonban ez a kép nem teljes, és végleges sem lehet.

Megérthető és megváltoztatható-e a közös történelem?

Lehetséges-e másik emlékezet?

És végül, hová vezet az út?

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 ISTEN NEVÉBEN! - JÁNOSI ENGEL RÓBERT HADINAPLÓJA (1915-1917)

Szerzők: Schweitzer Gábor, Baiersdorf Kristóf

Publikon Kiadó, 2013

 

Jánosi Engel Róbert (Pécs, 1883. - Pécs, 1943.) első világháborús "Hadinaplója" most először kerül az Olvasóközönség elé. A jeles pécsi polgárcsalád sarjaként tartalékos hadnagyként bevonuló, utóbb főhadnagyként leszerelő naplóíró 1915. március 28. és 1917. március 30. között teljesített szolgálatot különböző katonai munkásosztagoknál a galíciai, volhíniai, majd az erdélyi hadszíntéren. Hiteles szemtanúként, a hadiesemények közvetlen részeseként örökítette meg az átélt és túlélt eseményeket: támadásokat és visszavonulásokat, győzelmeket és vereségeket. A napló olvasója előtt megelevenednek a frontszolgálatban megedzett katonák: sokuk nevét csak a "Hadinapló" örökítette meg. Jánosi Engel Róbert a fronton is őrizte a humánumot. Öntudatos, művelt és patrióta polgárként nemcsak az ősi tradíciókhoz, hanem a magyar és európai kultúrértékekhez is hűségesen ragaszkodott. A frontszolgálat közepette vezetett "Hadinapló" ezt a szellemiséget sugározza. A "Hadinapló" szövegét Baiersdorf Kristóf (Nagyszeben, 1941.) és Schweitzer Gábor (Pécs, 1964.) gondozta és egészítette ki jegyzetekkel."

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-25%
 A HORTHY-KORSZAK KÜLPOLITIKÁJA 2. - A HÚSZAS ÉVEK MÁSODIK FELE 1924–1931

Szerző: Gulyás László

Attraktor, 2013

 

A fiatal magyar történésznemzedék egyik legkiválóbb tagjának - a Benes csehszlovák elnökről írt nagymonográfia szerzőjének - úttörő vállalkozása: a Horthy-korszak külpolitikájának új és korszerű, ideológiamentes feldolgozása. A 2012-ben megjelent első kötet után most a második kötetben a tízéves Bethlen-érát mutatja be a szerző: kitér a frankhamisítási ügyre, az aktív magyar irredenta politika kezdetére, a Rothermere-féle akcióra, illetve a kötetet a nagy gazdasági világválság zárja. Mindezen belül képet kapunk a nagyhatalmakhoz, a baráti és az ellenséges kisebb országokhoz fűződő kapcsolatokról, törekvésekről, sikerekről és kudarcokról. Az olvasó tájékozódását széleskörű jegyzetapparátus és bibliográfia segíti.

 
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NYILAS MOZGALOM MAGYARORSZÁGON (1932-39)

Szerző: Paksy Zolán

Gondolat Kiadó, 2013

 

A magyar nemzetiszocialista, nyilas mozgalom történetének tárgyilagos feltárása 1945 után politikai okokból nem indulhatott meg. Ebből következően a fajvédő, náci, fasiszta, nyilas, nemzetiszocialista stb. fogalmakat és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi folyamatokat Magyarországon nem a történettudomány definiálta és írta le tudományos eszköztárával, hanem a politikai ideológia, sőt a közbeszéd is döntő módon beleszólt. A történeti feltárás hiányosságaiból következett, hogy a Horthy-kor szélsőjobboldali pártjaival kapcsolatosan a szakirodalomban több tárgyi tévedés, illetve szemléleti torzulás tapasztalható, különösen az e kötet tárgyát képező korai nyilas mozgalmak esetében. Ez a helyzet napjainkig csak kismértékben változott, annak ellenére, hogy az utóbbi években több publikáció is foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, és tisztázott hamis beállításokat. Erre tesz kísérletet e könyv is, amely a szerző tízéves kutatómunkájának eredménye.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
BAKANAPLÓ

Szerző: Farkas János

Pytheas Kiadó, 2013

 

Az első világháborút – szinte minden fronton – a legádázabb körülmények között végigharcoló magyar baka szószerinti, megdöbbentő naplója a „Nagy Háborúról”.

