Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Atlantisz Könyvkiadó

Fő kategória >KIADÓ >A-C >Atlantisz Könyvkiadó

Sorrend:


-20%
ŐSTÉNYEK ÉS VILÁGVÁZLATOK

Szerző: Tengelyi László

Atlantisz Kiadó, 2017

 

A mítosz és a vallás az átlátható környezeti világban rendezkedik be, miközben a filozófiai világvázlat a közvetlen környezeten túli világot mint olyant célozza meg. Egy filozófiai világvázlat végtelen eszme, amelyet véges sok - egymás közt egybehangzó - tapasztalat támaszt alá. Az általában vett emberi létezés történetiségének végső alapja nem más, mint a végesség és a végtelenség egybefonódása a világvázlatok paradox struktúrájában.

Mivel véges sok tapasztalat alapvetően különböző végtelen eszmékkel is összeegyeztethető lehet, ezért különböző világvázlatok lehetségesek. Összeütközéseik alkalmat adnak egyre újabb világvázlatok kialakulására. Elengedhetetlen ugyan a vetélkedő világvázlatok közti választás, de az is szükséges, hogy érintkezésbe lépjünk az ellenfél világvázlatával, ha távolságot tartva is, de állandó kapcsolatban maradjunk vele.

 
3 895 Ft
Akció: 3 115 Ft
Kezdete: 2017.11.25
A készlet erejéig!
-20%
BIZALOM ÉS ERŐSZAK A MODERN TÁRSADALOMBAN

Szerző: Reemtsma, Jan Philipp

Atlantisz Kiadó, 2017

 

"Egy civilizációs formát az jellemez, ahogyan kijelöli azokat a területeket, ahol az erőszak tiltott, megengedett vagy kívánatos. A társadalmi bizalom kötődik e zónák stabilitásához.

A modernség evolúciós eszménye szerint a tiltott erőszak tartományának a megengedett és a kívánatos erőszak zónáinak rovására kell bővülnie.

Ma úgy véljük, hogy az öncélú erőszak irtóztató, legitimálhatatlan, és ha mégis találkozunk vele, annak mindig valamilyen egyéni patológia az oka. Ahol ez sem segít, ott rejtélynek nyilvánítjuk."

 
4 695 Ft
Akció: 3 755 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
PARMENIDÉSZ

Szerző: Platón

Atlantisz Kiadó, 2017

 

A Parmenidész a filozófia egyik legkülönösebb és legenigmatikusabb műve. Nemcsak dramaturgiája és filozófiai programja, hanem nyelve is dadaista.

Mintha ezzel is azt jelezné, hogy gondolkodni csak a nyelv határainak kitapogatásával, feszegetésével, felszámolásával és egy új, adekvát, ám végső soron megvalósíthatatlan nyelv megteremtésével érdemes.

 

A jegyzeteket és az utószót Bárány István írta.

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
AZ ELTŰNT IDŐ NYOMÁBAN - SWANNÉK OLDALA

Szerző: Proust, Marcel

Fordító: Jancsó Júlia

Atlantisz Kiadó, 2017

 

Az eltűnt idő nyomában befejező része után most az első kötet új fordítására is sor kerülhetett.

A jegyzeteket írta: Karafiáth Judit.

Az Atlantisz Könyvkiadó ötödik Proust-könyve egységes fordításban olvasható teljes életművet enged remélni.

"Lehet, hogy a semmi az igazság, és egész álomvilágunk nem létező, de érezzük, hogy akkor ezeknek a zenei frázisoknak, ezeknek a semmihez kötődően létező fogalmaknak is semmisnek kell lenniük. Kihunyunk, de túszként mellettünk vannak isteni foglyaink, akik velünk tartanak, bármi legyen is a sorsunk. Velük pedig a halál sem olyan keserű, nem olyan dicstelen, talán nem is annyira valószínű."

 
4 395 Ft
Akció: 3 515 Ft
Kezdete: 2017.09.11
A készlet erejéig!
-20%
 KULTÚRA, TUDOMÁNY, TÁRSADALOM - A KULTÚRA MODERN ESZMÉJE

Szerző: Márkus György

Atlantisz Kiadó, 2017

 

A kötet tanulmányai, esszéi közel 40 alatt születtek.

"Az teszi egységessé ezeket az írásokat, hogy alapvetően azonos a tárgyuk: a kultúra modern eszméje. Ez azonban így talán még túl tág megfogalmazás. A kultúrának az a felfogása, amely a XVIII. század második felében megjelenik, rendkívül összetett, egy sor szorosan összekapcsolódó, ám ugyanakkor eltérő fogalmat fed, ami különféle kétértelműségekhez és ellentmondásokhoz vezet. (...) Az esszék azonban alapvetően egy szűkebb témát tárgyalnak: a modern időkre jellemző magaskultúra sajátos fogalmát. (...) A magaskultúra élő, mert továbbra is aktív és kreatív; olyan új műveket hoz létre, amelyek aktuálisak, közvetlenül a mához szólnak, és ugyanakkor maradandók, egyetemes jelentőségűek."

(részlet a kötet Bevezetéséből)

 
4 995 Ft
Akció: 3 995 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-20%
 KRITIKA ÉS VÁLSÁG - TANULMÁNY A POLGÁRI VILÁG PATOGENEZISÉRŐL

Szerző: Koselleck, Reinhart

Atlantisz Kiadó, 2016

 

Reinhart Koselleck (1923-2006) számos nyelven olvasható korai remekműve először válik elérhetővé a magyar olvasók számára.

