Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Legújabb kor


Sorrend:

-15%
ROMOK ORMÁN - MAGYARORSZÁG LEGÚJABB TÖRTÉNETEI

Szerző: Majtényi László

Magvető, 2014

 

A romok, melyeknek ormán a szerző széttekint, a szétvert harmadik köztársaság romjai. A köztársaság egy jogi vázra épült, a neve alkotmány. Majtényi László - egyebek közt - jogász, hivatalból is dolga van az alkotmánnyal. De, mint e kötetből kiderül, az alkotmány az ő számára elsősorban nem szakmai, hanem világnézeti és erkölcsi kérdés. Arról van szó, hogy kik vagyunk mi együtt, a közös magyar állam polgárai; hogyan kell az államnak bánnia velünk és mindazokkal, akik a területén élnek, és hogyan kell nekünk egymással bánnunk. Lehet erről jogi bikkfanyelven is beszélni, de akinek fontos, hogy az állam szabad és egyenlő polgárok politikai közössége legyen, nem így beszél róla. Hanem a mindennapi élet gazdag, érzelmekkel telített nyelvén. Ha van hozzá tehetsége, az irodalom emelkedettebb nyelvén.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
EGY MAGYAR ÚR A XX. A SZÁZADBAN

Ney Ákos tartalékos tüzér főhadnagy első világháborús emlékezései és családi levelezése 1914-1918

Szerkesztő: Buzinkay Géza

Corvina, 2014

 

A kötetben közölt írások és képek egy nagyrészt elfelejtett polgári réteg életformáját és gondolatait mutatják be abban a történelmi pillanatban, amikor világuk visszavonhatatlanul múlttá lett. A harctéri emlékezés és a levelek írói azt a sokoldalú érdeklődést, eszményt és emberi tartást testesítették meg, amelyet még a Monarchia idején sajátítottak el, és amelytől egy modern, európai szellemű Magyarország megteremtését remélték. Ney Ákos (1881-1967), a kötet közreadójának nagyapja mérnök volt, a két világháború között a vasúti közélet egyik vezető szereplője. Az első világháborúban a galíciai fronton teljesített szolgálatot mint tartalékos tüzértiszt. Naplóját, illetve az abból egyidejűleg készített ,,emlékezését" a bevonulástól vezette egészen addig, amíg berendelték a Kereskedelemügyi Minisztériumba, ahonnan a Minisztérium képviselőjeként a bécsi Kriegsministeriumba delegálták.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
KÉPPÉ FORMÁLT HÁBORÚ

Picture the Great War

Az első világháború nemzetközi képes emlékei

Szerzők: Katona Anikó, Szarka Anita

Osiris Kiadó, 2014

 

AZ Osiris Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadása Képpé formált háború – Az első világháború nemzetközi képes emlékei./Képes album/ Albumunk az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készült, és a háború különleges, többségében máig ismeretlen képes emlékeit mutatja be. Több mint 600 képet válogattunk ki egy több tízezer darabos gyűjteményből, a harcok és a hátország korabeli ábrázolásait. Képeink a Nemzeti Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményéből kerülnek ki, ma a Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményében, illetve a Fényképtár állományában találhatók meg. Már az eseményekkel egyidejűleg elindított a Könyvtár egy grandiózus, nemzetközi gyűjtői tevékenységet, amelynek eredményeképp különlegesen gazdag, nemzetközi anyag maradt ránk.

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
NÉMETH MIKLÓS

"Mert ez az ország érdeke" - Rendszerváltás a kormányfő szemével

Szerző: Oplatka András

Helikon Kiadó, 2014

 

„Hogy teheti meg, hogy közvetlenül a választások előtt minden osztogatás és ígéret nélkül ily szigorúan takarékos költségvetést tervez? Ártani akar saját pártjának?” – kérdezte 1989 decemberében Theo Waigel nyugatnémet pénzügyminiszter Németh Miklós kormányfőtől. „Ez az ország érdeke – hangzott a válasz –, és ez minden pártszempontot felülír.”

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
OSTROM 1956-BAN

A Köztársaság tér emlékezete

Szerző: Tulipán Éva

Jaffa Kiadó, 2014

 

1956. október 30-án, egy héttel a forradalom kitörése után, fegyveres felkelőcsoportok megostromolták a Magyar Dolgozók Pártja budapesti pártbizottságának Köztársaság téri épületét. A súlyos harcok nyomán kibontakozó tragikus eseménysor mind a mai napig a forradalom egyik legvitatottabb fejezetének számít, sőt maga a tér gyakran továbbra is az ellenforradalmi erőszak helyeként él a köztudatban. Mindez nem kis mértékben annak a Kádár-kori propagandának köszönhető, amely a téren történt eseményeknek kitüntetett szerepet szánt a kollektív emlékezetben, és a kezdetektől fogva ellentmondásos fejlemények átalakításával, utólag konstruált kulcsepizódok hozzáillesztésével alkotta meg az ellenforradalom rémtetteiről szóló elbeszélést.