 

Farkas János – bár fodrászmester volt – mégis egy író láttató erejével festi le számunkra az első világháború poklát. Végigkísérhetjük őt a különböző hadszíntereken; az orosz harctéren tartalékban, a tűzvonal mögött ássák a lövészárkokat, majd az első vonalban, a Korumko-hegység déli részén folytatnak lövészárok harcokat. A weretyszowi ütközet után Galíciában küzdenek az oroszok ellen, majd Isonzo, Tarvis és a Krn-i hegycsúcs következik.

 
2 900 Ft
 A VITÉZI REND MAGYAR ÖRÖKSÉG. A VITÉZI REND TÖRTÉNETE 1920-2010

Szerzők: vitéz Bercsényi Miklós, vitéz Bősze József

Pytheas Kiadó, 2011

 

“Arra vállalkoztunk, hogy 70 év után összefoglaló kötetet állítunk össze a Vitézi Rend 90 éves történetéről. Az alapítás óta ebben a témában két alapvető írás is megjelent, a „Tízéves a Vitézi Rend” és az 1939-ben kiadott „Vitézek Albuma”. Az azt követő évek történései újságokban, közlönyökben jelentek meg, majd a II. Világháborút követő események megírásához – a rendszerváltás után – a még élő rendtársak visszaemlékezései és tárgyi emlékei szolgáltak. A könyv címe „A Vitézi Rend Magyar Örökség” bizonyítja, hogy a vitézség a magyar katona ezeréves hősies helytállásának és példaadó személyes bátorságának legmagasabb minősítése, azon hősöké, akik mindenüket feláldozták a haza és a magyar nemzet védelmében, így ezért megilleti őket a legnagyobb tisztelet! … ”

 

Budapest, 2010. december 31.         

A Szerzők

 
6 500 Ft
ELMONDOM, MÁSKÉNT NEM TEHETEK

Szerző: Tassy-Becz Éva

Pytheas Kiadó, 2011

 

Tassy-Becz Éva emlékeinek könyve család- és társadalomtörténet, amelyben a gerinc, a meghatározó alig harminc év, a második világháború, a szembe fújó fényes szelek, a kitelepítés, a szélnek eresztés. Az 1930-as évektől az 1960-as évekig. Egy olyan kor, amikor a történelem nemcsak alakította a családok életét, de meghatározta azáltal, hogy megszüntette az évszázadok óta a családok gazdasági alapját jelentő magántulajdont, az anyagi függetlenséget, ami lehetővé tette az értékek szerinti gondolkodást és cselekvést, negligálta a keresztény értékrendet s a családot, mint a társadalom legfontosabb alapegységét.

 

A kollektív amnézia oszlatásához járul hozzá ez a történelmi novella, Tassy-Becz Éva kiváló könyve nemcsak az átélt események leplezetlen bemutatásával szögezi a könyv elé az olvasót, hanem stílusbeli, nyelvi erényeivel, irodalmi értékével is.

 

Hantó Zsuzsa

 
2 000 Ft
-15%
 KIEGYEZÉS KÁDÁRRAL - "SZÖVETSÉGI POLITIKA" 1956-1963

Szerző: Tabajdi Gábor

Jaffa Kiadó, 2013

 

Kádár János végletesen elutasított kommunista politikusként lett a legfőbb politikai hatalom birtokosa Magyarországon 1956-ban. Néhány évvel később azonban már jól érzékelhető kül- és belföldi elfogadottsággal rendelkezett. Egyes halála után készült felmérések szerint pedig az egyik legnépszerűbb magyar történelmi személynek számított az évezredforduló idején.