A könyv a modern társadalomelemzés kiemelkedő alkotása, tudományos szemléletet és közgondolkodást is sok tekintetben újraformáló, mára megkerülhetetlen alkotás.

Koselleck 1954-ben írta "a század legnagyobb visszhangú disszertációját" (Ch. Meier), mely egy paradox folyamat mesteri bemutatása: az abszolút monarchia, a modern állam első változata a vallási polgárháborúk utáni túlélést biztosító kompromisszumként jött létre, leválasztva a centralizált és racionalizált politikai hatalmat a vallási és morális kérdésekről, melyeket a polgári magánélet körébe utalt. Ezzel előbb morális ellenhatalommá, majd saját sírásójává emelte kezdeti szövetségesét, a felvilágosult polgárságot.

 
3 495 Ft
Akció: 2 795 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EGY SZERELEMNYELV TÖREDÉKEI

Második kiadás

Szerző: Barthes, Roland

Atlantisz Kiadó, 2016

 

A szerelemnyelv szótára. A francia irodalom fenegyerekének talán legszebb szövege. Új, javított kiadás.

 

"A nyelv olyan, mint a bőr: szavaimmal a Másikhoz dörgölőzöm. Mintha csak a szavak helyettesítenék az ujjaimat, vagy mintha az ujjak a szavak meghosszabbításai volnának. Nyelvezetem reszket a vágytól."

 

Egy mandarin szerelmes volt egy kurtizánba. "A magáé leszek, mondta a lány, ha száz éjszakán át vár rám a kertemben egy zsámolyon ülve, az ablakom alatt." A kilencvenedik éjszakán azonban a mandarin felállt, hóna alá csapta a zsámolyt és elment.

 
3 395 Ft
Akció: 2 715 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
 MARCUS AURELIUS ELMÉLKEDÉSEI - CASSIUS DIO COCCEINAS MARCUS-ÉLETRAJZÁVAL

Szerző: Marcus Aurelius

Fordító: Steiger Kornél

Atlantisz Kiadó, 2016

 

Az Elmélkedések e fordítása a sztoikus hagyományba ágyazott filozófiaként mutatja be Marcus Aurelius császár klasszikus művét.

 

"A legjobb módja a védekezésnek, ha nem leszünk hozzájuk hasonlók.

 

Légy, mint a szirtfok, melyet a hullámok szüntelenül ostromolnak - ő viszont rendületlenül áll, és körülötte elcsendesül a habzó forgatag."

 
3 395 Ft
Akció: 2 715 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HOMÉROSZ - A NYUGATI IRODALOM SZÜLETÉSE

Szerző: Szlezák, Thomas A.

Atlantisz Kiadó, 2016

 

Thomas A. Szlezák könyve olyan olvasóknak szól, akik "vallják, ma is lehetséges spontán irodalmi élvezettel befogadni a régebbi korok nagy költészetét, s ehhez csupán az kell, hogy át tudjuk lépni az időbeli és mentalitástörténeti távolság teremtette szakadékot, amely elválaszt tőlük."

 
3 495 Ft
Akció: 2 795 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
GIACOMO CASANOVA EMLÉKIRATAI

Szerző: Casanova, Giacomo

Atlantisz Kiadó, 2016

 

Szerb Antal pompás Casanova-fordítása mellett a hatalmas terjedelmű emlékiratok számos nevezetes történetét, az időközben megjelent eredeti kézirat alapján, egy kötetben adjuk közre.

 

"Ha ez embernek az égvilágon semmi dolga, és olyan a természete, mint az enyém, nem nézhet naphosszat egy gyönyörű nőt anélkül, hogy belé ne bolondulna."

 
4 995 Ft
Akció: 3 995 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
A TÖKÉLETES NYELV KERESÉSE

Második, javított kiadás

Szerző: Eco, Umberto

Atlantisz Kiadó, 2016

 

Az Istent kihívó babiloni őskatasztrófa óta sokan álmodtak az elveszett közös, tökéletes nyelv megtalálásáról. Ez a kötet a kultúrtörténet egy alig ismert erdejének sűrűjébe vezeti az olvasót, aki elképesztően gazdag rengetegben barangolhat: az Édenkert nyelvétől a titkos bölcsességet kereső kabbalisták eksztázisán, a középkori teológusok vagy épp Dante tökéletes nyelvet kutató gondolatain, a felvilágosodás korának az ész egyetemességét hirdető filozófiáin és versengő nemzetein át a számítógépes nyelvekig, a mesterséges intelligenciáig.

Misztikus mélységek és a fantázia szárnysuhogása között Eco mester fanyar humora egyensúlyoz.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MEZTELENSÉG LÉNYEGE

Szerző: Jullien, Francois

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

Csak az ember mezítelen és csakis ő lehet az. Ezáltal még jobban megmutatkozik lényege, csakúgy, mint félelmetes magányossága a Teremtésben. Az akt az öltözetnél sokkal inkább megtestesíti a civilizációs fordulatot.

 

Az akt kiemeli az embert a természetből és tudata magányába zárja. A nyugati világ klasszikus tájképfestészetében a meztelen test sohasem olvad egybe a természettel.

Ezzel szemben a kínai festészeti értekezések azt hangsúlyozzák, hogy az embernek és a tájnak egymás felé kell fordulnia.

