Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Irodalomtudomány


Termék sorrend módosítás:

-15%
  VÉGES VÉGTELEN. ISTEN-ÉLMÉNY ÉS ISTEN-HIÁNY A XX. SZÁZADI MAGYAR KÖLTÉSZETBEN

Szerzők: Finta Gábor, Sipos Lajos

Akadémiai Kiadó, 2006

 

A modern kor embere számára az időtlenség, a mindig-jelenvalóság és az állandóság eszménye sohasem válik uralkodóvá. Így az Isten-élmény és Isten-hiány egymást átjáró horizontjai a modern költészetben csak olyan módon szólaltathatják meg az egyesben az egyetemest, ha a költészet a maga tárgyát a történő dolgok példájává teszi. Ezért válhat vallás és irodalom közös nevezőjévé a mítosz, mely nem azért van, hogy leírjon, hanem, hogy magába foglaljon egy adott helyzetet, olyan módon, hogy jelentőségét ne korlátozza arra a helyzetre.

A kötet Isten-élmény és Isten-hiány költészettörténeti távlatainak vizsgálatával egy olyan párbeszédbe kapcsolódik be, melynek kritikai részről mind poétikai mind eszmetörténeti szempontból első megszólalója éppen e kötet maga.

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
  THE STUDY OF LITERATURE: AN INTRODUCTION FOR HUNGARIAN STUDENTS OF ENGLISH

Szerző: Sarbu Aladár

Akadémiai Kiadó, 2008

 

The study of literature has been an integral part of academic education for over a century now. Owing to its medium, language, literature is a major component of degree courses in foreign languages, of which English is by far the most popular today. Like other academic disciplines, the study of literature is a highly specialized intellectual pursuit. It has its own conventions, terminology, frames of reference and theoretical paradigms, which serious students ignore at their peril. By surveying the major subdivisions of the field in a British and American context, this book offers the reader systematic guidance to literary rhetoric (including rhythm, metre and the figurative uses of language), genre theory, old and new schools of theory and criticism as well as the history of the academic study of English and American literature in Britain, the United States and Hungary. Ideally, the reader to profit most from this Introduction is the student of English working for a degree within the academic framework that Hungarian universities and colleges provide, as is reflected by the structuring of the book and by the incorporation, where warranted, of material from Hungarian sources. The division of the text into manageable units, the detailed table of contents, the frequent summaries as well as the index of names and titles make The Study of Literature reader-friendly and easily accessible.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
  THE REVERIES OF FLIGHT: POPULAR MEDIA AND THE POLICY OF VISION IN ENGLISH ROMANTIC CULTURE

Szerző: Varga Tünde

Akadémiai Kiadó, 2006

 

The author provides a way to understand the roots of our modernist culture from the aspect of visuality through the examination of 18th -19th-century elite (or "polite") culture (Reynolds, Addison, Kant, Eberhard, Coleridge, Wordsworth) and popular (or "vulgar") culture, primarily by focusing on the status and the influence of an early phenomenon of mass media: the panorama painting. The book has a dual aim: to detect the reason (or better to say, the ideology) behind the aversion from the visual in 18th- and 19th-century polite or elite culture (in favor of the verbal expression) as well as to examine the policy which drew the demarcation line between (our modernist concept of) elite and popular culture. The re-examination of the panorama painting as a cultural phenomenon opens up the possibility for critical inquiry into the ideological presuppositions of aesthetics and visuality.

 

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
THE REALITY OF THE UNREAL

The city as metaphor in Henry James and his contemporaries

Szerző: Borbély Judit

Akadémiai Kiadó, 2005

 

A XIX. század az élet minden területét befolyásoló hatalmas változások kora volt, melyben a civilizáció rohamos fejlődése együtt járt a szellemi élet gyökeres átalakulásával. A tudományos eredmények következtében addig megmásíthatatlannak tekintett normák vesztették el iránymutató szerepüket, ami egyeseknél intellektuális űrt és pesszimizmust váltott ki, míg mások esztétikai élményekben keresték a kiutat, vagy felfokozott életigenléssel válaszoltak a kialakuló új világra. Mivel a fejlődés leglátványosabb színterei a városok voltak, a korabeli művészeti élet egyik meghatározó témája a nagyvárosi lét lett annak minden szépségével és árnyoldalával. A könyv a kor négy jelentős angol írójának műveit elemzi a városábrázolás szempontjából, s a századforduló Londonának és Párizsának konkrét megjelenítésén valamint a város metaforáján keresztül mutatja be H.G.Wells, George Gissing, Joseph Conrad és Henry James civilizáció szemléletét. Az elemzésekből végül kibontakozik a századforduló civilizációjának összetett képe, amelyet lehet szépnek vagy fenyegetőnek látni, közömbösen szemlélni azonban nem lehet, mert minden ellentmondásával együtt, vagy talán éppen abból eredően, lenyűgözően izgalmas.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
THE PHILOSOPHY OF VIRGINIA WOOLF

A Philosophical Reading of the Mature Novels

Szerző: Frank A. O.

Akadémiai Kiadó, 2001

 

A. O. Frank könyvében Virginia Woolf érett regényeiben és lírai prózájában fellelhető filozófiai gondolatok bonyolult rendszerét vizsgálja. Frank aprólékosan elemzi az „írásos mérnöki szerkesztés" komplex mechanizmusát, melyen keresztül Woolf gondolatai kifejezésre jutnak. A szerző, aki az Esztétika és Filozófia német/kontinentális tradícióit követő oktatásban részesült, úgy hiszi, hogy 'egy gondolatnak, ahhoz, hogy megfelelően fogalmazódjék meg, filozófikusan kell megfogalmazódnia'. A brit és kontinentális kultúra termékeny közvetítő pozíciójából kiindulva, a szerző, Nietzsche, Heidegger, majd a kései Wittgenstein és Derrida egzisztenciális, kozmológiai és ismeretelméleti szövegeinek gondosan kiválasztott szakaszait elemezve hangsúlyozza és fejti ki Woolf filozófiai gondolkodását. A. O. Frank a Soros Alapítvány valamint a Brit Külügyminisztérium és Nemzetközösség támogatásával Oxfordban végzett Látogatói Ösztöndíjas tanulmányai után fejezte be mostani munkáját és szerezte meg doktori (PhD) címét angol nyelvből és esztétikából az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Budapesten. Miután 6 évig adott elő angol nyelvet a fenti egyetemen, érdeklődése nemrégiben pszichoterápiával és evolúcióval kapcsolatos tanulmányok felé fordult.

