Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Irodalomtudomány


Sorrend:

-10%
KÖLCSEY FERENC MINDEN MUNKÁI. LEVELEZÉS IV. 1834–1836.

Kritikai kiadás

S.a.r. Szabó G. Zoltán

Balassi Kiadó, 2015

 

A Kölcsey Ferenc levelezésének negyedik kötetével folytatódott a Kölcsey Ferenc minden munkái sorozat alsorozata, a levelezésé, melyre a meglehetősen terjedelmes, részben publikálatlan vagy a korábbi közlésekben hiányos szövegek kritikai feldolgozása, illetve kiadásra való előkészítése után került sor. E munkálatok során az anyaggyűjtés, a könyvtári, kézirattári, levéltári források felkutatása és a lehetőségig teljes levélgyűjtemény összeállítása, másolása, ismételt szövegegyeztetése meglehetős mértékű kutatást igénylő tárgyi és nyelvi magyarázatokra szorul.

 
3 300 Ft
Akció: 2 970 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
BAJUSZBÖGRE, LEFORDÍTATLAN

Műfordítás, adaptáció, kulturális transzfer

Szerző: Kappanyos András

Balassi Kiadó, 2015

 

Kappanyos András új könyve a műfordítás elméletével és gyakorlatával foglalkozik. Címadó példája a James Joyce Ullysses című regényének főszereplője, a Leopold Bloom konyhaszekrényében pihenő „bajuszbögre”, amely a műfordítók előtt álló nehézségek szimbóluma. Nemcsak azért „lefordítatlan”, mert a többi, lefordított bögrével ellentétben a talpán áll, hanem azért is, mert a magyar olvasóban szemben az angol anyanyelvű olvasóval – megfelelő tapasztalat híján – ez a nyelvi alakzat nem idézi fel eredeti referenciáját, a bajuszvédő betéttel ellátott ivóedényt. – A bajuszbögre valódi mibenlétéről szóló információ éppúgy kattintásnyi távolságra van az olvasótól, mint a fordítótól, így a mulasztás, a tévedés, az információ elsikkasztása pillanatok alatt leleplezhető. A helyzet új fordítási stratégiákat követel, és új olvasásmódok kialakítására bátorítja az olvasót is. Ez annál nyilvánvalóbb, minél összetettebb, strukturáltabb, gazdagabb a magyar kultúrába integrálni kívánt mintázat.

 
3 200 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
"...A KÖLTŐ SOSE LÓDÍT"

konferenciakötet József Attila születésének 110. évfordulója tiszteletére

Szerkesztő: Fűzfa Balázs

Savaria University Press, 2015

 

A kötet a 2015. novemberében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karán tartott József Attila Diákkonferencia írott anyagát tartalmazza CD melléklettel. A konferenciát József Attila születésének 110. évfordulója tiszteletére rendezték.

 
2 015 Ft
Akció: 1 610 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
"...SZÁZ ÉV MÚLVA IS EMLÉKEZETT DOLGOKRA..."

Ottlik Géza első évszázada

Szerkesztő: Finta Gábor, Fűzfa Balázs

Savaria University Press, 2015

 

A Kőszegen, 2012. május 11-12-én, Ottlik Géza születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett konferencia előadásainak szerkesztett anyaga A Budapesten, 2013. november 30-án, a Buda megjelenésének 20. évfordulója alkalmából tartott konferencia előadásainak szövegei A Kőszegen, 2012. május 9-én rendezett Ottlik-szoboravatón elhangzott előadások anyaga

 

 
2 980 Ft
Akció: 2 385 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
„NAPONKÉNT ÁRVÁBB...” SZENDREY JÚLIA NAPLÓJA

Női tükörben: nők - naplók - vallomások

Szerző: Szendrey Júlia

Szerkesztő: Ajkay Alinka, Szentes Éva

Universitas Kiadó, 2015

 

Kötetünk a magyar irodalom talán legemblematikusabb figurája, Petőfi Sándor feleségének a naplóját tartalmazza, melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát. A kiadás a fennmaradt saját kezű kéziratok alapján készült el, korabeli fényképekkel illusztrálva.