 
2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A HOLOKAUSZT MARGÓRÁJA

Szerző: Bíró András

Kairosz, 2014

 

A maga nemében egyedülálló könyvet tart kezében az Olvasó: dokumentumok egész gyűjteményét – és ugyanakkor tankönyvet is. A dokumentumokat hálás emberek írták, megemlékezve csúf időkről, amelyeket mégis elviselhetővé, átélhetővé tett egy EMBER. Elmondja azt, hogy voltak szörnyű idők, „mikor az ember úgy elaljasult”, hogy vallása, meggyőződése alapján, vagy „csak úgy” internáló táborba zárhattak embereket, ott szigorúan, sőt megalázva, meggyötörve, reménytelen helyzetben őrizték őket.

 
1 200 Ft
Akció: 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ MAGYAR KATONÁINAK ÖLTÖZETE, FELSZERELÉSE ÉS FEGYVERZETE

Segédanyag katonai hagyományőrzők részére

Szerző: Udovecz György

Zrínyi Kiadó - HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató, 2014

 

A kötet tartalmazza az öltözeti alaptípusok jellegzetes darabjainak leírását, korabeli szabályzati rajzokkal, mérettáblázatokkal, valamint művészi ábrázolásokkal és eredeti tárgyakról, illetve minőségi másolatokról készült részletes fényképfelvételekkel kiegészítve. Az olvasó szeme előtt az egyes darabok viseleti renddé állnak össze, megtudhatja és megértheti, hogy mit, miért és milyen formában hordtak eleink.

 
4 000 Ft
Akció: 3 400 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-10%
SZAMÁR-SZIGET SZELLEMKATONÁI

A nagy háború eltitkol halálmarsa

Szerző: Margittai Gábor

Külső Magyarok Kft., 2014

 

„Ez a könyv a szenvedésről szól. Azoknak a magyaroknak a szenvedéséről, akik a háború kegyetlen kiszámíthatatlansága folytán 1914-ben vagy 1915-ben a szerb hadszíntérre kerültek, hadifogságba estek, elmondhatatlan kínok árán túlélték az albániai halálmenetet, végül a Szardínia melletti Asinara fogolytáboraiba szállították őket. Margittai Gábor nekik állít emléket. De milyen ez az emlékállítás? Kénytelen vagyok bevallani, hogy negyedszázados hadtörténészi pályám alatt aligha olvastam ennél megrendítőbb szöveget.” (Pollmann Ferenc hadtörténész)

 

A kötet Hende Csaba honvédelmi miniszter előszavával jelenik meg, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából.

 

 
3 950 Ft
Akció: 3 555 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
OSTROMNAPLÓ

Szerzetes nővérek a halálkatlanban 1944. március 19-étől 1946. február 16-áig

Szerkesztő: Fodor Eszter

Kairosz, 2014

 

A német megszállás előrevetette annak árnyékát, hogy a gazdag, sokrétű, komoly szociális tartalommal rendelkező katolikus egyházi tevékenység súlyos akadályokkal találkozik a közeljövőben. Így is történt. A háború és az ostrom világvégét idéző hangulata azonban nem bátortalanította el a papokat, szerzeteseket, apácákat. Tették, amit lelkiismeretük diktált. Aknatűzben, Sztálin-orgonák hangja mellett is imádták Istent (végezték a liturgikus szolgálatot), és szolgálták az arra rászoruló felebarátot. Minden egyes éhezőben, sebesültben, haldoklóban fölfedezték, meglátták a szenvedő Krisztust. Mindennek megindító tanúsága a Szociális Missziótársulat nővérei által közreadott ostromnapló.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A BÁLVÁNYOK LEDŐLNEK, UGYE?

Szerző: Császár Nagy László

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Ahogy a forradalmak, úgy a magyarországi rendszerváltás is fölfalja a saját gyermekeit. Tanúi lehetünk annak, hogy az esemény negyedszázados évfordulóján – az önigazolás kényszerétől is vezérelve – újraéled a hősképzés szándéka. A történések és a történeti tények hiányos ismerete nyomán sorra készülnek a faragott képek, épülnek a szobrok talapzatai, és emelkednek fel tényleges emlékművek is. Pedig nem csak Mózes parancsolata figyelmeztet: „Ne csinálj faragott képet magadnak”, ezt idézi Kunszery Gyula a Bálványdöntés című versében is, amelyben azoknak a magyar fiataloknak mond köszönetet, akik lerombolták a diktátor gránitkockákon dölyfösködő szobrát.

 
1 989 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A KORMÁNYZÓ

Szerző: Zetényi Csukás Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2014

 

A kiadvány a Zetényi Csukás Ferenc: Horthy című kötetének kétnyelvű (magyar és angol) kivonata, amely a kormányzó életét mutatja be több tucat fekete-fehér és színes fotóval illusztrálva.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÁRNYÉKOS OLDAL

Szerző: Tibori Szabó Zoltán

Koinónia Kiadó, 2007

 

"A második világháború utáni erdélyi zsidó sajtó munkatársai és a velük azonos nézeteket valló olvasók olyan idealisztikus kommunizmusban hittek, amely lehetővé tette a korábbi asszimilációs stratégiák újragondolását. Az asszimiláció folytatását tehát - ám gyakorlatilag légüres térben. Ez a törekvés - az elszenvedett trauma súlya alatt is - a magyarság folyamatos vállalását jelentette, s a magyarság irányában tett újabb hűségnyilatkozatot. A Pulitzer emlékdíjas Tibori Szabó Zoltán, a Szabadság című kolozsvári napilap újságírója és a Népszabadság romániai tudosítója, könyvével a holokauszt utáni erdélyi zsidóság eszmetörténetének megírásához kíván alapot nyújtani."