 

 
3 150 Ft
Akció: 2 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 BÚVÓPATAKOK - A JOBBOLDAL ÉS AZ ÁLLAMBIZTONSÁG 1945-1989

Szerkesztette: Ungváry Krisztián

Jaffa Kiadó, 2013

 

Köztudott, hogy a pártállami diktatúra idején minden jobboldali gondolat eredendően üldözendőnek számított. De vajon hogyan élték túl a hagyományos politikai felosztás szerint jobboldalinak tekintett személyek és mozgalmak a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer üldöztetéseit? Kik választották az évtizedekre szóló, csendes „alámerülést”, és kik azok, akik továbbra is aktívan képviselték korábbi eszméiket? És vajon a rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján meg lehet-e különböztetni a jobboldalhoz köthető valós társadalmi jelenségeket az állambiztonság konstruált ügyeitől?

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BUDAPEST OSTROMA

Hetedik, felújított kiadás

Szerző: Ungváry Krisztián

Corvina Kiadó, 2013

 

Ungváry Krisztián, a fiatal hadtörténész munkája hatalmas űrt pótol. Több mint fél évszázaddal a drámai események után ez az első átfogó, ideológiai felhangok nélküli, hiteles és olvasmányos monográfia e mindmáig sokakat érdeklő és foglalkoztató témában. A kötet a korabeli szovjet és német levéltári források mellett számos eddig ismeretlen visszaemlékezést idéz és hasznosít. Ungváry Krisztián, a fiatal hadtörténész munkája hatalmas űrt pótol. Több mint fél évszázaddal a drámai események után ez az első átfogó, ideológiai felhangok nélküli, hiteles és olvasmányos monográfia e mindmáig sokakat érdeklő és foglalkoztató témában. A kötet a korabeli szovjet és német levéltári források mellett számos eddig ismeretlen visszaemlékezést idéz és hasznosít. A műben szerencsésen ötvöződik a mikro-történetírás célkitűzése és a háború nagyobb összefüggéseinek mélyebb bemutatása, plasztikus képet kap az olvasó a hadműveletek napi változásairól, a szovjet katonák viselkedéséről, a lakosság életéről, szenvedéseiről, a kegyetlenkedésekről és az élet újraindulásáról.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
A TURANIZMUS

Szerző: Szendrei László

Attraktor, 2010

 

Definíciók és értelmezések 1910-től a második világháborúig

 

"Turánizmus, azaz turáni mozgalom, a turáni népek, államok és területek kulturális, gazdasági és politikai együttműködésének és haladásának megalapozása és fejlesztése"

 

A szerző elemzi az ún. "turáni gondolat" keletkezését, fejlődését és elhalását a 20. század első felében. Korabeli folyóiratok, konferenciák, politikai és irodalmi megnyilvánulások alapján mutatja be a kötet ezt a sokat emlegetett, de csak roppant kevéssé ismert ideológiai irányzatot.

 
1 900 Ft
Akció: 1 425 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
TÖRTÉNELMI JOGUNK HAZÁNK TERÜLETI ÉPSÉGÉHEZ

Szerző: Karácsonyi János

Attraktor, 2009

 

Karácsonyi János (1858-1929) a kora középkor és a magyar egyháztörténet egyik legnevesebb szakértője volt, akinek monográfiái máig meghatározó munkák.

A könyvben a szerző röviden, de átfogóan végigkíséri a magyarországi nemzetiségek történetét, betelepülésüktől egészen a 20. század fordulójáig, kapcsolatukat a magyarsággal és a magyar állammal.

Ezt a kötetét az első világháború alatt írta, de megjelenésére már csak a Trianoni szerződés aláírását követően, 1921-ben kerülhetett sor.