 
2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
A DÁN REGÉNY ARANYKORA

Szerző: Gergye László

Universitas Kiadó, 2015

 

A dán irodalom a mai napig ritkán kerül be világirodalmi tájékozódásunk látószögébe. Azt is kevesen tudják, hogy a középkorban Dánia európai nagyhatalomnak számított, hiszen többek között még Angliát is huzamosabb ideig fennhatósága alatt tartotta. Később az ország fontos területeket vesztett, de pozíciói igazán csak a napóleoni háborúkat követően rendültek meg. A politikai jelentőségvesztés azonban paradox módon Dánia - szinte előzmények nélküli - kulturális felvirágzásának kezdetével esett egybe. A XIX. század első felében az egész kontinens megismerte többek között Sören Kierkegaard és Hans Christian Andersen nevét.

 
1 365 Ft
Akció: 1 090 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
HORIZONTMENTÉS

Szerző: Arday Géza

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A lelkek tükre az író – a hazáján kívül is! Amennyiben ez a tükör nem sima, hanem karcos, vagy nem elég tiszta, akkor a tükörkép sem éles. Az irodalmunknak létezik egy sajátos vonulata Nyugat-Európában, a tengerentúlon és a Kárpát-medencében, amelynek biztos kézzel sikerült éles és sajátos képet alkotnia magáról. Az e kötetben szereplő egyik alkotó sem tudta elkerülni a 20. századi történelmi kataklizmáit; ezek a mai napig hatással vannak a mindennapi életünkre és irodalmunkra. Ez elegendő okot szolgáltat ahhoz, hogy át- és újragondolhassuk a magunkhoz és egymáshoz való kulturális viszonyulásainkat. Ezért a könyv nemcsak magyarországi, hanem egykori emigráns, nyugat-európai és tengerentúli magyar alkotóknak is helyet biztosít.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

Válogatott tanulmányok

Szerző: Tüskés Gábor, Knapp Éva

Universitas Kiadó, 2015

 

A kötet a szerzők huszonkét tanulmányát tartalmazza az elmúlt tizenöt évben készült fontosabb írásaik közül. A fejezetcímek – német–magyar irodalmi kapcsolatok; irodalom és képzőművészet; kutatástörténet, irodalomelmélet, szövegkritika; Mikes-kutatások – jelzik a tematikus súlypontokat, s kifejezik a világi műfajok, szövegtípusok középpontba állítását.

 
2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
BÁBELI BESZÉLGETÉS-MINIMÁLNAPLÓ

Szerző: Umberto Eco

Válogatta és fordította: Barna Imre

Európa, 2015

 

Hogyan utazzunk lazaccal? Hogyan ne beszélgessünk fociról? Hogyan ismerjük fel a pornófilmeket? Hogyan ne használjunk rádiótelefont? Hogyan szabadkozzunk a házikönyvtárunk miatt? Minek úgy odalenni a televízióért? Miért nem készíthető el a birodalom térképe egy az egyben? Hogyan hamisítsuk meg Hérakleitoszt? Hogyan meséljük el a Moby Dick-et úgy, mintha a Pinokkió-ról beszélnénk, milyen volna Nabokov Lolitája ősöreg máminak, és eldöntötte-e Hamlet, hogy lenni vagy nem lenni?

 
3 290 Ft
Akció: 2 630 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
  AZ IRODALOM VISSZAVÁG 1. - LÉDA TOJÁSAITÓL AZ ARANYSZAMÁRIG NÉNYEI PÁL

Szerző: Nényei Pál

Tilos az Á Könyvek, 2015

 

Ez a könyv azoknak szól, akiknek gyöngybetűkkel teleírt füzetében különböző színekkel alá vannak húzva a címek, és kiemelő filccel jelölve a megtanulandó fogalmak. Akik a kötelező olvasmány kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek, akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik. Nényei Pál középiskolai tanár és drámaíró épp az irodalom történetét írja: kamaszoknak! De nemcsak azoknak, akiknek már eddig is fontosak voltak a regények, versek, színművek. Sôt, nem is csak kamaszoknak, hanem bárkinek! A szerző szerint ugyanis az irodalom nem tantárgy, hanem az, amitől… ember az ember.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
LÁNNYÁ VÁLIK, S ÍRNI KEZD

19. századi angol írónők

Szerző: Séllei Nóra

DUPress, 2015

 

Séllei Nóra újra kiadott könyve (első kiadás: 1999.) a 19. századi angol irodalom történetének azt a folyamatát elemzi, amelynek során megjelentek a regényírónők, és artikulálódni kezdett egy jellegzetesen női hang. A kötet hat, nálunk is ismert múlt századi regény értelmezéseit tartalmazza (Jane Austen: A Klastrom titka, Mary Shelley: Frankenstein, Charlotte Brontë: Jane Eyre, Emily Brontë: Üvöltő szelek, George Eliot: A vízimalom, Elizabeth Gaskell: A kisváros).