 
2 200 Ft
Akció: 1 870 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
  THE OBSTINATE MUSE OF FREEDOM: ON THE POETRY OF SIR THOMAS WYATT

Szerző: Szalay Krisztina

Akadémiai Kiadó, 2000

 

Much in opposition to New Historicist framing of Sir Thomas Wyatt as a puppet of Henrician power games and a prisoner of his own fate Krisztina Szalay's book demonstrates what creative energies had sprung from this poet's unceasing fight for personal freedom. Thus in itself would make him a far more interesting figure than is commonly thought had he not been a truly idiosyncratic master of diction and poetical form. By analysing some representative poems of his the essay portrays Wyatt as a poet for all seasons.

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
  THE DOUBLE EDGED SWORD:THE TECHNOLOGICAL SUBLIME IN AMERICAN NOVELS BETWEEN 1900 AND 1940

Szerző: Simon Zoltán

Akadémiai Kiadó, 2003

 

As David E. Nye argues, the technological sublime, a simultaneous awe and fear of technology, has been "a preferred American trope through two centuries" (American Technological Sublime 281). This examination of American novels from the period between 1900 and 1940 has the goal of tracing the literary treatment of this phenomenon in selected representative texts in a crucial period. The American technological sublime is a construct that can be useful in understanding the often conflicted and ambivalent reactions of enthusiasm and anxiety, exaltation and depression associated with the patterns of development experienced in the United States in this transitory period. 

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2015.01.31
A készlet erejéig!
-15%
  NEVETŐK ÉS BOLDOGTALANOK. FÜST MILÁN MŰVÉSZETE 1909-1927

Szerző: Schein Gábor

Akadémiai Kiadó, 2006

 

Miközben a könyv Füst Milán művészetét a huszadik századi magyar irodalom és az európai modernség összefüggésrendszerében is új módon teszi láthatóvá, izgalmas intellektuális „kalandtúrára" hív egy olyan alkotó nyomait követve, akinek értékes és sérülékeny rejtegetnivalója volt, és igazságát csak a csalás játékaiban hagyhatta ránk.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
MI VÉGRE VAGYOK A VILÁGON

Szerző: Nemeskürty István

Akadémiai Kiadó, 2005

 

„Sokszor elgondolkoztam azon, hogy egynémely könyvemet politikai hovatartozástól függetlenül is bírálták emberek, miért kellett ilyen kíméletlenül szembenézni a múltunkkal? Ilyenre mindig azt a feleletet adtam, hogy a tragédia, ha átéljük, erkölcsnemesítő, és arra az elhatározásra késztet bennünket, hogy igyekezzünk jobbakká válni, hogy mindez ne ismétlődjön meg. Ismernünk kell a múltat és a történelmünket. Közhely, de elmondom, hogy minden fának akkora a gyökérzete, mint a lombozata. A gyökérzet nem látszik, az a mi múltunk, de ha ezt a gyökérzetet elvagdossuk, a lombos fa összedől. Tehát nekünk nagyon fontos kötelességünk a magyar történelmet ismerni, értelmezni, azzal együtt, hogy mindenkinek más-más véleménye is lehet róla. De legalább ismerni kellene. József Attila szavaival: „S mégis, magyarnak számkivetve, lelkem sikoltva megriad", - ebben benne van, hogy hátha nem is engedik, hogy magyarok maradjunk - „édes Hazám, fogadj szívedbe, hadd legyek hűséges fiad." Tehát, ha mi egységben, az édes haza hűséges fiai maradunk, vagy maradnánk, akkor nem lenne semmi baj. Ez József Attila üzenete 1937-ből, nem sokkal a halála előtt. Nekünk is megvolna a lehetőségünk, de ehhez a lényeges kérdésekben legalább nemzeti egységet kellene teremtenünk." Életinterjú a 80 éves Nemeskürty Istvánnal. A beszélgetőtárs Koltay Gábor.

 
4 250 Ft
Akció: 3 615 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
MEGTÖRTÉNT SZÖVEGEK

Esszék, tanulmányok a 20. századi magyar irodalomról

Szerző: Kenyeres Zoltán

Akadémiai Kiadó, 2010

 

A kötetben szereplő szövegek hatvanöt és hetven éves korom között történtek meg velem, akkor éltem együtt velük. A szövegeket nem egyszerűen kitaláljuk és megírjuk, hanem megtörténnek velünk és együtt élünk velük. Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Ferenc volt azokban az években társam. Ültek a szobámban, beszélgettünk. Néha az íróasztalom fölé hajoltak, nézték, mit művelek. Kicsit csóválták a fejüket.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
MEGKÜLÖNBÖZTETÉSEK

Médium és jelentés az irodalmi modernségben

Szerző: Kulcsár Szabó Ernő

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Nyilván nem nehéz észrevenni, hogy e kötet írásai - hol közvetlenül, hol áttételesebb módon - valamennyien az esztétikai, illetve a mediális megkülönböztetés közti feszültség terében helyezkednek el. De nem azért jutottak ebbe a térbe, mert feltétlenül oda akartak érkezni. Ha a jelen irodalomértése tudatában akar maradni saját történetiségének, aligha térhet ki annak tapasztalata elől, hogy a közvetítésben megalapozott esztétikai alapviszony nem függetlenedik a művel való találkozás (kultúr)technikai feltételeitől. [...] Az esztétikai megkülönböztetés kérdésessé lett hagyományával szemközt ezért nem terméketlen annak valószínűsítése, hogy a mediális megkülönböztetés „materializmusa” azért függesztheti fel az irodalmiság stabil meghatározásának igényét, mert nem érdekelt egy mű igazságának ismeretelméleti mérlegelésében.

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR IRODALOM

Szerző: Gintli Tibor

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Szerb Antal óta nem jelent meg ilyen alapos, összefoglaló munka a magyar irodalomról. A kötet első írásos emlékeinktől kezdve egészen a kortárs írók munkásságáig végigköveti irodalmi kultúránk folyamatos változásait, s az egyes korszakokat és irányzatokat a legismertebb művészek munkáin keresztül mutatja be. Bár a Magyar irodalom több szerző közös műve, a kötet nem egymástól különálló tanulmányok laza füzére, hanem összefüggő, közérthetően és szakszerűen megírt narrációval vezeti végig az olvasót az irodalom történetén, átfogó képet nyújtva arról, hogyan alakult, formálódott az, amit ma úgy nevezünk: magyar irodalom.