 
2 995 Ft
Akció: 2 395 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A NEMZETEK MÍTOSZA - EURÓPA NÉPEINEK SZÜLETÉSE A KÖZÉPKORBAN

Szerző: Geary, Patrick J.

Fordító: Duró Gábor

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

Európa a harmadik évezred hajnalán még mindig a népvándorlás korának következményeivel él együtt, s közben egy újabbtól retteg.

 

A kora középkorral foglalkozó történészek, akik nem szoktak hozzá, hogy politikai viták középpontjában legyenek, hirtelen azt veszik észre, hogy vizsgált korszakuk a múltért való versengés sarkalatos pontja lett, saját érveiket pedig arra használják fel mások, hogy a jelenre és a jövőre is igényt formáljanak.

 
3 295 Ft
Akció: 2 635 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
A SZEXUALITÁS TÖRTÉNETE I. - A TUDÁS AKARÁSA

Új kiadás

Szerző: Foucault, Michel

Fordító: Ádám Péter

Szerkesztő: Babarczy Eszter

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

"Aki a szexualitásról beszél, bizonyos mértékig kivonja magát a hatalom fennhatósága alól; megkérdőjelezi a törvényt; s ha csak egy csipetnyit is, megelőlegezi az eljövendő szabadságot.

Aki szexuális elnyomásról beszél, az a prófécia jónéhány hagyományos funkcióját is feleleveníti...

Csak így kapcsolhatjuk tapintatosan össze azt, amit - mert félünk a nevetségességtől és keserűséggel tölt el bennünket a történelem - másként dehogyis mernénk egymás mellé helyezni: a forradalmat meg a boldogságot; vagyis a forradalmat és egy másik, szebb, fiatalabb testet; a forradalmat és a gyönyört."

 
2 495 Ft
Akció: 1 995 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ZOHÁR

Fordító: Uri Asaf

Szerkesztő: Csillag Dóra, Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

A magyar könyvkiadás történetében rendkívüli vállalkozáson, a ZOHÁR első magyar nyelvű fordításának kiadásán dolgozik a kiadó. A legnagyobb hírű középkori zsidó Biblia-kommentárt arámi és héber nyelvből Uri Asaf fordította. A közel ezer oldalas, bibliapapírra nyomott, igen szép kötésű kötet nemcsak a Teremtés könyvének kommentárjait és ezek kiegészítéseit foglalja magában, hanem a fordító, valamint Tatár György Mose de Leon kiadásáról írt tanulmányait, és az egyes kommentárokhoz készült alapos, a magyar Biblia-fordítás fontos kérdéseit érintő fordítói jegyzeteket is.

“Ha kinyitom a Zohár könyvét, látom az egész világot.“ A Zohár a népszerű nevén kabbalának nevezett középkori zsidó bölcselet központi és legismertebb műve.

 
7 495 Ft
Akció: 5 995 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 FELVILÁGOSODÁSTÓL ELSÖTÉTÍTÉSIG - POLITIKAFILOZÓFIAI ÍRÁSOK

Szerző: Ludassy Mária

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

"- A nevelés mindenre képes. Meg tudja tanítani táncolni a medvéket! - lelkendezett Helvétius.

- De a táncoló medve boldogtalan! Engem sohasem fognak megtanítani táncolni! - riposztozott Diderot"

 

Ludassy Mária legújabb könyvében a francia és angol felvilágosodás legjelentősebb gondolkodóinak politikafilozófiájával foglalkozik. Nem csupán mások mellett Hume, Diderot, Rousseau, Condorcet vagy Tocqueville politikai gondolatait, de a kor fontos fogalmait (mint pl. az igazságosság, politikai felelősség, szabadság) is tárgyalja, remek stílusban. A kötet aktualitását nem csupán a problémafelvetések újszerűsége adja.

 

Ludassy Mária az ELTE BTK Filozófiai Intézet professzora, az MTA doktora, a felvilágosodás kori filozófia legnyagyobb tekintélyű magyar kutatója.

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
FRANCIS BACON. AZ ÉRZET LOGIKÁJA

Szerző: Deleuze, Gilles

Fordító: Seregi Tamás

Szerkesztő: Kékedi Bálint

Atlantisz Könyvkiadó, 2014

 

Deleuze könyve átfogó értelmezést nyújt a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású brit festője: Francis Bacon (1909-1992) életművéről.

 

Gilles Deleuze Bacont nem "az apokalipszis udvari festőjének", hanem a "borzalom helyett a kiáltást" megfestő művésznek látta. A tanú és a látvány viszonyának mély elemzése is a kötet.

 
3 995 Ft
Akció: 3 195 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A POKOL TÖRTÉNETE

Szerző: Minois, Georges

Fordító: Sujtó László

Szerkesztő: Kékedi Bálint

Atlantisz Könyvkiadó, 2012

 

Georges Minois kötete a pokolra vonatkozó elképzelések történetét mutatja be a nagy ókori civilizációktól a 20. század végéig. Vizsgálódásai főként a nyugati kultúrkörre koncentrálódnak, de kitekint Európán kívüli civilizációkra is.

Az alvilág, illetve a pokol képzete nagyjából az emberiséggel egyidős. Minden kultúrában megtalálható, és az adott civilizáció fejlődésével párhuzamosan mindenütt változásokon megy keresztül: nem statikus képzetről van szó, hanem olyanról, amelyben az egyes társadalmaknak a történelmi korok kiváltotta szorongásai és kérdésfeltevései, valamint az erkölcsi rosszhoz való viszonyulása tükröződnek.