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A VÁRVA VÁRT NYUGAT. KELET-EURÓPA TÖRTÉNETE 1944-TŐL NAPJAINKIG

Magyar Történelmi Emlékek - Értekezések

Szerző: Stefano Bottoni

MTA BTK Történettudományi Intézet, 2014

 

A szerző jelen kötetet 2010-ben írta, és elsősorban olasz szakmai közönségnek szánta. Empatikus, de alapvetően külső szemlélői pozíciót vett fel, amit az átdolgozott magyar kiadásban is igyekezett megőrizni. A kötet egyik érdekessége, hogy a szerző nem Magyarországból kiindulva tekint a régióra, hanem az egész régiót foglalkoztató általános kérdéseken keresztül elemzi Magyarország helyzetét. A kutató azt kívánta érzékeltetni a magyar olvasóval, hogy ez az ország nem „önmagáért” létezik, hanem a kelet-európai régió szerves része, sőt egy igen bonyolult, állandóan változó és gyakran ellentmondásos, tágabb globális viszonyrendszerben mozog.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  KÍNA MELLETTÜNK? - KÍNAI KÜLÜGYI IRATOK MAGYARORSZÁGRÓL, 1956

Szerző: Vámos Péter

História Alapítvány, 2008

 

„Ez a könyv jórészt pekingi levéltári kutatásaim eredménye. 2006 júniusában a külföldi kutatók közül elsőként tanulmányozhattam az alig egy hónappal korábban kutathatóvá tett kínai külügyi iratokat.” (a Szerző)

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYARORSZÁG ÉS AZ ARAB TÉRSÉG

Kapcsolatok, vélemények, álláspontok 1947-1975

Szerző: J. Nagy László

JATE Press, 2006

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
EGY ÉRTELMISÉGI TÖMEGSZERVEZET HÉTKÖZNAPJAIBÓL

A TIT születése és első évei 1953-1964

Szerző: Z. Karvalics László

JATE Press, 2010

 
1 575 Ft
Akció: 1 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A JÓ KOMMUNISTA SZILÁRDAN EGYÜTT INGADOZIK A PÁRTTAL

Előadások a kommunista pártok történetéről és a fekete--piros-fehér-zöld színre festett sztálinizmusról

Szerző: Szabó Miklós

Szerkesztő: Jankó Attila

JATE Press, 2013

 

Mit is tanultunk tőle? Hogyan kell kiolvasni a Népszabadság protokollhíreiből a magyar, egy szovjet vezető ötmondatos életrajzából a kremlbéli politikai erőviszonyok változásait. Hogyan lehet tetten érni a szélsőjobboldaliság csíráit egy új mozgalom ártatlannak tetsző programpontjában vagy egy liberális politikus kiszólásában? Száz hasonló fontos apróságon túl a legfontosabbat: hogyan lehet törésmentesen ötvözni a teljes elvhűséget a politikai racionalitással, a bátor elszántságot a józan realitásérzékkel, az elkötelezettséget a minőségérzékkel, a fontos dolgok komolyan vételét a humorérzékkel.

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A CSENDLAKI PARÓKIÁTÓL A SZIBÉRIAI HÓMEZŐKIG

Kilenc év börtönökben és munkatáborokban

Szerző: Harangozó Ferenc

Martiunus Kiadó, 2012

 

Dr. Harangozó Ferenc pápai prelátust (1908-1991) a szovjet katonai bíróság 1948-ban kémkedés vádjával először halálra, majd 25 évi kényszermunkára ítélte, mert segítette a rászorultakat, menedéket adott az üldözötteknek, és szabad földre juttatott sok menekülőt. Dr. Harangozó Ferenc életéről dr. Gyürki László pápai prelátus magánkiadásában 2001-ben jelent meg egy könyv A csendlaki parókiától a szibériai hómezőkig címmel. Ezt a kiadványt jelentette meg újra kiadónk megújult, modern formában és 8 oldal színes képmelléklettel.

 
2 200 Ft
Akció: 1 870 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FELVILÁGOSULT VALLÁS ÉS MODERN KATASZTRÓFA KÖZT

Magyar zsidó gondolkodás a Horthy-korban

Szerző: Laczó Ferenc

Osiris Kiadó, 2014

 

Laczó Ferenc monográfiája a Horthy-kor reprezentatív magyar zsidó értelmiségi kiadványainak elemzését kínálja. Elsőként vállalkozik a korszak magyar zsidó történelemértelmezéseinek és politikai platformjainak, hagyományképeinek és identitásopcióinak, apológiáinak és önkritikáinak részletes feltárására. Különös figyelemben részesíti a még a 2. világháború éveiben is megjelenő, gyakorlatilag egészen az 1944-es katasztrófáig publikálásra kerülő magyar zsidó kiadványokat, bemutatva, hogy a radikalizálódó antiszemitizmusra és a szükségletek kielégítésének fokozatos ellehetetlenülésére milyen intellektuális válaszkísérletek születtek. A magyar zsidó gondolkodás tematikai súlypontjainak, belső sokszínűségének és időbeli változásainak feltérképezésével a könyv mind a magyar zsidó historiográfiához, mind a modern magyar eszmetörténet feltárásához újszerű hozzájárulást tesz. Eredményei ismeretében a Horthy-korról is átfogóbb képet alkothatunk.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-20%
TÁBORI SORSOK