 
3 700 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
AZ ÉLŐ GÁRDONYI-ARC

Szerző: Keller Péter

Szent István Társulat, 2015

 

"Mikor híres ember arcképét nézzük, azt akarjuk látni, ami láthatatlan: a lelkét" - hagyta örökül fiainak Gárdonyi Géza.

Fontos és bátor vállalkozás értékválságban tévelygő korunkban íróink Isten-képét, s a műveikben megnyilvánuló spirituális ihletettséget értő és érző elemzéssel kimutatni.

Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája erre vállalkozott, miután több évtizedes kutatómunka megtalálta a megszólító erejű, személyes motivációt. Érdeklődését dédapja életművének számos el-és letagadott, máig homályban hagyott téma-és problémaköre keltette fel. Művét ezért is tekinthetjük egy egyénien értelmezett és tematizált Gárdonyi-breviáriumnak. Tudatos koncepcióval, értékkereső és értékfelmutató szemlélettel, szövegazonosító erővel gazdagítja, építi föl dédapja rendkívül összetett írói arculatát.

 
2 400 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
KEDVET VIRÁGOZTATÓ MAGYAR NÉPMESÉK

A magyar népmese kis tükre

Szerkesztette: Dömötör Sándor

Tinta Kiadó, 2015

 

„Egyszer volt...” Ezzel a két szóval csendül föl a mese dallama a mesélő ajkán. Ha ezt a két szót halljuk, boldogan merülünk bele a többi szóba, ami utána következik: a mesébe. És nem törődünk azzal sem, hogy így folytatódik: „hol nem volt”.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
TRENDEK A KORTÁRS OLASZ DRÁMÁBAN

Szerző: Falussy Lilla

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A trendek a kortárs olasz drámában műfajok szerint veszi sorra az olasz színházi élet legizgalmasabb és legtehetségesebb képviselőit. Ír a narratív színházról, melyet Pierpaolo Palladino képvisel, a politikai színházról, s említést tesz olyan európai viszonylatban ismert rendezőkről, mint Emma Dante. Mélyebb elemzésekkel és a darabokról írott rövid szinopszisokkal könnyíti a színházi emberek munkáját, akik darabválasztáshoz kiválóan használhatják majd a kötetet. Komoly tanulmányt szentel Pier Paolo Pasolininek, mivel színházi munkásságát alig ismerik Magyarországon, bár kortársai szerint mindenki az ő köpönyegéből bújt elő. A drámaírók portréjából kirajzolódik a mai Olaszország, alapvető problémáival, árnyoldalával és derűjével.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
ÍME AZ EMBER! VOILÁ L' HOMME

A francia aforizma mesterei

Válogatta: Halasy-Nagy József

Lectum Kiadó, 2004

 

A modern aforizma szülőhazája a XVII-XVIII. századi Franciaország. A műfaj az arisztokrácia szalonjaiban alakult ki, ahol a kard helyett egyre inkább a "szó fegyverét" forgatták. Tömör megfogalmazásuk elgondolkodtat, ezért sokszor egy-egy rövid mondat is magábatekintésre, elmélyedésre készteti az olvasót. Kötetünk a legnagyobbak - La Rochefoucauld, Pascal, Vauvenargues, Chamfort és Joubert - gondolatvilágába nyújt betekintést Halasy-Nagy József válogatásában és értő fordításában.

 
1 800 Ft
Akció: 1 620 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
AUCTOR ANTE PORTAS - SZEMÉLYES IRODALOM, EPIKAI HAGYOMÁNY

Szerző: Mekis D. János

Gondolat Kiadó, 2015

 

Személyes irodalom, epikai hagyomány. Vajon van-e ellentmondás e két szempont között? Könyvemmel azt igyekszem bizonyítani, hogy nincsen, legfeljebb termékeny feszültség. Az én személyes közlései az önéletrajzi és önírás típusú megnyilatkozások körében egyszerre magánjellegű és nyilvános, saját és idegen, egyedi és közösségi dokumentumokként állnak elénk: élettörténeti narratívák, írásban megformált emlékezések, melyek az emlékeknek és egyszersmind az emlékezetnek is reprezentációi.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
EGY ELMEBETEG NŐ NAPLÓJA

Szerző: Csáth Géza

Helikon Kiadó, 2015

 

A 20. század elejének különc írófigurája Csáth Géza, akinek munkásságára jószerivel halála után figyeltek fel.