 
2 400 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RENDSZERVÁLTÁS MAGYARORSZÁGON

Szerző: Romsics Ignác

Akadémiai Kiadó, 2013

 

Mik voltak a rendszerváltás kül- és belpolitikai előzményei? Reformkommunizmus vagy demokratikus ellenzéki mozgalom? Hogyan alakultak ki az ellenzéki pártok? Mi vezetett Kádár János és az MSZMP bukásához? Mi történt a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain? Miként ment végbe a privatizáció? Hogyan zajlottak az első szabad választások? Mik voltak az Antall-kormány legfontosabb intézkedései? Mik a rendszerváltás tanulságai a mából visszatekintve?

 

A Pont könyvek sorozat új darabja, a Rendszerváltás Magyarországon érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

 
1 590 Ft
Akció: 1 350 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 ILLÚZIÓ, HOGY ISMERJÜK EGYMÁST. SVÁJCI–MAGYAR KAPCSOLATOK 1944–45 ÉS 1956 KÖZÖTT

Szerző: Tréfás Dávid

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

A könyv Svájc és Magyarország közös hidegháborús történelmét tárgyalja, amelynek csúcspontja az 1956-os forradalom és az utána következő menekülthullám volt. Svájc nagyfokú részvételét a magyarországi eseményekben ugyanakkor sem gazdasági összefonódások, sem diplomáciai kapcsolatok nem magyarázzák. A szerző ezért terjedelmes svájci és magyarországi forráskutatásra támaszkodva világítja meg azokat a kulturális kapcsolódási pontokat, a mítoszszerűen felépülő tudást, a sokoldalú humanitárius, egyházi, gazdasági és privát jellegű kapcsolatokat, amelyek alapján értelmezhetővé válik a közös történet sajátossága.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
TÖBB MINT SPORT

Amikor a sport összefonódott a politikával vagy a történelem áldozata lett

Szerző: Jan Stradling

Kossuth Kiadó, 2012

 

A kötet azokat a drámai, megrázó eseményeket mutatja be, amelyek egykor egész nemzeteket, de néha a világ közvéleményét is izgalomban tartották. Ezek voltak azok a pillanatok, amikor a sport összefonódott a politikával vagy a történelem áldozatává vált.

Akadtak közöttük dicső percek is, mint amikor Jesse Owens egyetlen nap leforgása alatt négy aranyérmet nyert 1936-ban a berlini olimpián, és ezzel látványosan cáfolta Hitler nézeteit az árja faj felsőbbrendűségéről. Ilyen lehetett, amikor Billie Jean King a női egyenjogúságért küzdve teniszütőt ragadott, és legyőzte Bobby Riggst, a magát macsó állatnak nevező, elvakult ellenfelét. Miután Argentína vereséget szenvedett az angolok ellen a Falkland-szigetek miatt kitört háborúban, legendás labdarúgójuk, Maradona egy csodálatos góllal vett elégtételt. Ma is esküszik rá, hogy „Isten keze” segítette. Könyvünk bemutatja ezeket a megrendítő, magasztos történelmi pillanatokat, azokat az eseményeket, amikor mi, emberek mindannyian tanúi lehetünk annak a csodának, ami jóval több mint sport, jóval több mint játék.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 EMLÉK KÉPEK. ÖZVEGY HORTHY ISTVÁNNÉ GRÓF EDELSHEIM GYULAI ILONA ÉLETE KÉPEKBEN

Szerző: Zetényi Csukás Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2013

 

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona 1940. április 27-én férjhez ment a majdani kormányzóhelyetteshez, vitéz nagybányai Horthy Istvánhoz, a kormányzó idősebbik fiához.

Innentől kezdve Magyarország kormányzójának legszűkebb családi köréhez tartozott, és ez, a korszak legfontosabb magyar politikai és katonai eseményeinek, illetve vitéz nagybányai Horthy Miklós tevékenységének és életének egyik leghitelesebb szemtanújává tette őt.