Hadinapló a II. világháború nyugati frontjáról

Szerző: Pap Miklós

OSKAR Kiadó, 2008

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
CSÓKOL KEZO

II. világháborús hadinapló a Búg - Dnyeper és a Don mellől

Szerző: Petrik Zoltán

OSKAR Kiadó, 2005

 

A Don kanyarban Perewalnaja térségében a II. Magyar hadsereg páncélos hadosztályában frontszolgálatot teljesítő Petrik Zoltán postatisztként és vonatparancsnok helyettesként beosztott hadapród bevonulásától kezve 1941 augusztus 1.-től kezdve 1943 január 15.-ig szinte naponta részletes naplót írt menyasszonyának a fronton történt eseményekről. 1943 januárjában a szovjet frontáttöréskor több tízezer sorstársával együtt nyomtalanul eltűnt. A könyv naplójának a szabadságolás során hazahozott első két részletét adja közre, bemutatva a harctéren zajló eseményeket és a II. Magyar hadsereg értelmetlen pusztulásának előzményeit.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BÚCSÚ RECSKTŐL

Igaz történetek

Szerző: vitéz Donáth Ármin

OSKAR Kiadó, 2006

 

Adatok, dokumentumok és visszaemlékezések a recski fogolytáborban megtörtént eseményekről. Mellékletben a fogvatartottak ezidáig legteljesebb névsora

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
THE POLITICS OF HATRED IN THE MIDDLE OF EUROPE

Scapegoating in Twentieth Century Hungary History and Historiograhy

Savaria Books on Politics, Culture and Society

Szerző: Pók Attila

Savaria University Press, 2009

 

"The essays in this volume were inspired by the social-political, cultural, intellectual environment of the author: post-communist East Central Europe. The author is a member of the so called 68-er generation, born in the immediate aftermath of World War Two, intellectually very much shaped by the events of 1968, especially by Martin Luther King's assassination, the student movements and the Soviet invasion of Czechoslovakia."

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR PIARISTÁK ÉS A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG

Magyarország piarista múltjából

Szerző: Szakál Ádám SchP

Szerkesztő: Koltai András

Piarista Rend Magyar Tartománya, 2013

 

A Tanácsköztársaság rövid időszaka a magyar történelem azon epizódjai közé tartozik, amelynek elfogultságoktól mentes történeti földolgozása még mindig nem nevezhető befejezettnek. A piarista rendtörténetírásnak sem tartozott kedvelt témái közé a proletárdiktatúra időszaka, amely a rendet rövid idő alatt igen súlyos válságba taszította, és komoly kérdéseket vetett föl a piarista szerzetesi élettel kapcsolatban is. Ennek a bonyolult kornak a megértésére és bemutatásra vállalkozott ez a kötet, amely két részből áll. Szakál Ádám bevezető tanulmánya fölvázolja az 1918/1919-es esztendő legfontosabb egyház- és oktatáspolitikai eseményeit, majd a proletárdiktatúra egyházellenes intézkedéseit.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MOSONMAGYARÓVÁR 1956.

A Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai - Források, feldolgozások 4

Szerkesztő: Lukácsi Zoltán, Vajk Ádám

Győri Egyházmegyei Levéltár, 2006

 

1956 tavaszán Simon Józsefet, a fiatal teológiai tanárt, “politikai megbízhatatlansága” miatt eltávolították a Győri Hittudományi Főiskoláról. Mosonmagyaróvárra került káplánnak, és nem is sejtette, hogy történelmi események tanúja lesz a városban. Itt élte át ősszel a forradalom és szabadságharc eseményeit, jelen volt a tüntetésen, a sebesültek között a kórházban, és az áldozatok temetésén. Jelen volt, és fényképezett. Megörökítette a szabadság mámorító pillanatait, a borzalom és a tragédia elmondhatatlan szörnyűségét. Fényképeit évtizedeken át őrizte, rejtegette titokban.

 
1 350 Ft
Akció: 1 150 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HADIFOGOLYNAPLÓ

A Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai - Források, feldolgozások 11

Szerző: Nádasdi Alfonz OSB

Győri Egyházmegyei Levéltár, 2010

 

Nádasi Alfonz 2009-ben kiadott Hadinaplójának nagy sikere indokolttá tette, hogy új kiadásban napvilágot láthasson a könyv szerves folytatása, a Hadifogolynapló is. Jelen könyv ugyanis 2004-ben a XX. Századi Intézet támogatásával már megjelent. Míg a Hadinapló Alfonz atya tábori lelkészi szolgálatát tárja elénk fogságba esése napjáig (1945. február 12.), addig a Hadifogolynaplóból azt a két és fél évet ismerhetjük meg, amelyet a szerző különböző szovjet fogolytáborokban töltött. Aki elolvassa Nádasi Alfonz naplóit, egy XX. századi eposzi hőst ismerhet meg személyében.