A könyv az Akadémiai kézikönyvek sorozat legújabb tagja; e sorozat célja, hogy magas szakmai színvonalon megírt, ugyanakkor olvasmányos kötetekben foglalja össze egy-egy tudományág eredményeit. Az Akadémiai Kiadó főleg 14-25 éves diákoknak szánja ezeket a könyveket, amelyek hasznos segítséget jelenthetnek az érettségire vagy felsőfokú vizsgákra készülők számára.

 
7 250 Ft
Akció: 6 165 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
KÉSHET A TAVASZ? TANULMÁNYOK SHELLEY POÉTIKÁJÁRÓL

Szerző: Péter Ágnes

Akadémiai Kiadó, 2007

 

Ez a könyv az angol romantika egyik leglátványosabb költői és gondolkodói pályáját tárgyalja, Percy Shelley életművét. Az európai távlatok megrajzolása során Shelley mellett újra és újra szóba kerül Hölderlin, aki - bár versének klasszikus szigorral lecsupaszított nyelvezete annyira más, mint Shelley túláradó zeneisége - vele nem egy vonatkozásban rokon.  Mind a ketten olyan súlyos terhet próbáltak a költészetre rakni, hogy a nyelv leroskadt alatta. Erősen foglalkoztatta őket a modern európai tudat kialakulásának története, s ebben mindketten meghatározó szerepet tulajdonítottak Szókratésznek, Jézusnak és Rousseau-nak. S végül mind a ketten a vallásalapítók megszállottságával hitték, hogy a költészet feladata volna érzelmileg lefokozódott nemzedékük számára a politikai események sugallta szkepszis ellenében valami azonosulásra ösztönző eszmeiséget nyújtani, csakhogy kedélyvilágukat alapvetően meghatározta az elkésettségük miatti szorongás. A szerző tehát Shelley esztétikájának és történetfilozófiájának azokat a vonatkozásait elemzi, melyek a leginkább kapcsolódtak a korabeli európai gondolkodás válsággócaihoz.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
KEATS ÉS DANTE GABRIEL ROSSETTI

Kép és szó találkozása, elválása

Szerző: Mácsok Márta

Akadémiai Kiadó, 2008

 

Az Álom Dante Paolo és Francesca-epizódjának olvasása után (1820, 1848) és a La Belle Dame sans Merci (1819) című versek nem véletlenül váltak Dante Gabriel Rossetti két legkedvesebb Keats-versévé. A középkori álomallegória konvencióit követő verstípus a hatáskapcsolatok költői képét, így Keats Rossettire tett hatását és működését mutatja.

Az álomallegória vagy az álom az álomban a múltbeli, hipotetikus katasztrófa képi kifejezése, ami az olvasó traumatizált tudata számára annak saját, jelenbeli testében inkarnálódik. Amikor az alkotó az átvett történetet némán, azaz az életébe inkarnáltan veszi át a hagyományból, ezáltal egyedi valóságként őrzi meg azt, és szünteti azt meg mint személytelen általánosságot. Újraértelmezésében a kimondás: az ekphrázis által nyílik esély arra, hogy a végtelen ismétlődések az eredeti trauma integrálásához vezethessenek. Rossetti a mindig másról beszélő szó allegorikus eltávolításának módszerével dolgozik és ez nem áll távol Keatstől sem. Az ekphrasztikus alkotási folyamat állandósulása során Rossetti azért veszíti el a teljesség képét, mert Eurüdikét nem lehet felhozni az alvilágból, és a kísérletek során a trauma egyre beljebb ismétlődik meg tudatában.

 

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
JAMES JOYCE KRITIKAI FOGADTATÁSA MAGYARORSZÁGON

Szerző: Goldmann Márta

Akadémiai Kiadó, 2006

 

James Joyce irodalmi pályája delelőjén megírt Ulysses című főműve az 1922-es párizsi kiadást követően szinte azonnal eljutott a magyar értelmiséghez is, igaz főleg német és francia nyelven. A belső monológokra, gondolatfolyamokra építkező mű forradalmi újszerűségét némiképpen elfedte Gáspár Endre talán túlzott szöveghűségre törekvő első magyar nyelvű fordítása, amely 1947-ben még megjelenhetett, de hamarosan Lukács György „formalista, öncélú, burzsoá dekadens" bélyegével eltűnt a baloldali diktatúra kulturális süllyesztőjében. Joyce, mint a legtöbb nagyformátumú, újat hozó alkotó vihart kavart mindenütt, ahol csak szóba került műve. Fő vádak: obszcenitás, blaszfémia, pornográfia.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
FORMES STROPHIQUES SIMPLES - SIMPLE STROPHIC PATTERNS

Szerzők: Seláf Levente, Noel Patrizia, Driel Joost van

Akadémiai Kiadó, 2010

 

La strophe est une forme poétique qui n'a pas cessée d'être utilisée dans la poésie européenne depuis l'antiquité. Ses variantes diverses, nouvelles par rapport à l'héritage gréco-latine, ont été déterminantes dans la poésie médiévale. Les études ici réunis ont essayé d'élucider les caractéristiques de certaines formes strophiques simples et populaires, dont la fréquence et le caractère reflétait une poétique différente de celle inaugurée par les troubadours provençaux. Le présent ouvrage est le fruit de la collaboration de spécialistes de divers domaines, littéraires et linguistes, romanistes et germanistes, qui présentent leurs expériences des caractéristiques formelles des strophes au sein des différentes traditions de versification dans la littérature européenne du Moyen Âge et de la Renaissance dans un cadre comparatiste (domaines latin, allemand, français, provençal, néerlandais, espagnol, galégo-portugais, italien et hongrois).

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
DANTE

Szó, szimbólum, realizmus a középkorban

Szerző: Pál József

Akadémiai Kiadó, 2009

 

Babits Mihály Színjáték-fordításának bevezetőjében Dante költeményét csak a művelt közönségnek ajánlotta. A mű, mint a korszak szellemi életének alkotásai általában, ismeretlen világba vezeti a mai olvasót. Idegen számunkra a középkor nem e világi szempontokat érvényesítő gondolkodásmódja, s az a törekvése, hogy minden tapasztalható dologban az isteni jelenlétét és jelentését kereste. E bonyolult világképet néhány, a mienkétől ugyan gyökeresen különböző, de egyszerű és számunkra is jó érthető alapelv szervezte.