Élete összefonódott a kormányzói pár életével, mind a magyarországi, mind a németországi internálás és később a portugáliai emigrációs évek ideje alatt is.

 

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
HALÁLRA SZÁNTAK, MÉGIS ÉLÜNK!

Egyházüldözés és az ügynök-kérdés 1945-1990-ig

Szerző: Tomka Ferenc

Szent István Kiadó, 2005

 

Hiánypótló,izgalmas írást tart kezében az olvasó, amely egyetlen kötetben, szakszerűen és olvasmányosan mutatja be a kommunista kor egyházának életét 1945-1990-ig. A könyv képet ad az egyházüldözés 1945-60 közötti időszakáról. Megrázó fejezeteket olvashatunk a kor vértanúiról, hitvallóiról, egyházának életéről. Új szempontokat nyújt az 1960-90-ig tartó rész. Ezekről az évtizedekről az egyetemi szintű történelemkönyvek is úgy írnak, mintha a növekvő vallásszabadság időszaka lett volna. A szerző ezzel szemben bemutatja e kor híveinek, papjainak, főpapjainak szorongatott helyzetét; miközben szól az élő egyházról is.

 
2 300 Ft
Akció: 2 070 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
PRÍMÁSOK, PÁRTOK, POLITIKUSOK 1944-1945

Szerző: Mészáros István

Szent István Kiadó, 2005

 

Két egymástól eltérő világ tükröződik két év történetébe sűrítve e könyvben,mely többnyire publikálatlan,a kutatók számára is jobbára hozzáférhetetlen kortörténeti dokumentumokat tár a nagyközönség elé. A Magyar Katolikus Egyház életében sorsdöntő volt ez a két esztendő. 1944- az évtizedek óta külsőségeiben és gondolkodásában is neobarokk egyházi élet soha vissza nem térő,utolsó esztendeje ez,a nemzetiszocialista ideológia és az egyházellenes hatalom szorításában, az ország háborús végvonaglásában. 1945- egy új,a korábbitól gyökeresen eltérő társadalmi berendezkedésű világ első éve. Vajon hogyan tud majd élni a Magyar Katolikus Egyház az addig nem tapasztalt körülmények között,a múlt külső-belső terheitől nyomasztva...? E két, egymást követő esztendő részleteinek ilyen szoros egymás mellett láttatása szokatlan a szakirodalomban,de éppen e két év döbbenetes kontrasztja nyújtja az olvasó számára a katartikus hatást. Tragikus volt ez a két esztendő: egy összeomlott diktatúra romjaira egy másik diktatúra kezdett építkezni. Ám Szent István nem homokra építette magyar egyházát: e viharos korban is szilárdan állt.

 
1 460 Ft
Akció: 1 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A TÜRELEM VÉRTANÚSÁGA

Szerző: Agostino Casaroli

Szent István Kiadó, 2001

 

A második világháború befejezése után Közép- és Kelet-Európa szovjet megszállás, illetve befolyás alá került államaiban a marxista-leninista rendszerek a totális ateista ideológia jegyében a Katolikus Egyház teljes szétverésére törekedtek. Számos püspököt bebörtönöztek, papok, szerzetesek ezreit internálták, szemináriumokat, vallásos intézményeket számoltak fel, egyházi iskolákat államosítottak. Az ifjúság ateista nevelése stratégiai fontosságú lett, a hitüket megvallókat pedig mindenütt hátrányos megkülönböztetés érte. Csupán a hatvanas évek elején, XXIII. János pápasága és a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának idején derengett fel a Szentszék és a kommunista államok közötti párbeszéd lehetőségének halvány reménysugara.