 
2 300 Ft
Akció: 1 955 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
GALÍCIÁTÓL ISONZÓIG

Hadinapló az I. világháborúból

Szerző: Willheim Imre

Szerkesztő: Dr. Károssy Csaba Ákos

OSKAR Kiadó, 2014

 

A hadinaplóban a szerző számos eredeti harctéri vázlatrajzzal illusztrálja a fronton történt eseményeket. A poétikus és művészi hajlammal megáldott Willheim főhadnagy a századában szolgáló harcostársai hangulatának felvidítására saját maga által írógéppel sokszorosított 16 oldalas tábori lapot készített "Lipnikalja és környéke Hadi hetilap" címmel, amelynek 1915 július 1-én megjelent egy megmentett töredezett példányát is megtalálhatjuk a napló oldalain. A harctéri események leírása mellett a hadinapló tartalmaz a szerző által írt néhány magyar és német nyelven feljegyzett lírikus hangvételű verset is, amelyek a fronton szolgáló tiszti állomány kifinomult és magas szintű műveltségének ékes bizonyítékai.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
  HÁBORÚ, FORRADALOM, SZOCIÁLDEMOKRÁCIA MAGYARORSZÁGON - 1914. JÚLIUS - 1919. MÁRCIUS

Szerző: Varga Lajos

Napvilág Kiadó, 2010

 

Az MSZDP 1914-re sajátságos helyzetbe került. A háború kezdetén negyedszázados múltra tekintett vissza, és valódi tömegpárttá vált. Az MSZDP egész politikai tevékenységét meghatározó programja a társadalom, a gazdaság, a politikai-kulturális viszonyok modernizálására irányult, mégpedig átfogó reformok megvalósításával. Az MSZDP történetének feltárása a Párt számos kongresszusának, tanácskozásának, a Munkástanács rendszeres üléseinek részletes elemzésére épül, noha a kutatás számos akadályba ütközik, melyek közül a legszembetűnőbb a primer források szűkössége, ugyanis a pártvezetőségi, pártválasztmányi ülésekről jegyzőkönyvek nem készültek, vagy megsemmisültek.

 
3 700 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
  TÉRKÉP, CSATA UTÁN (MAGYARORSZÁG A BRIT KÜLPOLITIKÁBAN 1918-1919)

Szerző: Arday Lajos

General Press Kiadó, 2009

 

Bár az elmúlt évszázadok nagy sorstragédiái 1514-től 1849-ig, a telepítések, be- és kivándorlás kövezték ki a Trianonhoz vezető utat, a történelmi Magyarország feldarabolására vonatkozó, máig érvényes döntéseket Párizsban hozták meg 1919-ben a győztes nyugati hatalmak, köztük Anglia képviselői. A munka első ízben kísérelte meg felvázolni Magyarország helyét a brit külpolitikában egy rövid, de eseményekben gazdag időszakban, 1918-1919-ben. Alig egy év leforgása alatt olyan, milliók számára sorsdöntő kérdésekben kellett állást foglalni Londonban, mint az Osztrák-Magyar Monarchia fenntartása vagy szétzúzása, az utódállamok határainak kialakítása, a Pétervártól Berlinig és Münchenig végigsöprő forradalmi hullám feltartóztatása, az új államok gazdasági és politikai konszolidációjának kérdései, az ellenforradalmi mozgalmak és restaurációs kísérletek.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
A MONARCHIÁTÓL TRIANONIG EGY MAGYAR DIPLOMATA SZEMÉVEL

Praznovszky Iván emlékezései

Szerkesztő: Zeidler Miklós

Olvasó Sarok Kiadó, 2012

 

Zeidler Miklós nevét a trianoni békeszerződéssel és különösen a két világháború közötti revíziós mozgalmakkal foglalkozó könyvei és tanulmányai alapján ismerték meg a 20. századi magyar történelem iránt érdeklődő olvasók. Ez a műve, melyben egy mára szinte teljesen elfeledett magyar diplomata, Praznovszky Iván - 1920-ban a párizsi magyar békedelegáció titkárságának vezetője - életútját dokumentálja és értelmezi, szervesen kapcsolódik eddigi kutatásaihoz. Biztosra vehető, hogy eddigi írásaihoz hasonlóan ezt a munkáját sem csak a szakemberek veszik kézbe, hanem a modern magyar történelem iránt érdeklődő olvasók is szeretni fogják.

 
7 990 Ft
Akció: 6 390 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
  EMBERI SORSOK A 20. SZÁZADBAN - MAGYAR HADIFOGLYOK ÉS EMIGRÁNSOK OROSZ FÖLDÖN, 1914–1941

Szerző: Petrák Katalin

Napvilág Kiadó, 2012

 

A szerző - előző kötete (Magyarok a Szovjetunióban, 1922-1945) után a kutatás sugarát kiterjesztve - az első világháborúban fogságba esett magyar katonák történetének ered a nyomába. Feltárja azokat a nagyon különböző, de mindig szívszorító emberi sorsokat, amelyek az Ororszországban, illetve a Szovjetunióban rekedt katonákra vártak. Kinek sikerült hazatérnie, és hogyan? Szökéssel, óriási kerülővel Japán felé, vagy fogolycserével, diplomáciai úton és politikai döntések nyomán? Aki nem jött haza, miért nem jött, hogyan találta meg boldogulását “odakint”, annyira messze szülőhazájától?