Az író, orvos és zenekritikus Csáth Kosztolányi és Bródy hatására kezdett el komolyabban foglalkozni az írással, rövidre szabott élete alatt mindössze öt kötete jelent meg. Idegorvosi munkásságának lenyomata az Egy elmebeteg nő naplója, mely tagoltsága és tanulmány jellege ellenére összefüggő műként olvasható. Főszereplője egy paranoiában szenvedő hölgy, bizonyos A. G. kisasszony, aki az elme- és idegkórtani klinikára való felvétele előtt már évek hosszú sora óta részesült idegorvosi kezelésben. Zseniális adottságait a zseniális adottságú orvosa fedezte fel maga Csáth Géza.

 
999 Ft
Akció: 800 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
ARCHEOLÓGIAI KÖLTÉSZET A MODERNITÁSBAN

Szerkesztette: Kocziszky Éva

Gondolat Kiadó, 2015

 

Létezik-e, és ha igen, mi az, amit „archeológiai költészet”-nek nevezünk? Miért érdemes a modernitás korának realitásra, materiális jelenlét előállítására törekvő költészetét az archeológia perspektívájából újragondolni? Vajon valóban félbeszakadt-e a modernnek az antikkal folytatott dialógusa a 19. század végén, vagy paradox terminussal beszélhetünk egy „klasszikus avantgárd”-ról is?

 
1 200 Ft
Akció: 1 020 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

Esszé-regényes interudiumokkal

Szerző: Sudár Lászlóné T. Molnár Zsuzsanna

Savaria University Press, 2015

 

Hallottam róla, hogy volt, létezett itt Vas vármegyében, kétszáz évvel korábbi időkben egy Sappho lelkű poétalány. Egy kirándulás okán eljutottam a dukai temetőbe. A kísérő rámutatott egy egyszerű, fehér falú kis hajlékra, hogy abban nyugszik Kemenesalja költőnője, Dukai Takács Judit. Néztem az útszélről a bekerítetlen sírkertet dülöngélő köveivel, fejfáival, a fehér „földházzal”, amely porait rejti. Belém égett a kép, és velem maradt. Nyomát követtem azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek feljegyzéseiben, írásaiban Juditra találtam, akiket szintén megérintett különös lénye.

 
2 480 Ft
Akció: 1 985 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
AZ AMERIKAI IRODALOM RÖVID TÖRTÉNETE

Szerző: Bollobás Enikő

Osiris Kiadó, 2015

 

Tíz évvel Bollobás Enikő nagysikerű Az amerikai irodalom története című munkájának első kiadása után fölmerült az igény egy rövidebb, tankönyvszerűbb, az egyetemi alap- és mesterképzésben egyaránt használható könyvre. Így született meg ez az irodalomtörténet, melynek hossza alig fele a korábbinak. Bár ez sem mondható igazán rövidnek, a majd’ 80 íveshez képest mégis tömörebb, hiszen egy szűkebb, markánsabb – ugyanakkor mégis többes és széttartó – irodalmi kánont jelenít meg.

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-20%
ÖRÖK NŐI ARCHETÍPUSOK

Az orosz posztmodern

Szerkesztő: Hajnády Zoltán

DUPress, 2007

 

Ez a könyv günocentrikus: "korunk Ikaroszáról", a nőről szól; az ezerarcú orosz nő mítoszáról, ahogyan az irodalmi szövegekben megjelenik. Kezdve Sophiától, az Isteni Bölcsesség megtestesítőjétől a bukott nőig, aki megláthatja saját lealacsonyodását egy Istenanya ikonban.

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
ARANY JÁNOS LEVELEZÉSE (1866-1882)

Arany János Összes Művei

Szerző: Arany János

Szerkesztő: Korompay H. János

Universitas Kiadó, 2015

 

Ezzel a könyvvel befejeződik Arany János leveleinek öt kötetből álló kritikai kiadása és az 1951-ben Barta János szerkesztésével és Voinovich Géza szöveggondozásával indult, Arany János Összes Művei című sorozat. A kritikai kiadás feladatát negyedik nemzedékként vehettük át tanárainktól, s folytathattuk egy fiatalabb generáció segítségével. Az itt közölt levelezés a költő életének utolsó negyedéről, a Juliska halála utáni időszakról tudósít: egyebek között az akadémiai titkárság, majd főtitkárság fáradalmairól és az elfogadni nem kívánt kitüntetés keresztjéről, a Szalontára visszatelepülés vágyának megszűnéséről és a betegségekkel való küzdelmekről, a karlsbadi kúrákról és a Margit-szigeti pihenésekről.