 

 
4 495 Ft
Akció: 3 595 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
CASANOVA VELENCÉJE - IRODALMI ÚTIKALAUZ

Szerző: Casanova, Giacomo

Fordító: Kovács Ilona

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

Az Atlantisz Könyvkiadó Világváros sorozatának legújabb kötete a velencei születésű Giacomo Casanova emlékiratain, kalandjain keresztül mutatja be a XVIII. századi Velencét, azt a várost, amely a világ színházi fővárosa, meghatározó kulturális centruma volt. E városban több színház volt, mint egész Franciaországban, s egymásba ért a zárdák, karneválok, kéjlakok és kaszinók világa. A főinkvizítor itt maga is színháztulajdonos volt, s nem habozott lecsapni egyes kritikusokra.

A Casanova-szövegeket más olasz, német és francia szerzők velencei feljegyzései egészítik ki, köztük Montesquieu, Goldoni, Lorenzo de Ponte vagy Goethe apjának visszaemlékezései. Megtudhatjuk, mit gondoltak a prostituáltak Rousseauról. A mai utazó számára is bejárható-bejárandó helyszíneket kínáló, zsebbe férő irodalmi útikalauz gazdag képanyaggal is érzékelteti a frivol és nagystílű Velence szellemét.

 

Az előszót Lothar Müller írta.

A könyvet Kovács Ilona állította össze, ő fordította Casanova írásait, és ő írta az összekötő szövegeket is.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KAFKA PRÁGÁJA

Szerző: Wagenbach, Klaus

Atlantisz Könyvkiadó, 2005

 

Aki tudni szeretné, mely házakban lakott Kafka (szinte mindegyik áll még), vagy hogy mire gondolt, amikor azt írja: "legszívesebben parkokban és sikátorokban

bóklászom", röviden: mit látott Kafka, annak Prágába kell utaznia, valóságosan vagy gondolatban. Ezt az úti és olvasókönyvet mindkét úthoz kalauznak szánjuk; egyúttal arra törekedtünk, hogy korabeli felvételeken mutassuk be a házakat és a helyszíneket.

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 EGYIRÁNYÚ UTCA - BERLINI GYERMEKKOR A SZÁZADFORDULÓ TÁJÁN

Szerző: Benjamin, Walter

Fordító: Berczik Árpád, Szitás Erzsébet, Márton László

Szerkesztő: Hidas Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2005

 

Az "Egyirányú utca" legkorábbi szövegei 1923-ban születtek. Amikor szeptemberben Gerschom Scholem kivándorolt Palesztinába, Benjamin egy címnélküli papírtekercs formájában ajándékozta neki a később "Császárpanoráma" címen publikált írás első változatát. A "Berlini gyermekkor" közvetlen előzményét Benjamin "Berliner Chronik" címmel alighanem Ibizán kezdte el írni 1932 áprilisa és júliusa között. Az első megjelent írást, a "Karácsonyi angyalt" a Vossiche Zeitung publikálta az évi karácsonyi számában. 1933-ban több szöveg is megjelent e lapban és a Frankfurter Zeitungban, ekkor már többnyire nemzsidó hangzású álnevek (pl. Detlef Holz) alatt.

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
KORMÁNYZÁS A DUALIZMUS KORÁBAN

A XIX. századi európai parlamentarizmus és Magyarország kormányformája a kiegyezés után

Szerző: Szente Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2011

 

Nyugati mintájú parlamentáris monarchia volt-e az 1867. évi kiegyezés utáni magyar kormányzati rendszer?

Mindazt, ami nem illeszkedett a parlamentáris kormányzás logikájába, sokan a magyar sajátosságoknak igyekeztek tulajdonítani. Ma sincs közmegegyezés arról, hogy modern kori történelmének egyik meghatározó korszakában milyen rendszerben kormányozták az országot.

 

A könyv, a dualizmus kori Magyarország és a korabeli Európa kormányformáiról írt eddigi legátfogóbb elemzés.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BEVEZETÉS A PARLAMENTI JOGBA

Bővített, új kiadás

Szerző: Szente Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

A kötet a parlamenti jog első magyar nyelvű átfogó és rendszeres bemutatása. Az 1998-as első változat átdolgozott, bővített, aktuálizált kiadása.

 

Az országgyűlés működési elveit és szabályait, a parlamenti jog dilemmáit nemzetközi összehasonlításban elemző könyv tárgyalja a különböző modellek, alternatívák jellegzetességeit és következményeit.

Alapvető mű mindazok számára, akik érteni szeretnék a parlamentek és a magyar Országgyűlés működését.

 

Szente Zoltán a téma avatott szakértője, hosszú évek komoly kutatási eredményeit tolmácsolja mindenki számára érthetőn és szakszerűen.

 
5 000 Ft
Akció: 4 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
TÖRZSI FOGALMAK I-II.

Szerző: Tamás Gáspár Miklós

Atlantisz Könyvkiadó, 1999

 

Ennek a könyvnek a forrása a demokratikus ellenzék, a hetvenes-nyolcvanas évek földalatti irodalma. A még erősen hatvannyolcas hangütésű esszé tizenöt éve íródott a nacionalizmusról mint metaforáról; a mintegy tizenkilenc éve a Bibó Emlékkönyv számára írott "Republikánus elmélkedések" valahol az anarcho-szocializmus és a liberalizmus között helyezkednek el; a nemzeti érzés erkölcsi lényegéről, az "értékválság" legendájáról, a hagyományról szóló fejezetek 1985-86-ban keletkeztek. A kéziratot egy nyugati diplomata csempészte ki Londonba, onnan jutott el Párizsba, a Magyar Füzetek kiadójához...