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
TISZA ISTVÁN ÉS KORA

Szerző: Pölöskei Ferenc

Éghajlat Könyvkiadó, 2014

 

Tisza István életútjáról, pályájának megítéléséről napjainkig izzanak a szenvedélyek, miközben a szélsőséges vélemények újra meg újra felszínre kerülnek. Jócskán akadnak ugyanis, akik nem hagyják magukat befolyásolni a tények által, s vagy piedesztálra emelik az egykori miniszterelnököt, vagy mindenben elmarasztalják. Joggal hihetjük, hogy alakjának felvillantása oldja a gyakran csak öröklődő indulatokat.

A jelen kötet az eddigi legteljesebb tudományos szintű összefoglaló, amely Tisza Istvánról és koráról készült.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR EZREDEK A DOBERDÓ-FENNSÍK VÉDELMÉBEN - Elfogyott

Szerzők: Pintér Tamás, Rózsafi János, Stencinger Norbert

Nagy Háború Kutatásért Kht., 2017

 

„Doberdo! Fogalommá vált név s mégis azt hiszem, a legtöbben távolról sem sejtik, miért és milyen körülmények között vált azzá” – olvashatjuk a kötet borítóján látható József főhercegnek, az első világháború során a Doberdó-fennsíkon harcolt temesvári VII. hadtest parancsnokának háborús emlékirataiban. 100 évvel az események után azt gondoljuk, hogy ez még inkább igaz.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZARAJEVÓ, DOBERDÓ, TRIANON

Magyarország I. világháborús képes albuma

Szerző: Balla Tibor

Scolar, 2004

 

Szarajevó, Doberdó, Trianon c. képes albumunk több mint 200 korabeli fotón keresztül mutatja be Magyarország 1914 és 1918 közötti történetét, I. világháborús éveit. Az igazságos küzdelem boldog mosolyával frontra induló katonák és a hazatérő rokkantak világa - mi történt a harcok 51 hónapja alatt? A sorozástól a kiképzésen át a frontharcokig, majd a hazatérésig kísérjük a magyar katonákat. Ott lehetünk velük a lövész-árkok sártengerében, az olasz, az orosz, a balkáni, a román, a török frontokon, láthatjuk a véres harcok és a bajtársiasság pillanatait. A háború azonban nemcsak csaták, haditechnikai újdonságok története - az otthoniak életében is jelen volt, a hétköznapok részévé vált.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
PÉCSTŐL ISONZÓIG

Napló, 1914. szeptember 1 - 1916. május 22.

Szerző: Dr. Liffa Aurél

Püski, 2012

 

Dr. Liffa Aurél 1914. szeptember 1.-1916. május 22. között vezette a naplót szerb és az olasz hadszíntéren. A napló tényszerűen, lényegretörően örökítette meg a napi eseményeket.

 
4 980 Ft
Akció: 3 985 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
HADIFOGOLYNAPLÓ

Szerző: Hermann Ernő

Zrínyi Kiadó - HM Zrínyi Nonprofit Kft., 2014

 

Az első világháború egyik legszemélyesebb emléke, lenyomata a kötet: napló, amelyet egy önkéntes katona, Hermann Ernő vezetett napról napra.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
A FORRADALOM TANÚI - BUDAPEST 1956

Akik megélték - franciaországi emigránsok visszaemlékezései

Szerkesztette: Horváth Miklós

Közép- és K-Eur. Tört. és Társ.kut. Központ, 2014

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  TETTESEK VAGY ÁLDOZATOK? - FELTÁRATLAN FEJEZETEK A XX. SZÁZAD TÖRTÉNELMÉBŐL

Szerző: Ungváry Krisztián

Jaffa Kiadó, 2014

 

Ungváry Krisztián legújabb kötete a történész kutatási területeinek legfontosabb tanulmányait gyűjti egybe. Hadtörténeti vonatkozású írások éppúgy helyet kaptak benne, mint a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető személyek portréi vagy a pártállami múlt korábban feltáratlan fejezeteit feldolgozó esettanulmányok. A látszólag heterogén kötet írásai mögött valahol mégis ugyanaz a kérdés feszül: vajon lehet-e fekete-fehéren látni a szörnyű huszadik századot, amely totalitárius rendszereket, népirtásokat és utópisztikus ideológiákat szült?

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  "A SORS KEREKE A VÉGZETRE FOROG?" ERDÉLY A NAGY HÁBORÚBAN

Szerző: Koszta István

Magánkiadás, 2014

 
3 890 Ft
Akció: 3 110 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
LERAKOTT KÖVEK

Holokauszt túlélők-gyerekek-unokák

Szerkesztette: Előd Nóra, Kiss Marianne

Oriold és Társai Kiadó, 2014

 

Lerakott kövek“Az Ariadne csoport 2000-ben alakult, elnevezése a görög mitológiai Ariadne fonalára utal, amelynek segítségével kijuthatunk a labirintusból. Csoportunkban holokauszttúlélők és mentők beszélgetnek egymással, s beszélgetéseink Ariadne-fonala átsegít bennünket súlyos emlékeink labirintusán.

 

Könyvünk megírására csoportunk legidősebb tagja, a 92 éves Jámbor Zsóka ösztönzött bennünket. Azt mondta, nem múlhatunk el nyom nélkül a világból, nyomot kell hagynunk; azért, hogy a holokauszt ne váljon dátumok és adatok holt halmazává, hogy a holokauszttagadók ne tehessék meg nem történtté, hogy a szenvedéstörténet mellett megjelenjen a holokauszt méltósága is.