 
3 150 Ft
Akció: 2 520 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
  HUMANISTA TÖRTÉNETÍRÁS ÉS NEOLATIN IRODALOM A 15-18. SZÁZADI MAGYARORSZÁGON

Szerkesztette: Békés Enikő, Kasza Péter, Lengyel Réka

MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, 2015

 

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete 2013. november 7-9. között Szegeden rendezte meg az első magyarországi neolatin konferenciát. A tanácskozáson több mint harminc előadás hangzott el a 15-17. századi latin nyelvű történetírás és a 18. századi latin nyelvű irodalom témaköreiben, vezető magyarországi és több külföldi egyetemi, akadémiai és könyvtári kutatóhelyet képviselő szakemberektől. A kötetben, mely egyben az így meginduló Convivia Neolatina Hungarica-sorozat első darabja, az előadások alapján elkészült huszonkilenc tanulmány olvasható; köztük az időközben sajnálatosan elhunyt Havas László professzor iránymutatóul szolgáló összegzése.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  HITVÉDELEM, RETORIKA, REPREZENTÁCIÓ PÁZMÁNY PÉTER ÉLETMŰVÉBEN

Szerző: Bitskey István

Universitas Kiadó, 2015

 

Jelen kötet címlapján egy kevéssé ismert Pázmány-portré látható. Az egri Főegyházmegyei Könyvtár reprezentatív barokk faállványzatát díszíti ez az aranyozott tondó, amely felett a Trentói Zsinatról készült mennyezetfreskó, körös-körül pedig könyvek sokasága illusztrálja azt a szellemiséget, amelyben a magyar katolicizmus kora újkori megújulása végbement. Ez a könyvtár volt az a szellemi kincsesbánya, amely az 1970-es évek elején jelen kötet szerzőjének ösztönzést adott a Pázmány-életmű tudományos igényű vizsgálatához. Ebből a kutatásból az idők folyamán – összhangban az MTA Irodalomtudományi Intézetének szakmai programjával és támogatási elveivel – több könyv született, most pedig ennek a témának újabb, immár 21. századi eredményeiből ad közre a jelen kötet egy válogatást.

 
1 680 Ft
Akció: 1 345 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR IRODALOM TÖRTÉNETE

Szerző: Farkas Gyula

Attraktor Könyvkiadó, 2015

 

Farkas Gyula (1894-1958) a magyar irodalom fejlődését rajzolja meg a kezdetektől az 1930-as évekig. Alapos felkészültséggel vezeti az olvasót az egyes korokon át: a szájhagyomány útján terjedő mondáktól a vallásos, majd az udvari irodalom kialakulásának ismertetésével, eljutva az emberi szellem egyik legnagyobb vívmányáig, a könyvnyomtatás felfedezéséig.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
LAUS ET POLEMIA

Magasztalás és vetekedés közép- és kora újkori szövegtípusokban

Szerző: Gábor Csilla

DUPress, 2015

 

Az első csoportban a késő antik, közép- és kora újkori hagiográfia és himnológia sajátos kérdéseivel foglalkozó szövegek kaptak helyet: Venantius Fortunatus szent kereszt-himnuszait vizsgálom liturgia-, költészet- és szövegtörténeti megközelítésben, Aquinói Tamás eukarisztikus vesperás-himnuszát pedig teológia-történeti és poétikai szempontból; egy további csoport alcíme ez lehetne: változatok a szenttiszteletre esettanulmányok formájában. A második tömb tanulmányai a kora újkori erdélyi és magyar-országi irodalom néhány, a korábbiakban ismeretlen vagy csak érintőlegesen figyelemre méltatott forrásszövegét, kultúrtörténeti jelenségét járják körül, különösen a formálódó regionalizmus és nemzettudat szempontjaira figyelve, ugyanakkor filológiai össze-függéseket is tisztázva (Káldi Márton, Csete István és Gyalogi János prédikációi, Kornis Gáspár családtörténeti emlékirata, a kolozsvári piarista templomban található könnyező kegyképhez kapcsolódó szövegek és tiszteleti formák).