 

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÖSSZES MŰVEI. TANULMÁNYOK

Szerkesztette: Debreczeni Attila, Borbély Szilárd, Orosz Beáta

Akadémiai Kiadó, 2003

 

Az életműkiadás jelen kötete a költő irodalomkritikai írásait tartalmazza. A szövegek többnyire alkalmi jellegűek (kiadott, illetve kiadni tervezett kötetek elé írott előbeszédek, iskolai célra szánt jegyzet, a honfoglalási eposznak műfajtörténeti megalapozása stb.). Elméleti igényességük mindazonáltal így is kiemeli ezeket a kor átlagából: szétválaszthatatlanul összefonódik bennük az iskolás retorikai műveltség a legkorszerűbb esztétikai tájékozódással. A kritikai kiadás a mai tudásunk szerinti leghitelesebb szöveg megállapítása mellett részletesen feltárja a különböző forrásokat, és beilleszti a műveket nemcsak az életmű, hanem a kor irodalomkritikai gondolkodásának kontextusába is.

 
2 650 Ft
Akció: 2 255 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÖSSZES MŰVEI. FELJEGYZÉSEK

Szerkesztette: Debreczeni Attila, Borbély Szilárd, Orosz Beáta, Szép Beáta

Akadémiai Kiadó, 2003

 

A kritikai kiadás e kötete a kéziratos hagyaték más kötetekben fel nem dolgozott részének közzétételére vállalkozik, bepillantást nyújtva a költő műhelyébe. Az igen sokféle szöveganyag tekintélyes részét a könyvkivonatok és kijegyzések alkotják. Közülük is külön említést érdemel az a mintegy 130 könyvoldalnyi feljegyzés, amely mind a Kanári-szigetekről szól, kiterjedt és mély ismeretekről, valamint az érdeklődés felfokozott intenzitásáról tanúskodva. Itt kaptak helyet továbbá a kötetek kiadásával kapcsolatos iratok, irodalmi tervezetek és a különféle jegyzetek. A kötet elsődleges célja a forrásfeltárás, a szövegek hozzáférhetővé tétele, mert legnagyobbrészt eddig kiadatlan kéziratokról van szó. A jegyzetapparátus elsősorban a feljegyzésekre vonatkozó adatok összegyűjtését végzi el, valamint a megértéshez legszükségesebb magyarázatokat igyekszik megadni.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
BALASSI BÁLINT

Szerző: Nemeskürty István

Akadémiai Kiadó, 2004

 

1594. május harmincadikán az Esztergomért vívó magyar és német sereg német jegyzője ezt firkantotta a „veszteséglistára": „Perierunt: Valentinus Balassi, Hungarus sed impius" - meghaltak: Balassi Bálint, istentelen magyar. Ahogy Klaniczay Tibor írja: a német jegyző „akaratlanul is amellett tanúskodott, hogy Balassi azt jelentette, amit halála évében a kor már gonosznak, istentelennek tartott: a magyar reneszánsz erőszakban, hősiességben, vérben és magasztos eszményekben, szépségben és szerelemben tobzódó világát; egy fénnyel és árnnyal teli élet és egy szerelembe álmodott világ halhatatlan költőjét." Balassi Bálint kalandregénybe illő élete egyszersmind egy páratlanul gazdag, jelentős költői pályának is foglalata. A költő mögött kirajzolódik a kor, a török világ, az önvédelmi harcok, a reneszánsz Magyarországa. Nemeskürty István, e kor kiváló ismerője sok új elemmel gazdagítja Balassi-képünket. 2., javított kiadás

 
2 650 Ft
Akció: 2 255 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
BABITS MIHÁLY LEVELEZÉSE III.1909-1911

Szerzők: Sáli Erika, Tóth Máté

Akadémiai Kiadó, 2005

 

A kritikai kiadás harmadik kötete valamennyi Babits Mihálynak, illetve a költő által írott levelet tartalmaz az 1909. május 10. és 1911. július 2. közötti időszakból. Paradox módon ekkor, a két utolsó Fogarason töltött nehéz esztendő alatt lett Babits országos hírű poéta, amikor fizikai értelemben a legtávolabb volt az ország szellemi központjától, Budapesttől és a Nyugat folyóirat körétől. A költői kiteljesedést jelzi a második Holnap antológia, és a költő első két kötete, melyek formálódásának hű dokumentációját adják a kötet levelei, ahogy betekintést engednek a Nyugat folyóirat szerkesztőségével való kapcsolat mind szorosabbra fűzésébe is. A messzi Tomiból való folytonos elvágyódás, a Fogarasról Budapestre való áthelyezésért folyó állandó küzdelem kíséri végig a korszak levelezését. Termékeny irodalmi viták, szakmai és személyes kapcsolatok, barátságok kialakulása és nem utolsó sorban a Babits család életének mindennapjai követhetők nyomon az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti tanszékén működő „Babits-műhely” újabb kötetében.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
BABITS MIHÁLY LEVELEZÉSE II. 1907-1909

Szerkesztette: Szőke Mária

Akadémiai Kiadó, 2005

 

Babits Mihály az 1907-es évet Szegeden kezdte, ahová néhány hónappal korábban Bajáról helyezték, s 1909 tavaszán, s Levelek Iris koszorújából című kötetének megjelenése idején már Fogarason tanított. Levelezésének második kötete azokat a leveleket tartalmazza, amelyek e két dátum között születtek. A Szegeden töltött tanév második részében Juhász Gyula baráti segítségével többször megszólalt a helyi sajtóban, közreadva verseit és színibírálatait. Itt keletkeztek első prózai írásai is. Fogarasi áthelyezését kedvetlenül fogadta, rosszul esett neki a szülővárosától és Budapesttől elválasztó távolság. De az 1908 nyarán tett velencei útról élményekkel és benyomásokkal telten tért vissza, s a messzi városban kapott kedvet Dante fordításához is. Jelentős eseménnyé vált verseinek megismertetésében A Holnap című nagyváradi antológia, amelynek munkatársai közé Juhász Gyula vonta be, ám a gyűjtemény és fogadtatása ambivalens érzéseket keltett benne: nem értette, hogy miért kárhoztatják modernizmusa miatt, amikor ő régebbi korok felé fordulva, témák és formák felélesztésére törekedett. Az antológiában közölt versei azonban felkeltették Osvát Ernő figyelmét, aki meghívta a Nyugat szerzői közé, s első kötetét is a lap adta ki 1909 májusában.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
BABITS MIHÁLY LEVELEZÉSE 1912-1914

Szerkesztette: Pethes Nóra, Vilcsek Andrea

Akadémiai Kiadó, 2007

 

A Babits-levelezéskötet negyedik darabja, mely az 1912-14 között keletkezett leveleket tartalmazza.