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELIDŐZNI A SZÉPNÉL - KANT ESZTÉTIKÁJÁRÓL

Szerző: Papp Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

Kant felfogadott szolgálónak egy Martin Lampe nevű illetőt (ami csak látszik történeti igazságnak: az Aufklärer inasát a priori így kellett hogy hívják). A kritikai gondolkodás érlelődésében Lampe kulcsfigura. Kötelessége volt reggelente öt óra előtt öt perccel benyitni a filozófus hálószobájába, és elkiáltani magát ébresztésül. E katonás rendszer kellett ahhoz, nyomatékosítandó a hume-i riadót, hogy a dogmatikus álom végleg elhessenjen. A minden hajnalban kíméletlenül felharsanó kiáltás, melynek bölcseleti csattanása hosszabb távon még a legmegrögzöttebb dogmatikust is önvizsgálatra késztette volna, így hangzott: Es ist Zeit!

 
3 295 Ft
Akció: 2 635 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A BERGSONI FILOZÓFIA

Szerző: Deleuze, Gilles

Fordító: John Éva

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy az igaz és a hamis csak a megoldásokra vonatkozik, a megoldásokkal kezdődik. A társadalom és az annak parancsait közvetítő nyelv kész, „az állam adminisztratív kartotékaiból” kikerülő problémákat „ad” a kezünkbe; ezek „megoldására” kényszerít bennünket,

szűk játékteret hagyva. Mindez szolgaságban tart bennünket. A valódi szabadság abban áll, hogy magunk dönthetünk a problémákról, mi fogalmazhatjuk meg őket:

ez a „félig isteni” hatalom vezet a hamis problémák kiküszöböléséhez és a valódi problémák teremtő felvetéséhez.

 

A bergsoni filozófia módszere az intuíció. Az intuíció nem érzés, nem is inspiráció

vagy homályos vonzódás, hanem kidolgozott módszer, sőt: a filozófiatörténet legkidolgozottabb módszereinek egyike.

 

Tengelyi László előszavával.

 
2 295 Ft
Akció: 1 835 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 JÖJJ ÉS LÁSS! - A MODERN MŰVÉSZETFOGALOM KELETKEZÉSE - WINCKELMANN ÉS A KÖVETKEZMÉNYEK

Szerző: Radnóti Sándor

Szerkesztő: Horváth Károly

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

"Ehhez a világhoz már senki nem tartozik, s ezért mindenki választhatja."

 

Johann Joachim Winckelmann (1711-1768) a klasszika-archeológia és a modern művészettörténet megteremtője, a neoklasszicizmus atyja, a német görögség-mánia első képviselője, a német klasszika előfutára. Maga is szinte klasszikus, akinek kultusza és ünnepei voltak. Élete, melynek rablógyilkosság vetett véget s karriertörténete - a stendali varga nélkülöző fiától a világhírű római tudósig - gyakran válik szépirodalmi témává. E könyv azonban Fichte, Schelling és Hegel felől olvassa Winckelmannt. Azt követi, hogyan forgatták fel látásmódunkat olyan filozófiaivá váló fogalmak, mint az identifikáció különböző korok személyeivel, műveivel, az autopszia (a mű saját szemmel látásának követelménye), a kulturális tér, az eredetiség, a barokk, az ízlés.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PARLANDO -TANULMÁNYOK ZOLTAI DÉNES TISZTELETÉRE

Szerkesztette: Bárdos Judit

Atlantisz Könyvkiadó, 2005

 

Almási Miklós, Bacsó Béla, Bárdos Judit, Fehér M. István, Fodor Géza, Kelemen János, Lendvai L. Ferenc, Miklós Tamás, Poszler György, Rényi András, Somlyó Bálint, Spiró György, Sziklai László, Vitányi Iván tanulmányai köszöntik Zoltai Dénes filozófust, esztétát.

 
2 995 Ft
Akció: 2 395 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ EGYETEMES TÖRTÉNELEM ÉS MÁS MESÉK

Szerző: Marquard, Odo

Fordító: Mesterházi Miklós, Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2001

 

"Az itt megjelenő írások 1973 és 1991 között születtek. Egytől egyig az emberi végesség szkeptikus filozófiáját hirdetik. Antropológiai tézisük így szól: az ember nem abszolút, hanem véges lény csak, aki rákényszerül, hogy az abszolútumok alól föloldozást keressen... Nincs olyan jól eleresztve, hogy megengedhetné magának a tökéletlenség lefitymálását; rá van utalva a pótmegoldásokra, a második legjobb lehetőségekre... Aki csak filozófusok számára ír filozófiát, az azt nem veszi elég komolyan - ahogy a zoknigyártók ténykedése is értelmetlen volna valamiképp, ha csak a zoknigyártók számára gyártanának zoknit."

 

A hermeneutikai iskola egyik meghatározó - Jacob Taubes szerint - legszellemdúsabb gondolkodójának első magyar kötete.