 
2 750 Ft
Akció: 2 200 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

Protestáns és katolikus narratívák a 15–19. században

Szerkesztő: Fazakas Gergely Tamás, Imre Mihály, Száraz Orsolya

DUPress, 2015

 

A kora újkori protestáns és katolikus mártírium nemzetközi kutatása igen jelentőssé vált az utóbbi néhány évtizedben, és egyre sürgetőbben irányította a figyelmet a magyarországi vonatkozásokra. Egy 2011-ben tartott debreceni konferencián és az annak anyagából megjelent tanulmánygyűjteményben elsősorban a kálvinizmus mártirológiájára fókuszáltunk. A jelen kötetben és az ennek alapjául szolgáló két tudományos szimpóziumon (2014 februárjában és novemberében), a református hagyomány továbbra is meghatározó kutatása mellett, immár az evangélikus és az unitárius, valamint a katolikus mártíriumértelmezések, illetve bujdosás- és üldözésnarratívák alakulástörténetét is alaposabban kezdtük vizsgálni.

 
3 950 Ft
Akció: 3 160 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  "...VALÓSÁGBÓL TÁPLÁLKOZIK S MÉGIS KÖLTÉSZET"

Móricz Zsigmond Prózájának újraolvasási lehetőségei

Szerző: Baranyai Norbert

DUPress, 2010

 

"A magyar ember mindig respektálta a könyvet. Volt valami sejtelme, hogy abban lélek lakik. De ez a lélek nemigen akart megszólalni az ő számára" - írja Móricz Zsigmond 1940-ben a könyv és az olvasás jelentőségéről elmélkedve. Gondolatai szinte előrevetítik azt a furcsa kettősséget, ami az utóbbi másfél, két évtizedben az ő műveinek a fogadtatását jellemezte...

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

A fénylő logosz

Szerző: Hajnády Zoltán

DUPress, 2011   

 

Hajnády Zoltán (1944) a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének habilitált professzora, az MTA doktora. A könyv szerzője azon kevés számú hazai szlavisták közé tartozik, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. Hét könyvet (közülük kettőt oroszul), s mintegy 100 tudományos közleményt jelentetett meg orosz, angol, német, francia és magyar nyelven, melyek visszhangot váltottak ki itthon és külföldön. 2006-ban az Oroszországi Föderáció elnöke „az orosz és magyar kultúra közötti közeledés és azok kölcsönös gazdagítása terén szerzett érdemeiért” Puskin-éremmel tüntette ki.

 
3 210 Ft
Akció: 2 570 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

Szerző: Láng Gusztáv

Savaria University Press, 2015

 

"Kötetem nagyobb része - mintegy négyötöde - a Nyugat első nemzedékének lírájával foglalkozik. A lehető legteljesebb pályaképet nyújtó nagyobb tanulmányokat olyan időben írtam, amikor mind Ady, mind Babits és Kosztolányi költészetének értékelése "válságban volt", azaz ideológiai okokból korábbi kanonizáltságuk kétségessé vált... Az e kötetben olvasható tanulmányok természetesen nem egyetemi előadások; az utóbbiakhoz gyűjtött anyagok és felismerések - előadásmódjukat tekintve talán esszéisztikus - összefoglalásai." /Láng Gusztáv/

 
2 480 Ft
Akció: 1 985 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
SHAKESPEARE-OLVASÓKÖNYV

Szerző: Géher István

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„Ez egy őszinte könyv, olvasó” – idézi Michel Montaigne-t Géher István rögtön könyve bevezetőjének első mondatában. Őszinte és veszélyes, mint minden kiemelkedő, nagyhatású mű, amelynek tétje van. Amely gondolkodtatni akar, beavatni: értelmezéseivel, szemléletével, váratlan és eredetei fordulataival, mondatainak szerkezetével, pontos szóválasztásaival magába a megérzett és megértett, élő élménybe kíván emelni. Ez az őszinte könyv – Mihail Bahtyin híres művének címét idézve – jellegzetesen és többszörösen a „dialogikus képzelet” terméke.

Kállay Géza

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
  KOMÉDIÁMAT HÍVOM TANÚMUL - AZ ÖNREFLEXIÓ NYELVE DANTÉNÁL

Szerző: Kelemen János

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2015

 

A világirodalom történetében Dante az első, aki a nyelv, különösképpen pedig a költői nyelv önreflexív vagy önreferenciális jellegét programszerűen kiaknázza. Műveit szakadatlanul kommentálja, szövegeibe szervesen beépíti az önértelmező szöveghelyeket. A könyv első része az önreferencialitás Danténál megfigyelhető megjelenési formáit mutatja be, mint például az önkommentár, az önértelmezés, az önidézés vagy az olvasóhoz fordulás eseteit. A második rész két lectura Dantis-t tartalmaz, melyek a Purgatórium és a Paradicsom egy-egy énekét elemezve a költő esztétikai koncepcióját és igazságosság-elméletét segítenek megérteni. A harmadik rész a Dante műveiben felmerülő filozófiai, történeti és teológiai problémákat tárgyalja, köztük a költő averroizmusát, a hitaktus episztemológiájáról alkotott elméletét és az európai filozófia történetében elfoglalt helyét.