 
2 750 Ft
Akció: 2 475 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
 MAGYARORSZÁG ÉS A SZENTSZÉK DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATA 1920-2000

Szerkesztette: Zombori István

Szent István Kiadó, 2001

 

A könyv - mely megjelenésének nagy fontosságot tulajdonítok - a magyar-vatikáni kapcsolatok elmúlt nyolcvan évének elemzése. A történelmi léptékű visszatekintés mindig a jövőről szól. Tanulságokat fogalmaz meg, kijelöli a követendő utat, ilyenformán ez a magas szakmai színvonalon elkészített kötet a nemzetközi jog két alanyának viszonyán túl rólunk, magyarokról, a mi múltunkról és a mi jövőnkről mond el nagyon sokat." Martonyi János volt külügyminiszter; "A diplomáciai kapcsolatok, és a Szentszékkel nemrégiben megkötött különféle egyezmények egyáltalán nem az Egyház privilegizált helyzetét hivatottak kiemelni, hanem küldetésének és a közéletben betöltött szerepének pontos megértését célozzák. Az Egyház mindig a magyar nemzet mellett állt, s annak sorsa iránt sosem volt közömbös: elég utalni Szent István, Szent Erzsébet, Boldog Apor Vilmos püspök és Mindszenty József nevére. Az Egyház, amikor a tanítása alapító eszméire figyelmeztet és az állammal együttműködve teljesen bekapcsolódik a nemzet életébe, olyan természetfeletti erővel hatja át, amely lehetővé teszi, hogy egyesítő és integráló szerepet töltsön be a magyar nép életében, megszilárdítva ezzel a társadalmi kapcsolatokat és a lelki egységet." Jean-Louis Tauran érsek

 
1 990 Ft
Akció: 1 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZENT JOBB HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

Szerző: Kovács Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2013

 

75 éve Magyarország az Eucharisztikus Kongresszus és a Szent István Emlékév napjait élte. 75 évvel ezelőtt első szent királyunk, Szent István megmaradt jobbját az Aranyvonaton országjárásra vitték. 1938. június 27-én, Hódmezővásárhelyen is megállt a vonat. Ennek az elfeledett, mégis a város szempontjából nagyszerű, s az óta is egyedülálló eseménynek állít emléket e könyv.

A szerző egy olyan témát mutat be könyvében, mely eddig kevéssé volt publikálva, pedig a Horthy-korszak negyed százada alatt az egyik legjelentősebb esemény a Szent Jobb országjárása volt. A könyv több mint 120 illusztrációt tartalmaz, melyek legnagyobb része eddig még nem került publikálásra. Ezen belül jelentős képi anyag örökíti meg a koronaőrség Szent Jobb országjárásával kapcsolatos tevékenységét is, illetve megtalálható a könyvben a kor egyik legjelentősebb grafikusa, Márton Lajos által készített, Szent Jobbot szállító „aranykocsi” színes képe is.

Kiváló és érdekes olvasmány a korszak történelme iránt érdeklődők számára.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR-FRANCIA KAPCSOLATOK, 1945-1990

Magyar Történelmi Emlékek sorozat, Okmánytárak alsorozat

Szerző: Kecskés D. Gusztáv

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, 2013

 
6 000 Ft
Akció: 5 100 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A III/III. KRÓNIKÁJA

Szerző: Tabajdi Gábor

Jaffa Kiadó, 2013

 

A Kádár-kori titkosszolgálatok működése a rendszerváltás óta mind a mai napig a magyar közélet egyik meghatározó és kibeszéletlen témájának számít. Az 1962-ben új működési kereteket kialakító egykori szervezet legismertebb részlege – elsősorban egyes közéleti szereplők utóbb lelepleződő ügynökmúltja miatt – a belső elhárítással foglalkozó III/III. Csoportfőnökség lett. E részleg tényleges tevékenysége ugyanakkor ma is csak töredékesen ismert, miközben továbbra is számtalan félreértés, legenda és mítosz él a III/III-mal kapcsolatban.