 
8 490 Ft
Akció: 7 215 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
AZ ÍRÓ ZRÍNYI MIKLÓS

Szerző: Kovács Sándor Iván

Akadémiai Kiadó, 2006

 

Az író Zrínyi Miklósról eddig mindössze három monográfiát írtak. Kovács Sándor Iván műve részben hiánypótló, részben pedig az eddig kevésbé ismert oldalait próbálja bemutatni Zrínyi írói munkásságának. A kismonográfia középpontjában a Zrínyi-eposz, a Szigeti veszedelem áll, folytonos viszonyításokkal nemcsak klasszikus szerzőkhöz - Vergilius, Tasso - mérve, hanem Zrínyi más műfajaihoz: lírai költészetéhez és prózaírásához is. Kovács Sándor Iván a prózában az esszék mellett a lírát keresi, a lírai versekben az eposz felé mutató jeleket, illetve mindazt, „ami teremtés, először leütött hang és megmunkált forma". Ebben az olvasmányos, ámde tényszerű és hiteles adatokkal alátámasztott esszében mindemellett teret kap Zrínyi „érdes"írói nyelvének és korai hatásának kérdése, valamint irodalmi utóélete.

 
3 190 Ft
Akció: 2 710 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
ASPECTS OF THE ENLIGHTENMENT

Aesthetics, Politics, and Religion

Szerzők: Hörcher Ferenc, Szécsényi Endre

Akadémiai Kiadó, 2004

 

This volume brings together the forefront of recent Enlightenment research in Hungary to map out the complex web of Enlightenment ideas with its manifold ideological and spiritual strata and the ways the different modes of inquiries inseminated and fertilised each other. It takes the Enlightenment as a common enterprise of the European intellectual elites, while also pointing out the different and competing spiritual climates of some of the most important national cultural traditions. The volume introduced by an essay of Peter Jones offers alternative cross-sectional views of the representative ideas in Enlightenment art, philosophy, politics, morality and religion.

 
4 515 Ft
Akció: 3 835 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
A SZELLEM KÖZTÁRSASÁGA

Szerző: Pomogáts Béla

Akadémiai Kiadó, 2005

 

A kötet tanulmányai a huszadik század magyar irodalmának több irányzatáról és alkotóegyéniségéről adnak képet. Így a Nyugat, a „harmadik" nyugatos nemzedék, a népi mozgalom és az erdélyi magyar irodalom szellemi-közéleti értékeiről, illetve Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Németh László, Radnóti Miklós, Jékely Zoltán, Kós Károly, Dsida Jenő és mások munkásságáról. A tanulmányok általában az „irodalomtörténeti esszé" megközelítési módját és módszerét alkalmazzák, következésképp nem csak a szűkebb tudományos közönséghez szólnak, hanem a modern magyar irodalom folyamatai, mozgalmai és nagy alkotó egyéniségei iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönséghez is. A szerzőnek aszerint a meggyőződése szerint, hogy a magyar irodalom mindig is a nemzeti történelem tükre és alakítója volt.

 
3 880 Ft
Akció: 3 295 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
A MEGÉRTÉS MÓDOZATAI: FORDÍTÁS ÉS HATÁSTÖRTÉNET

Szerző: Szegedy-Maszák Mihály

Akadémiai Kiadó, 2003

 

Miként változnak a műalkotások, ha új környezetbe helyezik őket? A kötet erre a kérdésre úgy keres választ, hogy elsősorban a hatástörténettel és a fordítással foglalkozik, mert gyorsan változó és egységesülő világunkban a megértésnek ez a két módozata kitüntetett figyelmet érdemel. Egyes műfajok (az esszé, a levél, a napló) átalakulása, életműveknek (Márai Sándor, Németh László, Illyés Gyula munkásságának) vagy akár egyetlen műnek (Kosztolányi Esti Kornél című kötetének) átértékelése azt bizonyítja, hogy a műalkotás sosem azonos önmagával. Hasonló következtetés vonható le abból, ahogyan az irodalmi szöveget (Kertész Imre és Esterházy Péter regényét vagy Samuel Beckett forgatókönyvét) nemzetközi összefüggésbe helyezik, más nyelvre fordítják vagy mozgóképpé alakítják át. A mű sorsa szüntelen változások sorozata; értelmezni annyit jelent, mint új összefüggésbe helyezni. Csakis ennek fölismerése segíthet bennünket abban, hogy a magyar irodalom egy részét átmentsük a világ örökségébe.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
"KÍNOK ÉS ÁLMOK KÖZT..."

Czeizel Endre, Gyenes György, Harmati Lídia, Németh Attila, Rihmer Zoltán, Sipos Lajos, Szállási Árpád Babitsról

Szerzők: Sipos Lajos, Czeizel Endre, Gyenes György, Harmati Lídia, Németh Attila, Rihmer Zoltán, Szállási Árpád

Akadémiai Kiadó, 2004

 

A „...Kínok és álmok közt..." Czeizel Endre, Gyenes György, Harmati Lídia, Németh Attila, Rihmer Zoltán, Sipos Lajos, Szállási Árpád Babitsról című könyv tudománytörténeti szempontból egyedülálló vállalkozás. A szerzők az orvosgenetika, a belgyógyászat, a radiológia, a pszichológia és a neurológia szempontjából értelmezik Babits Mihály genetikai örökségét, személyiségrajzát, testi betegségeinek kórtörténetét, pszichopatológiáját. Munkájukban felhasználtak eddig nem publikált életrajzi dokumentumokat, már megjelent és kéziratban lévő Babits-szövegeket. Minden részhez gazdag kiegészítő anyag kapcsolódik: kórlapok, dokumentumok, a korszak terápiás gyakorlatát demonstráló feljegyzések, a kórtörténetre vonatkozó utólagos értelmező-magyarázó levelek, naptár- és naplórészletek. A „lírai én" alakváltozásait leíró irodalomtörténész munkája során érvényesíti az orvostudományi felismerések konzekvenciáit is.

 
3 690 Ft
Akció: 3 135 Ft
Kezdete: 2015.01.30
A készlet erejéig!
-15%
A MARADÉK ÖRÖME

Szerzők: Z. Kovács Zoltán, Milbacher Róbert

Gondolat Kiadó, 2001

 

A szerzőpáros kötete olyan tanulmányokat tartalmaz, melyek a 19. századi magyar irodalom jeles alkotásait bölcseleti és interpretációs nézőpontból olvassák. Többek között a Vanitatum vanitas, a Gondolatok a könyvtárban, a Bolond Istók értelmezései a század irodalmát a megszokott, kanonikus értékelésektől eltérően láttatják.