 
2 800 Ft
Akció: 2 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
MERÉNYLETTŐL HADÜZENETIG

A béke utolsó hónapja a Monarchia Magyarországán (1914. június 28. - 1914. július 28.)

Szerző: Gerő András

Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság; Habsburg Történeti Intézet, 2014

 

"Kötetünk a béke utolsó hónapjairól szól a Monarchia Magyarországán.

Harmincegy napról kap beszámolót az olvasó; ez a 31 nap az 1914. június 28-tól július 28-ig terjedő időszakot öleli el.

1914. június 28-án Szarajevóban, a Monarchia által 1908-ban a birodalom részévé tett - azaz annektált - Bosznia fővárosában Gavrilo Princip szerb diák megöli Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Chotek Zsófiát. Ez az az esemény, amire a Monarchiának reagálnia kell. Egy hónappal később, július 28-án a Monarchia követe átnyújtja a hadüzenetet Szerbiának. Kezdetét veszi a kortársak által "nagy háborúnak" vagy egyszerűen csak "világháborúnak" nevezett eseménysor.

 
3 500 Ft
Akció: 2 625 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-20%
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Főszerkesztő: Romsics Ignác

Kossuth Kiadó, 2010

 

A Romsics Ignác szerkesztette kötet neves szerzők tanulmányain keresztül mutatja be Magyarország részvételét a különböző frontokon folyó harcokban; a hátországbeli életet; a Monarchia tengeri és folyami ütközeteit; a hadifogság és a háború után megkötött békeszerződés részleteit. A fotókkal és mellékletekkel rövid életrajzokkal, dokumentumokkal kiegészített keretes anyagok segítenek átfogó képet alkotni a 20. század e vérzivataros éveiről.

 
7 500 Ft
Akció: 6 000 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-10%
  IRATOK A MAGYAR KÜLÜGYMINISZTÉRIUM TÖRTÉNETÉHEZ 1985–1993. I.

Szerző: Sáringer János

Balassi Kiadó, 2014

 

E kötet főszerkesztője és munkatársai forráskiadványukban arra vállalkoztak, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok alapján bemutassák a magyar Külügyminisztérium 1985 és 1993 közötti történetét, az olvasóközönség elé tárják a magyar rendszerváltás időszakában bekövetkezett külügyminisztériumi változásokat, és képet adjanak az 1989/1990 előtti és utáni magyar külügyi igazgatásról.

 

Kötetükkel a magyar rendszerváltás 25. évfordulóján az újra önállóvá vált és megújult magyar külpolitika kezdeti időszakáról kívántak megemlékezni úgy, hogy a jövő magyar diplomáciája és diplomatái a tanulságokat leszűrve erőt merítsenek elődeik munkájából bátor és kezdeményező szakmai tevékenységükhöz.

 
3 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
IZINGER PÁL ÉLETÚTJA

Hanák Gábor interjúja alapján szerkesztette Izinger Anna

Osiris Kiadó, 2014

 

Izinger Pált (1913–2007) a Szabad Európa Rádió róla vezetett életrajzi irataiban így jellemzik az 1970-es években: „Egyike a magyar agrárpolitikai vezetés legdinamikusabb egyéniségeinek. Nevéhez országos viharokat kiváltó intézkedések, viták kapcsolódnak…” Jóval később, már a 2000-es években, Romány Pál, egyetemi tanár, agrártörténész „a nemzet agrármérnökének” nevezi. Izinger Pál a grófi nagybirtokok világából érkezik. Már édesapja uradalmi jószágigazgató volt, ő maga pedig gróf Károlyi Gyula tiborszállási uradalmában intézőként kezdi szakmai pályafutását. Az elmúlt években sorra jelentek meg a magyar mezőgazdaság nagy öregjeinek visszaemlékezései. Ezek sorában érdekes színfolt ez a könyv, amelyben ezúttal egy uradalmi intézőből lett nagyüzemi vezető tekint vissza, majd 100 éves, drámai fordulatokkal teli életútjára.

 
2 480 Ft
Akció: 2 110 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-10%
BÚCSÚPILLANTÁS

A Magyar Királyság és kormányzója 1920-1944

Szerző: Nemeskürty István

Szent István Társulat, 2014

 

Amikor a Bécstől függetlenné vált, megcsonkított magyar állam talpra állt, a puszta létét is el kellett fogadtatnia a nagyvilággal. Hiszen 1918 őszéig magyar külügyminisztérium se létezett, külképviseleteink sem voltak. A két háború közötti negyedszázad kényszerpályákon vergődő Magyarországáról alig tud valamit az 1945 után született olvasó. Elcsépelt közhelyek bukkannak fel időnként fasizmusról, fehérterrorról, hárommillió koldusról, „úri bitangok” országáról…

 

 
2 950 Ft
Akció: 2 655 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ELKÉPZELT KÖZTÁRSASÁG

A Magyarországi Tanácsköztársaság utóélete, 1945–1989

Szerző: Apor Péter

MTA BTK Történettudományi Intézet, 2014

 