 
4 100 Ft
Akció: 3 485 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
VENDÉGÜNK A VÉGTELENBŐL

Emily Dickinson költészete

Szerző: Bollobás Enikő

Balassi Kiadó, 2015

 

Emily Dickinsont joggal tekintik a legfontosabb 19. századi amerikai költőnek, aki az angol metafizikus hagyományok folytatójaként jeleníti meg a költészet egyetemes és elvont, helyhez és időhöz nem kötött, örök értékeit. Whitmannel együtt az amerikai radikális modernizmus előfutára és egyúttal a posztmodern vonulatok megelőlegezője. Nyelvi kísérletezései révén Rimbaud és Mallarmé egyenrangú társa.

 
2 500 Ft
Akció: 2 250 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
PAPÍRDARABOK

Pilinszky János drámaírói munkássága

Szerző: Maczák Ibolya

Balassi Kiadó, 2015

 

„Miről szólnak Pilinszky János drámái? Hogyan keletkeztek? Mi köze García Lorcának és a nó-drámáknak Pilinszky színházeszményéhez? A szerző nyomtatásban is megjelent drámai műveit – elsősorban filológiai és motívumtörténeti szempontból – elemezve ilyen és hasonló kérdésekre kerestem a választ.

 

Bízom benne, hogy munkám új lendületet ad a Pilinszkyvel foglalkozó kutatásoknak és segíti az életmű jobb megértését is. Szándékaim szerint e kötet révén kevéssé ismert művekre is ráirányítom a figyelmet – s bízom abban is, hogy jelen kiadvány Pilinszky újrafelfedezésének örömével is megajándékozza az olvasót.” Maczák Ibolya

 
2 000 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
ANGOLKERINGŐ

Esszék a kortárs angol irodalomról

Szerző: Vallasek Júlia

Gondolat Kiadó, 2015

 

A kortárs angol nyelvű irodalom ismerős idegen: témái érintésközelben lévőnek tűnhetnek a médiából, filmekből. Valamit illik tudni róluk, de nem biztos, hogy mindent részleteiben, árnyalataiban látunk. Az irodalom viszont épp az átélés, a belehelyezkedés, elidőzés terepe. J. M. Coetzee, Doris Lessing, Alice Munro, Salman Rushdie, Julian Barnes és a többiek műveiben teljes világok, kontinensek nyílnak meg.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
A MEGLEPETÉS LÉPCSŐFOKAI

Szerző: Tornai Szabolcs

Gondolat Kiadó, 2015

 

A sokszínű esszékötet annak a hosszú útnak a lenyomata, amelyet a szerző az irodalom, a filmművészet, az alternatív rockzene, a festészet, a fotóművészet és a bölcselet világában járt be az elmúlt másfél évtizedben. Az ötven írást tartalmazó kötet legfeltűnőbb vonása a keleti és a nyugati gondolkodás ötvözése. Ez nem meglepő, hiszen a szerző első könyvében, A világ mint téveszme címmel szintén a Gondolat Kiadónál megjelent filozófiai művében is rejtett összefüggéseket tárt fel, hidakat épített ki a két kultúrkör között. Ahogy az esszékötet címadó darabja Antonioni Nagyítás című híres filmjének mélyelemzése a buddhai filozófia tükrében, ugyanúgy a kötet legtöbb írásában is a különféle nyugati alkotásokat a szerző a buddhai tanítás felöl közelítette meg.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
HATÁRSÉRTŐK

Önarckép - másokban

Szerző: Tóth László

Gondolat Kiadó, 2015

 

A József Attila-díjas író új kötete emlékező esszéket, vallomásokat tartalmaz mestereiről, írói mintáiról, a 20. század második felének magyar irodalmáról, irodalmi világáról s íróiról.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
  TEST-KONCEPTUSOK ÉS TESTREPREZENTÁCIÓK AZ IRODALOMBAN ÉS A KULTÚRÁBAN

Szerkesztette: Boros Oszkár, Horváth Kornélia, Osztroluczky Sarolta, Varró Annamária, Zsuppán Klaudia

Gondolat Kiadó, 2015

 

A kötet a test problematikájának modern tárgyalásmódjait vizsgálja a filozófia, a különféle lírai és narratív irodalmi szövegek és a médiumok területén: test és értelmezés, test és olvasás kapcsolatát, a test ontológiai elgondolásának lehetőségeit, s nem felejtkezik el test és lélek „hagyományos” dilemmájának átgondolásáról és újrafogalmazásáról sem.