 
1 480 Ft
Akció: 1 260 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
AZ IRODALOMTÖRTÉNET ESÉLYE

Szerző: Veres András

Gondolat Kiadó, 2004

 

Az elmúlt évtizedekben számos új elképzelés jelentkezett, miközben az irodalomtörténet módszertanát még mindig a 19. századi pozitivista és szellemtörténeti örökség terheli. A lineáris történelem vízióját kikezdte az a felismerés, miszerint a történelem csakis az értelmezője által leírt formában létezik, ezért nem a természeti folyamatok determinisztikus összefüggéseiben jelenik meg, hanem egymást erősítő vagy éppen gyöngítő értelmezések -késztetések eredményeként.

 
2 680 Ft
Akció: 2 280 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
  VILLÁMSÚJTOTTA KOR. XX. SZÁZADI PRÓZA ÉS VERS. KISESSZÉK

Szerző: Tornai József

Gondolat Kiadó, 2005

 

Nem én választottam ezeket a könyveket, hanem azok engem. Szó sincs tehát irodalomtörténetről, még csak kritikáról sem. Azt is mondhatnám: a pulóvernek csak egy-egy szálát húztam meg. Az egész helyett egy színt. Pillanatfölvételek? Mindenesetre gyors benyomások, melyeknek sugallatait igyekeztem megőrizni, prózai vagy verseskötetek valamilyen sajátos hatását, bizonyos fénytörésben. Ezt azt jelenti, hogy nemcsak a század legnagyobb íróiról és költőiről (bár többnyire mégis azokról) beszélek. Ráadásul filozófiai, esszéisztikus civilizációtörténeti vagy éppen néprajzi művekről is. Kiindulópontom természetesen a magyar irodalom volt.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
ÁLOMMÚZEUM

Szerző: Szőke Katalin

Gondolat Kiadó, 2003

 

A könyv a 20. századi orosz irodalom jelentős irányzataival és alkotóival ismerteti meg az olvasót, Alekszandr Bloktól a posztszovjet posztmodern íróival bezárólag. Azt szándékozik bemutatni, hogyan archivizálja az orosz irodalom a 20. században az elődök álmait és utópiáit, hogyan alakul ki idézettöredékekből és irodalmi mítoszokból egy sajátos szubkulturális szöveg, melyben a modern orosz tudat szembesül önmagával, és leszámol korábbi illúzióival. Az utolsó három tanulmány az orosz szöveg versteremtő funkcióját Baka István költészetében vizsgálja, melyben a magyar irodalomban egyedülálló módon a költő és műfordító szerepcseréje valósul meg.

 
1 490 Ft
Akció: 1 265 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
  AZ ÁRNYÉKVILÁG ÁRKAIN. ÍRÁSOK JÓZSEF ATTILÁRÓL ÉS KOSZTOLÁNYI DEZSŐRŐL

Szerző: Szőke György

Gondolat Kiadó, 2003

 

"Ahol a szó mindennapi értelmében vett realitás véget ér a költészetben, ott valami más, valami fontosabb kezdődik. József Attila eltolja a világ kulisszáit, és a réseken beáramlik a titok. Bizarr képei a megsejthetetlent sejtetik, valami kimondhatatlant mondanak ki. Ez a költészet." (Szerb Antal) "[Kosztolányi] imádta az életet minden kis jelenségében, minden legapróbb borzongásában; ezeken kívül csak a Semmit hitte. Képzeletét delejes erő vonta a sötét partok felé." (Babits Mihály)

 
1 490 Ft
Akció: 1 265 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
KÖLCSEY FERENC KÖNYVTÁRA ÉS OLVASMÁNYAI

Szerző: Szabó G. Zoltán

Gondolat Kiadó, 2009

 

Kölcsey Ferencet mint a nemzeti Hymnus költőjét tartjuk számon, kevésbé köztudott azonban, hogy kora egyik, ha nem a legműveltebb embere volt, jelentős egyéb költeményein kívül a tudományos igényű irodalomkritika megteremtője a magyar irodalomban, s a későbbi politikusi munkásságát is hatalmas állambölcseleti, történetfilozófiai irodalom ismerete jellemzi. Érthető a nem pusztán filológusi igény, hogy ennek a kivételes műveltségnek hátterét, irodalmi, szakirodalmi alapját megismerjük, hiszen enélkül az életmű teljes értékű ismerete nehezen képzelhető el. Szerencsére Kölcsey könyvhagyatéka még 1867-ben a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe, a későbbi Országos Széchényi Könyvtár állományába került, amely alkalommal elkészült a ma a könyvtár kézirattárában őrzött hagyatéki könyvjegyzék is.

 
1 950 Ft
Akció: 1 660 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
IRODALOMKUTATÁS ÉS A KULTÚRA MATERIALITÁSA

Szerző: Sinfield, Alan

Gondolat Kiadó, 2003

 

Alan Sinfield a nyolcvanas évek óta meghatározó személyisége számos olyan irodalmi kutatási területnek, melynek kialakításában és átformálásában maga is tevékenyen részt vett. A kulturális materializmus Raymond Williams halála után talán legjelentősebb képviselője a reneszánsz drámák és Shakespeare világa, a modern színház, a szexualitással kapcsolatos történeti kutatások és politikai munka mellett a háború utáni brit társadalom, irodalom és kultúra történetében is otthonosan mozog. A kötet szerkesztői ezekből az írásokból válogattak a magyar szakmai és nagyközönség számára. A kötetet a szerző magyar kiadáshoz írott előszava nyitja, és a fordítók Sinfield munkásságát bemutató tanulmánya zárja.

 

 
1 680 Ft
Akció: 1 430 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
EGY FÁJDALMAS, NAGY ÉLET JUSSA. HÉT ÍRÁS ADY ENDRÉRŐL

Szerző: Schweitzer Pál

Gondolat Kiadó, 2004

 

A kiváló filológus Schweitzer Pál hosszú évtizedeket töltött Ady Endre munkásságának és életének tanulmányozásával, és alighanem a költő életművének legavatottabb ismerője. Jelen kötete is az Ady-életmű egyes kérdéseiről írott tanulmányait köti csokorba.