 
1 795 Ft
Akció: 1 435 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 A FILOZÓFUS DANTE. MŰVÉSZET- ÉS NYELVELMÉLETI EXPEDÍCIÓK

Szerző: Kelemen János

Szerkesztő: Proksza Ágnes

Atlantisz Könyvkiadó, 2002

 

A tragikus bűn alól, mely az antik világ hőseinek osztályrésze, nincs feloldozás. Nem üdvözül sem a kegyes és igaz Aeneas, sem az ész önhittségét megtestesítő Odüsszeusz. Danténak - a Komédia hősének - ugyanaz a bűne, mint Odüsszeusznak. Õ mégis megmenekül. Ez a könyv Dante szövegeinek művészetfilozófiai és nyelvfilozófiai olvasatain keresztül azokhoz szól, akiket már elragadott az "Isteni Színjáték" minden mintát és besorolást szétfeszítő filozófiai-vallási-költői ereje.

 
1 595 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 AZ ÉSZ KÉPE ÉS TETTE. A NÉMET IDEALIZMUS TÖRTÉNELEMSZEMLÉLETE.

Szerző: Kelemen János

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2000

 

Mi a viszony a történetírás és a filozófia között? Már Kant és Herder mindenre kiterjedő ellentétét is erősen motiválta az e kérdésre adott válaszuk különbözősége. A kötetünk gerincét képező Hegel-tanulmány pedig azt kívánja bizonyítani, hogy Hegel - az empíria iránti robosztus érzékének köszönhetően - nem pusztán a klasszikus \'szubsztantív\' történetfilozófus modellje, hanem egyben a történetírás ismeretelméleti problémáinak megfogalmazója is. A könyvet a szerző bevezetőnek szánja a történetfilozófia tanulmányozásához.

 
1 595 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZUBJEKTIVITÁS - VÁLOGATOTT TANULMÁNYOK

Szerző: Ritter, Joachim

Fordító: Papp Zoltán

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2007

 

"Az ész megszűnik isten lenni, emberi ésszé válik, mely azzal, hogy az egésznk gondolja magát, egyszerre követ l túlkapást a lét gazdagságával szemben, és válik vakká rá."

 

Joachim Ritter (1903–1974) a háború utáni német filozófia egyik meghatározó, inspiráló gondolkodója.

 
2 495 Ft
Akció: 1 995 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HAJÓTÖRÉS NÉZŐVEL

Szerző: Blumenberg, Hans

Fordító: Király Edit

Szerkesztő: Czeglédi András

Atlantisz Könyvkiadó, 2006

 

"A hajótörés a hajóra szállásnak úgyszólván 'legitim' következménye, míg a szerencsés révbe érés vagy a tenger derűs nyugalma legföljebb csalóka fölszíne a mélységes bizonytalanságnak. Az átvészelt hajótörés filozófiai alapélmény képe."

 

Hans Blumenberg (1920–1996), a XX. század utolsó harmadának egyik legjelentősebb német filozófusa volt. Első magyar nyelvre fordított kötete a metaforákról írott három nevezetes tanulmányát foglalja magában.

 
2 995 Ft
Akció: 2 395 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELMÚLT JÖVŐ

Szerző: Koselleck, Reinhart

Fordító: Hidas Zoltán

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2003

 

"Hogy mi is a történeti idő, az a történettudomány legnehezebben megválaszolható kérdései közé tartozik. A kérdés arra kényszeríti az embert, hogy behatoljon a történelemelmélet terepére, méghozzá mélyebben, mint amennyire ez a történettudományhoz eleve szükséges. Mert hiszen a múlt forrásai tettekről és gondolatokról, tervekről és eseményekről tudósítanak, ám a történeti időről magáról közvetlenül nem adnak számot. Ha tehát egy olyan kérdésre keresünk választ, amely a történettudomány világában ugyan mindig és mindenütt felvethető, de vele kapcsolatban a ránk maradt források alaposan cserbenhagynak bennünket- a kérdés előzetes elméleti tisztázására van szükség."

 
2 395 Ft
Akció: 1 915 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ROUSSEAU, KANT, GOETHE

Szerző: Cassirer, Ernst

Fordító: Horváth Károly, Papp Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2008

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A FELVILÁGOSODÁS FILOZÓFIÁJA

Szerző: Cassirer, Ernst

Fordító: Scheer Katalin

Szerkesztő: Hidas Zoltán, Papp Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2007

 

Az a szó, hogy "ész", számunkra már rég elveszítette egyszerű voltát és egyértelmű meghatározottságát. Mi már aligha tudjuk ezt a szót anélkül használni, hogy ne elevenedne meg előttünk a története..

 

Ernst Cassirer (1874-1945) könyve a felvilágosodásról írt alapvető szövegek egyike. Nem pusztán egyes filozófusok eszméit, hanem a kor meghatározó gondolatainak összetartozását és kumulatív hatását elemzi. Célja a felvilágosodás, a racionális gondolkodás védelmező újraértékelése.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ EURÓPAI TUDOMÁNYOK VÁLSÁGA I-II.

Szerző: Husserl, Edmund

Fordító: Berényi Gábor, Mezei Balázs

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 1998

 

A lappangó észt önnön lehetőségeink megértésére ösztönözni s ezáltal beláttatni vele, hagy a metafizika lehetősége az igazi lehetőség...

 

...mit tegyünk, hogy hinni tudjunk, mi, akik hiszünk?

 
2 695 Ft
Akció: 2 155 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELŐADÁSOK A MŰVÉSZET FILOZÓFIÁJÁRÓL

Szerző: Hegel, G.W.F.

Fordító: Zoltai Dénes

Atlantisz Könyvkiadó, 2004

 

Mindazt, ami a prózai tudat számára csupán végesként létezik, a művészetnek mindenütt áttetszővé kell tennie, úgy, hogy minden ponton a lélek legyen hallható, a szellemi fedje fel magát.