 
3 490 Ft
Akció: 3 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
SZÁLASI FERENC ÉS A HUNGARIZMUS

Szerző: Paksa Rudolf

Jaffa Kiadó, 2013

 

Demagóg, őrült, gazember? Népvezér, próféta, mártír? E két véglet között ingadozott Szálasi Ferenc megítélése kortársai szemében. Az utókor azonban közel sem ilyen megosztott személyét illetően, Szálasi a 20. századi magyar történelem talán legelutasítottabb alakja.

 

Kötetünkben arra keressük a választ, miként vált azzá. Miért lépett egyáltalán a politika színpadára otthagyva ezzel a biztos karriert kínáló katonaságot? Milyen célok vezették? Mit gondolt és mit tett politikusként? Szálasi életútjának állomásairól számos egykori dokumentum vall, ami lehetőséget ad, hogy több, olykor lényegesen eltérő nézőpontokból vizsgálhassuk ugyanazt az eseményt.

 
3 150 Ft
Akció: 2 835 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
 LEJÁRATÁS ÉS BOMLASZTÁS - TUDÓSOK, TANÁROK A TITKOSRENDŐRSÉG LÁTÓKÖRÉBEN

Szerző: Gál Éva

Corvina Kiadó, 2013

 

A Kádár rendszer politikai rendőrségének tevékenységéről jó néhány mű jelent meg az utóbbi időben. Ez a kötet kiemelkedik közülük azzal, hogy különlegesen érdekes ügyeket dolgoz fel, és azzal is, hogy itt egy kitűnő történész szól az olvasóhoz. Noha személyesen és közelről érintették a kötetben leírt események, mentes minden elfogultságtól; objektíven, kiegyensúlyozottan számol be a történésekről, és részrehajlás nélkül értékeli azokat.

 

A kötetben olvasható tanulmányok a politikai rendőrség forradalom utáni megtorló tevékenységének néhány jellemző mozzanatát, konkrét egyedi esetét mutatják be, korábban hozzáférhetetlen, szigorúan titkos dokumentumok alapján.

 

 
2 990 Ft
Akció: 2 690 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 KIBÁNYÁSZOTT „LIGNITBŰNÖK”. A RÁKOSI-KORSZAK EGY BÁNYAMÉRNÖKPERÉNEK ANATÓMIÁJA

Szerző: Cserényi-Zsitnyányi Ildikó

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Az 1945 után meginduló, elsősorban ipari jellegű újjáépítés a hazai gazdaság egyik legfontosabb energiahordozó-forrásává tette a szénbányászatot, amelynek az 1949-ben megváltozott piaci feltételek is nagyobb hangsúlyt adtak. Azonban sem az ország természeti adottságai, sem pedig a bányák technikai elmaradottsága nem tette lehetővé, hogy megteremtsék az ötéves terv által meghirdetett vas és acél országát. A kommunista hatalmi érdekeknek alárendelt gazdaságpolitika sikertelenségének magyarázata és kivizsgálása így politikai üggyé vált, ám Péter Gábor állambiztonsági gépezete sem volt mindenható. Az 1951 és 1954 között zajló úgynevezett bányamérnökper egyike volt a félresikerült ügyeknek.

 
2 600 Ft
Akció: 2 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
 FRANCIA DIPLOMÁCIAI IRATOK A KÁRPÁT-MEDENCE TÖRTÉNETÉRŐL - 1928-1932

Szerző: Ádám Magda

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, TTI, 2013

 
4 000 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 BESÚGÓK A BESÚGÁSRÓL - ÜGYNÖK-VISSZAEMLÉKEZÉSEK A KÁDÁR-KORSZAKBÓL

Szerző: Takács Tibor

L'Harmattan Kiadó, 2013

 

A kötetben szereplő szövegek egyik fő értékét az adja, hogy elbeszélői helyzetükből adódóan hiteles forrássá válhatnak az állambiztonsági hálózat működéséről. A szerző a hálózat működése során keletkezett dokumentumokat - mindenekelőtt az ügynökjelentéseket vizsgálja, tehát azt a szövegvilágot, amit az ügynökök alkottak meg elbeszéléseikben.

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.