 
1 690 Ft
Akció: 1 435 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
KETTŐS HALÁL. ELMÉLKEDÉSEK A HOLOKAUSZT-IRODALOMRÓL

Szerző: Rosenfeld, Alvin H.

Fordította: Peremiczky Szilvia

Gondolat Kiadó, 2010

 

Az Indianai Egyetem professzora által írt kötet a mai napig az egyetlen összefoglaló jellegű munka a holokauszt irodalmáról. A munka nem törekszik a holokauszt teljes irodalomtörtének bemutatására; a fő célja az, hogy értelmezzen. Mi az a holokauszt-irodalom? Beszélhetünk-e ilyen kategóriáról? Hogyan képes a próza, a költészet és a dráma nyelve megbirkózni a feladattal, ami nem kevesebb, mint a soáról műalkotást írni, ami sokak szerint lehetetlen? Lehetséges-e irodalommá formálni a holokausztot, ha igen, miként lehet ezt úgy megtenni, hogy ne váljon puszta absztrakcióvá, ami elszakad a történelemtől?

 
2 690 Ft
Akció: 2 285 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
HATÁRON

Szerkesztette: Odorics Ferenc

Gondolat Kiadó, 2003

 

A Határon azoknak a huszonéves irodalomelmélet-íróknak a tanulmányait adja közre, akik egyetemi diplomájukat a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerezték, s akik valamely magyarországi (elsősorban a szegedi) egyetem doktori iskolájának hallgatói.

 
1 590 Ft
Akció: 1 350 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
TOWARDS THE CONSTRUCTIVIST LITERARY SCIENCE

Szerző: Odorics Ferenc

Gondolat Kiadó, 2011

 

A könyv 1984 és 1993 között íródott, így helyét inkább a tudománytörténetben, mintsem a jelenkori irodalomtudomány diszkurzusában találja. Dokumentum abban az értelemben, hogy bemutatja a strukturalizmustól a posztstrukturalizmusig vezető utaknak egy sajátos, magyarországi változatát. A könyv szerzője erőteljes (szegedi) strukturalista hatásokat követően az empirikus irodalomtudomány elméleti megfontolásait belátva próbálta posztra helyezni magát, nem teljes sikerrel: határon áll. Tudományelméleti nézőpontból elvégzi egyrészt az empirikus irodalomtudomány magyarországi, kritikai recepcióját, másrészt megrajzolja az irodalomtudomány konstruktivista körvonalait. A zárófejezet applikatív: elmondja, miképpen értünk meg metaforikus szövegeket.

 
1 250 Ft
Akció: 1 065 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
AZ ÉRTELMEZÉS TROPOLÓGIÁJA

Szerző: Odorics Ferenc

Gondolat Kiadó, 2010

 

Dekon könyvek. Ez a könyv az olvasásról szól, és négy nagyobb részre tagolódik: elmélet, értelmezés, szöveg, tropológia. A szerző az elmélet fogalmának körüljárását követően egy olyan történeti áttekintést nyújt, amely előkészíti és megalapozza az olvasás egy dekonstruktív elméletét: az értelmezés tropológiáját. Az elméleti és interpretációs részben kifejtendő tropológiát és az ahhoz szorosan kapcsolódó hypogrammatikát a dekonstruktív retorika szemléletmódja hatja át. A történeti és az elméleti részek között helyezkedik el – mintegy a dolgozat tengelyeként – a szöveget problematizáló fejezet, ezzel a kitüntetett pozícióval is jelezve, hogy szöveg és értelmezés nem választhatók el egymástól. A könyv nemcsak beszél az olvasásról, de olvas is: interpretációba vonja a következő műveket: Arany János: A nagyidai cigányok, Mészöly Miklós: Megbocsátás, Esterházy Péter: Fuharosok, József Attila: Eszmélet, Vörösmarty Mihály: A Rom, Krúdy Gyula: Szindbád útja a halálnál.

 
2 400 Ft
Akció: 2 040 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
 „DRÁMA VAN”. A KORTÁRS DRÁMA ARCAI

Szerző: Nagy András

Gondolat Kiadó, 2010

 

Vniversitas Pannonica sorozat. Van-e dráma, mai és magyar? Vagy éppen az a „dráma”, hogy nincs? Ha van, akkor mitől van, miféle és miként jön létre; ha pedig hiánya „drámai”, akkor kezdhetünk-e valamit ezzel a hiánnyal? A kérdések nem csak egy fontos műfaj alapvető dilemmáira vonatkoznak – de rajtuk keresztül egy egész művészeti ágra: a színházra, amely dráma nélkül mégiscsak nehezen képzelhető el; akkor sem, ha éppen a legmaibb drámák mutatnak túl saját műfajukon: a „posztdramatikus” színház felé; de vajon ez újabb szakasza a drámairodalom fejlődéstörténetének, vagy pusztán epilógusa?

 
900 Ft
Akció: 765 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
"A NOSZTY FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL"

Szerkesztette: Milián Orsolya

Gondolat Kiadó, 2008

 

"Mikszáth természetesen Jókai köpönyegéből bújt elő, de azért egy kicsit magára próbálta báró Kemény legendák övezte kopott felöltőjét is, ám csak rövid időre, minthogy domborodó pocakjára szűknek bizonyult az is." Milbacher Róbert "A kora 21. századi (magyar, cseh, lengyel stb.) olvasót aligha fogja hidegen hagyni az a vélemény, miszerint Mikszth Kálmán prózájában már kezdeteitől fogva megfigyelhető egyfajta üzleti szemlélet." Hárs Endre "[T]ény, hogy A Noszty fiú esete Tóth Marival zsúfolásig tele van állatokkal, pontosabban olyan állatképekkel, amelyek egytől egyig a különböző karakterek megjelenítését hivatottak érzékletesebbé tenni." Kiss Attila Atilla

 
2 350 Ft
Akció: 1 995 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
EGY ÉLET SZILÁNKJAI. LŐCSEI PÁL VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Szerkesztette: Kende Éva

Gondolat Kiadó, 2010

 

"„…Ha más, idegen megkérdezné, hogyan éljen: ésszerűen-e, vagy szenvedélyesen? – határozottan azt felelném: élj ésszerűen! Magam pedig élnék tovább – szenvedélyesen, az igazságkeresés gyógyíthatatlan szenvedélyének szolgálva. Mit tehetek? Én ilyen életre születtem, ennek érzem ízét, örömét és szomorúságát, csak ilyen élettel tölthetem be a hivatásom, csak így lehetek: én. Tudom: kevés siker az ilyen élet jutalma. Talán csak annyi, hogy az ember sok keresés, gyötrődés, csalódás árán megtalál egy parányi igazságot – amelyről rendszerint kiderül, hogy nála nagyobb fők már századokkal előbb felfedezték, de amelynek számomra megvan az a varázsa, hogy önsorsomban leltem meg…” (Részlet egy börtönlevélből, 1957.) "

 
2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
KÉTSÉGES EGYSÉG

Szerző: Kappanyos András

Gondolat Kiadó, 2003

 

A kötet központi témája T. S. Eliot Átok földje című műve. Az egész munkát átfogó gondolati ív a filológiától a hermeneutika, a ténytől az interpretáció, a műtől a szöveg felé halad.