 

Hegel legendás művészetfilozófiai előadásainak Hamburgban csak nemrég kiadott eredeti lejegyzése döbbentette rá a művészet és a filozófia barátait, hogy az eddig "Hegel esztétikájának" hitt három vaskos kötet – utólagos hallgatói konstrukció. Az eredeti szöveg először olvasható magyarul.

 
2 895 Ft
Akció: 2 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
VALLÁSFILOZÓFIAI ELŐADÁSOK

Szerző: Hegel, G. W.F.

Atlantisz Könyvkiadó, 2000

 

A vallás a legmagasabb rendű tárgy, amellyel az ember foglalkozhat - az abszolút tárgy. Az örök igazság, az örök erény területén helyezkedik el, ahol feloldódik a gondolkodás minden talánya és ellentmondása, a lélek minden fájdalma - ama örök nyugalom területén, mely által az ember ember... A pszüché italának, a feledés vizének hullámai itt az igazság tengerébe ömlenek. A végcéllal foglalkozva a szellem megszabadul minden végességtől - ez az ember igazi felszabadulása és a szabadság maga, az igazság igazi tudata. A magyar nyelven most először megjelenő vallásfilozófia a művészetfilozófiával és a filozófiatörténettel együtt a hegeli rendszer csúcspontját jelenti. A vallásfilozófiai irodalom máig nem ismer ezzel összemérhető átfogó kezdeményezést.

 
1 995 Ft
Akció: 1 595 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MŰVÉSZET- ÉS TÖRTÉNELEMFILOZÓFIAI ÍRÁSOK

Szerző: Schiller, Friedrich

Fordító: Mesterházi Miklós, Papp Zoltán

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 2005

 

Megeshet, hogy a sors elfoglal minden külső védművet, melyre az ember biztonságát alapozta, s neki nem marad más választása, mint a szellemek szent szabadságába menekülni. Kötetünk Schiller művészet- és történelemfilozófiai írásainak eddigi legteljesebb magyar kiadása.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PROLEGOMENA

Szerző: Kant, Immanuel

Fordító: John Éva, Tengelyi László

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 1999

 

Ha a tömeg tapsol, a filozófus elpirul. Az a szándékom, hogy mindazokat, akik úgy gondolják, érdemes metafizikával foglalkozniuk, meggyőzzem: elkerülhetetlenül szükséges, hogy munkájukat egy időre megszakítsák, mindent, ami eddig történt, meg nem történtnek tekintsenek, és mielőtt továbbhaladnának, feltegyék a kérdést: lehetséges-e metafizika egyáltalán? Aki e tervet, melyet prolegomenaként minden leendő metafizika elé bocsátok, ismét csak homályosnak találja, az gondolja meg, hogy nem szükséges mindenkinek metafizikával foglalkoznia...

 
1 695 Ft
Akció: 1 355 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ESZTÉTIKA

Szerző: Baumgarten, Alexander Gottlieb

Fordító: Bolonyai Gábor

Szerkesztő: Miklós Tamás

Atlantisz Könyvkiadó, 1999

 

"Előfordulhat, hogy egy szép szellem értelmének és eszének használatát bűnös módon elhanyagolja..., az mégsem lehetséges, hogy egy szellem a megismerés valamennyi szépségére és finomságára születésétől fogva érzéketlen."

 

Baumgarten (1714-1762) klasszikus esztétikája - az érzékiség emancipációja - először dolgozza ki a tudományétól különböző művészi megismerés elméletét.

 

Az Utószót írta és a fordítást az eredetivel egybevetette: V. Horváth Károly.

A bevezető tanulmány Bacsó Béla munkája.

 
1 595 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELMÉLKEDÉSEK AZ ELSŐ FILOZÓFIÁRÓL

Szerző: Descartes, René

Fordító: Boros Gábor

Atlantisz Könyvkiadó, 1994

 

Beláttam, hogy egyszer az életben gyökerestül föl kell forgatnom...

s újra kell kezdenem mindent, ha arra törekszem, hogy egyszer még valami szilárdat és maradandót hozzak létre...

 

Fölteszem tehát, hogy mindaz amit látok, hamis. Nem hiszem el, hogy valaha is létezett volna bármi azok közül, amiket a csalóka emlékezet megjelenít. Nincs semmiféle érzékszervem . A test, az alak, a kiterjedés, a mozgás,a hely - mindez csupa kiméra.

De hát akkor mi marad igaz?

Talán csak az az egy, hogy semmi sem bizonyos...

 
1 595 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 SENSUS COMMUNIS - ESSZÉ A SZELLEM ÉS A JÓ KEDÉLY SZABADSÁGÁRÓL

Szerző: Shaftesbury, Lord

Fordító: Harkányi András

Szerkesztő, jegyzetek, utószó: Szécsényi Endre

Atlantisz Könyvkiadó, 2008

 

Shaftesbury művei mindeddig csak töredékesen váltak hozzáférhetővé magyar nyelven, jóllehet kortársai, a kora-XVIII. század számára kivételesen igényesen és mértékadóan foglalta össze a városiasodásra és a kereskedésre épülő modernitás születésének bizonyos morálfilozófiai következményeit, melyeket esztétikai gondolataival összefüggésben fogalmaz meg. A kor brit tapasztalatának alapélménye a hagyományos autoritások és státusok eróziója, amely egyfelől felszabadulást, másfelől azonban a társadalmi fegyelem fellazulását, az egyéni magatartás számáéra korábban adott biztos tájékozódási pontok elbizonytalanodását jelenti, Shaftesbury ennek orvoslataként kínálja az ízlés fogalmát a középpontba állító morál-esztétikáját vagy esztétikai erkölcstanát.