Mi tesz elvont történeti értelmezéseket hitelessé? Meglepő módon ez a teoretikus kérdés jelentett e a magyar kommunista pártvezetők és propagandatörténészek egyik legfőbb gondját az 1956. októberi–novemberi antisztálinista felkelés elfojtása után, a diktatúra helyreállítását követő években. A Szovjetunió katonai ereje által megteremtett Kádár-kormány sajátos történeti érvelés segítségével kívánta uralmát alátámasztani. Miközben az új kommunista vezetés a demokratikus és függetlenségi törekvések elnyomását azzal igyekezett igazolni, hogy meg kell védeni az országot az ellenforradalmi veszélytől, 1956 októberének képét a rövid életű Tanácsköztársaság bukását követő 1919-es fehérterrorral való feltételezett történeti folytonosság tételére próbálta alapozni. Mivel Kádár János és pártvezető társai számára életbevágó fontossággal bírt, hogy kézzelfoghatóvá tegyék a fehérterror „első” és „második” kiadása között elképzelt történeti folytonosságot, kiemelkedő jelentőségűvé vált, hogy a Tanácsköztársaság olyan hihető megjelenítését alkossák meg, mely képes illeszkedni az újkori magyar történelem átfogó újraírásának programjába. E munka témája ez a folyamat, a Tanácsköztársaság revízióinak 1949 és 1959, a harmincadik és a negyvenedik évforduló között i tekervényes története, egészen 1989-ig.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ELSODORT ORSZÁG - NAPLÓJEGYZETEK 1944-1945-BŐL

Szerző: Fenyő Miksa

Park Könyvkiadó, 2014

 

Fenyő Miksa (1877-1972) a Nyugat egyik alapítója, szerkesztője és kritikusa. 1944. március 19-től, az ország német megszállásától 1945. január 19-ig, Pest felszabadulásáig ismerősöknél bujkált. 1948-ban elhagyta Magyarországot, előbb Rómába, majd Párizsba, végül 1953-ban New Yorkba költözött. Élete utolsó éveit Bécsben élte, ott is hunyt el.

 

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
A GESTAPO TEVÉKENYSÉGE MAGYARORSZÁGON 1939-1945

Szerző: Szita Szabolcs

Corvina Kiadó, 2014

 

Szita Szabolcs új monográfiája áttekinti a hitleri birodalom biztonsági szerveinek magyarországi kiépítését, a német Titkos Államrendőrség hatalmának itteni kiterjesztését. Bemutatja, hogy a Gestapo eredményesen épített a besúgókra, a feljelentésekre, ahogy a fizikai és lelki erőszak minden válfajára is.

A német titkosszolgálatok már az ország megszállása előtt is dolgoztak magyar földön. A magyar társadalom több rétegéből szerveztek be ügynököket, besúgókat. Mellettük a Gestapo bizton számíthatott a német birodalmi állampolgárokra és a hitleri rezsimmel rokonszenvező német ajkúak titkos vagy nyílt támogatására is. Magyarország megszállása után ezreket vett őrizetbe, legtöbbjüket előre elkészített listák alapján.

Adatok, újonnan feltárt tények sora bizonyítja, hogy a terror rablások sorozatával párosult, a zsarolás ugyancsak a német terrorszervezetek napi gyakorlatának számított. A Gestapo tevékenysége az emberkereskedelmet is magában foglalta: a legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok teljeskörű kifosztása volt. A monográfia olvasója képet kap a Hain Péter vezette magyar Gestapo garázdálkodásáról, a megfélemlítésre épített rablások sorozatáról, végül a háború utáni fejleményekről.

A kötet szerzője Szita Szabolcs, az MTA doktora, a budapesti Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ (ma HDKE) egyik alapítója.

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HORTHY

Szerző: Zetényi Csukás Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2014

 

"Vitéz nagybányai Horthy Miklós 1920. március 1-jétől 1944. október 15-éig volt a Magyar Királyság kormányzója. Személyét és politikai tevékenységét sokan értékelték már és használták fel egyéni céljaikra, vagy rövidtávú politikai elképzeléseikre. Ez a könyv minden elfogultságtól mentesen kívánja bemutatni az egykori államfő életét és tetteit. Szükségét éreztük annak, hogy tárgyilagosan, kizárólag a tények és a megtörtént események alapján rajzoljuk meg az életpályát, amelyben része volt.
A róla kialakult idealizált Horthy-kép két lehetőséget kínál, amely valójában egyetlen megoldásba torkollik: higgadt elemzésre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő választ adhassuk arra a kérdésre: ki is volt valójában Horthy Miklós?

 

 
7 900 Ft
Akció: 6 715 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÖRTÉNELMI GALAXISOK VONZÁSÁBAN

Magyarország és a szovjetrendszer 1945-1990

Szerző: Kalmár Melinda

Osiris Kiadó, 2014

 

Kalmár Melinda, a Kádár-korszak jeles szakértője 25 éves kutatómunka összegzéseként írta meg a magyarországi szovjetrendszer történetét. A nagyszabású szintézis egyszerre épül a szerző széles körű levéltári feltáró munkájára, valamint a legújabb hazai és nemzetközi történeti, politológiai, technológiai, ideológia- és kultúrtörténeti irodalom eredményeire, amelyek újragondolásaként valódi modern, interdiszciplináris megközelítésű munka született. A könyv Magyarország második világháború utáni történetét a nemzetközi irodalomban is kivételes módon a szovjetrendszer egyetemes kialakulásának, fejlődésének és folyamatos átalakulásának kontextusában, és egyben a világpolitika és a kelet–nyugati viszony mindenkori alakulásának tág összefüggésrendszereiben vizsgálja.

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.