 
1 480 Ft
Akció: 1 260 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
A "BOLDOG BÁBEL"

Szerkesztette: Józan Ildikó, Szegedy-Maszák Mihály

Gondolat Kiadó, 2005

 

Mi történik akkor, ha az irodalmi fordítás kérdéskörének, illetve a fordított szövegeknek a vizsgálata során nem a hasonlóságra, hanem a különbségre helyezzük a hangsúlyt? Ha eltérő értelmezési módok és elméleti elgondolások felöl közelítünk meg egy közös témát? Ezekből a kérdésekből indultak ki a kötetben szereplő tanulmányok szerzői. Ahhoz, hogy a fordítástörténetet és a fordításelmélet történetét az irodalomtörténet részévé avassa, a fordításértelmezés számára nem az irodalomértelmezés egyéb módszereitől eltérő alkalmazás kialakítása a cél, hanem annak feltérképezése, miként integrálható a fordításértelmezés és -kritika, illetve a fordítás diskurzusa az irodalomtörténet és -elmélet korszerű diskurzusai közé. Hiszen a fordított szöveg legfeljebb annyiban tér el - már ha egyáltalán különbözik - a nem fordított művektől, hogy intertextuális előfeltevései között jelentős szerepet kap egy másik nyelvű irodalomra, szövegre vagy szerzőre való utalás.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
AZ ÉRTELMEZÉS VILÁGA

Szerző: Iser, Wolfgang

Gondolat Kiadó, 2004

 

Az értelmezés mint létmód már néhány évtizede szinte jelmondatává vált az irodalomtudomány különféle irányzatainak, de gyakran üresen csengő töltelékszóként tetszeleg a szövegekben. Wolfgang Iser az értelmezés világában kalauzolja el az olvasót, górcső alá véve az egyes értelmezésfajták közti különbségeket, melyek más és más alakot öltenek annak függvényében, hogy ki, milyen értelmezői közösség nyelvén, mit értelmez. Az értelmezés magától értetődő, természetes antropológiai igény, de az egyes típusai kontextusfüggők. Iser ezeket a kontextusokat és a megközelítési módjukat járja körül. A könyv tudományközi szempontokat érvényesítve mutatja be, hogy az egyes tudományágak eddig egymással teljesen különbözőnek gondolt értelmezésmódjai tulajdonképpen nem is állnak olyan messze egymástól, és ezek az egymástól elszigetelt világok más nyelven és más szemszögből, alapvetően azonos elvek alapján ugyanarról beszélnek: a mi emberi létünkről.

 
2 890 Ft
Akció: 2 455 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
SHAKESPEARE METASZONETTJEI

Szerző: Hódosy Annamária

Gondolat Kiadó, 2004

 

Hódosy Annamária annak a fiatal irodalmárnemzedéknek jeles képviselője, amely - most már bátran állíthatjuk - megújította a magyar irodalomtudományos beszédet. A szegedi szerző második könyvében Shakespeare úgynevezett metaszonettjeit - veszi merőben új szempontok alapján - vizsgálat alá. Hódosy Annamária értelmezésében a versek egyik legfőbb jellemzője, hogy saját magukról szólnak, ezért nevezi őket metaszonetteknek. E művek kapcsán mindezidáig vagy az volt a fő kérdés, miféle valós figurákra és eseményekre utal a szöveg, vagy az, hogy miként fogalmazódnak meg stilisztikailag a szokványos témák. Ez a kötet viszont arra kérdez rá, miről is van egyáltalán szó ha a megnyilatkozások mikéntjét egy előfeltételezett jelentés puszta formája helyett jelentésalkotó elemnek tekintjük. Ha kitüntetett figyelmet fordítunk a holt vagy elfeledett jelentésű, illetve "szakmai" metaforák értelmezési lehetőségeire, kiderül, hogy nem pusztán a szerelem, a szépség, a mulandóság, a világi hívságok hiábavalósága, hanem a szonett fogalma, a költészet, sőt az írás, annak anyaga, a nyelv médiuma, örökölt formái és konvenciói, az igazsághoz és a társadalmi rendhez való viszonya is domináns shakespeare-i szonett-téma.

 
1 590 Ft
Akció: 1 350 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
HAMLET MI VAGYUNK

Szerkesztette: Hetesi István

Gondolat Kiadó, 2004

 

A tanulmánykötet tíz írása a hamleti problematika mint irodalmi emlékezet és interakció kérdéseit vizsgálja a 18-19., és részben a 20. századi európai (angol, német, orosz, magyar) továbbírás és értelmezéstörténet függvényében.

 
1 680 Ft
Akció: 1 430 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
ÉN - TÚL A NYELVEN

Szerző: Hárs Endre

Gondolat Kiadó, 2004

 

Az utóbbi másfél évtized irodalom-, illetve kultúratudományi szemléletformáit meghatározó azon dilemmához kapcsolódnak, hogy lehetséges-e az egymástól elidegenedett ember- és társadalomtudományok új, átfogó koncepció szerinti összehangolása.

 
1 680 Ft
Akció: 1 430 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!
-15%
A ROM

Szerkesztette: Füzi Izabella, Odorics Ferenc

Gondolat Kiadó, 2003

 

A kötet az évente megrendezésre kerülő DEkonFERENCIÁK szerkesztett anyagát adja közre. Az irodalomtudomány különféle irányzatait, iskoláit képviselő szerzők Vörösmarty Mihály rejtélyes művét, A Romot értelmezik-olvassák újra, így a többféle olvasói szemüvegen át vizsgált mű is sokféle alakban jelenik meg ebben a kötetben.

 
1 280 Ft
Akció: 1 090 Ft
Kezdete: 2014.11.17
A készlet erejéig!

Termék sorrend módosítás:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.