 
2 895 Ft
Akció: 2 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BESZÉLGETÉSEK A TERMÉSZETES VALLÁSRÓL

Szerző: Hume, David

Fordító: Harkányi András

Atlantisz Könyvkiadó, 2006

 

Hume vallásfilozófiai fő művét nem csak a szerző rejtegette fiókjában - halála után barátai sem merték kiadni. 255 év múltán most magyarul is olvasható az újkori filozófia kulcsszövege.

 
2 295 Ft
Akció: 1 835 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MACHIAVELLI

Szerző: Skinner, Quentin

Fordító: Pálosfalvi Tamás

Szerkesztő: Kontler László

Atlantisz Könyvkiadó, 2000

 

Fortuna is csak nő - megvetéssel tekint azokra, akik menekülnek előle, s legjobban azok izgatják fel, akik megfutamítják.

Kortársai szerint maga volt az ördög. A sírján olvasható felirat: "nincs sírfelirat, mely méltó volna ekkora névhez"

 
1 595 Ft
Akció: 1 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EURÓPA SZÜLETÉSE A KÖZÉPKORBAN

Szerző: Le Goff, Jacques

Atlantisz Könyvkiadó, 2008

 

Európa épül. E nagy kihívásnak - önmagának - csak úgy felelhet meg, ha számot vet történetével, mely nélkül elárvult és boldogtalan volna. Mert bár a ma a tegnap szülötte, a holnap pedig az elmúlt időé, nem kell a múlt fogságába esniük, ha a megtörténtek megértése az előrehaladás segítőjévé válik. A jövő arra az antikvitás óta - vagy talán már a „történelem előtti időktől" - az egységet és a sokféleséget ötvöző, roppant gazdag és kreatív kulturális örökségre épülhet, melyet ez az Atlanti-óceán, Ázsia es Afrika ölelésébe zárt, földrajza mintázta, történelme formálta, görögök elnevezte öreg kontinens őriz.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 ÉHSÉG ÉS BŐSÉG - A TÁPLÁLKOZÁS EURÓPAI KULTÚRTÖRTÉNETE

Szerző: Montanari, Massimo

Fordító: Kövendy Katalin

Szerkesztő: Kontler László

Atlantisz Könyvkiadó, 1996

 

Homérosz kenyérevőnek nevezi az embert. Pithagorasz úgy véli, a világmindenség a kenyérrel kezdődik, s a rómaiak éppúgy barbárként vetették meg a bort nem ismerő tejivókat, ahogyan a Gilgames eposz szerint is a bor és a kenyér teszi emberré a vadakat.

A nappal megfőzött, estére újra egészbe nőtt gigantikus vadkan mítosza, vagy az Edda tehene, melynek tőgyéből négy tejfolyam ered - a germánok másfajta szájaízét jelzi. Lucullus lakomáitól a kannibalizmusig, s a polgári asztal örömeiig - egyedülálló kultúrhistóriát szolgál fel Montanari professzor.

 
2 195 Ft
Akció: 1 755 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 TÚLÉLŐK. ELITEK ÉS TÁRSADALMI VÁLTOZÁS AZ ÚJKORI EURÓPÁBAN. TÖRTÉNETI TANULMÁNYOK

Szerkesztő: Kontler László

Atlantisz Könyvkiadó, 1993

 

Az egyes magyar társadalmi rétegek addig és annyiban befolyásolták a kormánypolitikát, ameddig és amennyiben " feudálisak" maradtak. A nemesi elit hatalmának alternatívája nem a polgárság uralma, hanem a tekintélyelvű hivatalállam volt...

 

Elitek túlélési stratégiái a XVI-XX. század viharaiban.

 
1 195 Ft
Akció: 955 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
 HITLER NÉPÁLLAMA - RABLÁS, FAJI HÁBORÚ ÉS NEMZETI SZOCIALIZMUS

Szerző: Aly, Götz

Szerkesztő: Teller Katalin

Atlantisz Könyvkiadó, 2012

 

A neves német történész 2005-ben megjelent könyve az utóbbi évtized egyik legnagyobb visszhangot kiváltó műve a nemzetiszocializmust feldolgozó irodalomban.

 

A szerző a történeti kutatások eddig véleménye szerint meglehetősen elhanyagolt aspektusát helyezi előtérbe: a korabeli gazdasági megfontolásokat. Vizsgálatai nyomán sokak számára váratlan következtetésekre jut, amikor a nemzetiszocialista állam létrejöttét, működését és elfogadottságát a német lakosság nagy részének körében nem elsősorban a politikai vagy rasszista ideológiával, hanem főként a társadalom meghatározónak tekintett rétegei gazdasági integrációjával magyarázza.

Aly elemzései bemutatják, hogyan épített az államkassza eleve az elrabolt javakra, s hogyan kalkuláltak a rendszer politikusai a lakossági szükségletek bűncselekmények révén történő kielégítésének korrumpáló, egyben integratív hatásával. Népjóléti politika és terror e speciális összefonódásának megértése nélkül – érvel a történész – egyszerűen nem lehet megmagyarázni a nemzetiszocialista rendszer működését.

 
4 295 Ft
Akció: 3 435 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!


Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.