A Test-konceptusok és test-reprezentációk az irodalomban és a kultúrában című kötet egyszersmind egy új könyvsorozatot indít útjára Kultúra – Irodalom címmel.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
VIRTUÁLIS IRODALOMTÖRTÉNET

Iskolakultúra könyvek

Szerző: Bence Erika

Gondolat Kiadó, 2015

 

Bence Erika, 18 tanulmányból álló kötetének irodalomtudományi kérdésfelvetése, értelmezési horizontja egy tágabb, interdiszplináris, kultúratudományi, antropológiai körbe íródik bele. Ezekben az írásokban textus és irodalmi-társadalmi kontextusai egyszerre kerülnek vizsgálat alá. A tanulmányok a referenciális olvasás lehetőségeit írják körül tizenkilencedik és huszadik századi szövegekben. A könyv szövegei mintát nyújtanak a korszerű olvasói-kutatói magatartásról, módszertani precizitásukkal, tudományos megalapozottságukkal hozzásegítik az olvasót a bennük tárgyalt jelenségek befogadásához, egy árnyalt irodalomkép kialakításához.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR DETEKTÍVREGÉNY FÉNYKORA 1930-1948

Szerző: Grób László

Attraktor Könyvkiadó, 2015

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%

Esszék, tanulmányok

Szerző: Bokányi Péter

Savaria University Press, 2015

           

"Bokányi Péter eddigi munkássága szorosan köthető Vas megye irodalmi értékeihez, irodalomtörténészként és az Életünk című folyóirat főszerkesztő-helyetteseként is sokat tett és tesz megyénk gazdag szellemi-kulturális örökségének fenntartásáért, megismertetéséért. Ez a sokrétű munka jó két évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor részt vett a Vas megyei irodalmi emlékhelyek tematikus útvonalának létrehozásában. Az "... itt álltál valaha" című kötetben az utóbbi bő évtized írásait gyűjtötte egybe a Szerző. Megtalálhatjuk benne a vasi irodalom történelmi vonulatát, a közelmúlt és a jelen alkotóit és irodalomszervezőit, amiképpen megemlékezést olvashatunk két jeles kőszegi képzőművészünkről is." /Majthényi László/

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
PILINSZKY JÁNOS MOZDULATLAN SZÍNHÁZA

Szerző: Sepsi Enikő

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Pilinszky János életművében az 1970-es években bekövetkező változás Franciaországhoz kötődik annak a három területnek köszönhetően, amelyet Pilinszky Franciaországban fedez fel: Simone Weil munkássága, a színházfelfogása számára modellként szolgáló liturgia megújulása, valamint Robert Wilson színháza.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
„NEM LÁTTA SENKI MÁS…”

(Versközelben)

A Beney Zsuzsa életműkiadás 7. kötete

Szerző: Beney Zsuzsa

Szerkesztette: Daróczi Anikó, Szűcs Teri

Gondolat Kiadó, 2015

 

Az életműsorozat hetedik kötete a szerző oktatási céllal, felső osztályosok, gimnazisták, egyetemisták számára írt verselemzéseit teszi közzé.

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
SZÜNTELEN JÓVÁTÉTEL

Szerző: Harmath Artemisz

Helikon Kiadó, 2013

 

Weöres Sándor műveit mindnyájan, mégis alig ismerjük. A Szüntelen jóvátétel arra vállalkozik, hogy a megszokott, az óvoda és általános iskola által közvetített Weöres-képen változtasson. Bepillantást enged az életmű lírai vonulatának sokszínűségébe, és kiemel néhány markáns jegyet az ötvenes-hatvanas évek hallgatásra ítélt időszakának terméséből. Ezeket a Weöres-verseket a magyar posztmodern közvetlen folytatás nélkül maradt előhírnökeként vizsgálja. A szerző ritkán vagy eddig egyáltalán nem elemzett szövegekre hívja föl a figyelmet, de ismertebb alkotásokat is alaposan és újszerűen elemez.  A mítoszi költemények elméleti bázisát kurrens irodalomelméleti irányzatok, elsősorban a mediális- és a kockázatelméletek adják. A Szüntelen jóvátétel szokatlan módon kortárs lírikusaink egy-egy kötetének fényében villantja föl a weöresi korpusz legizgalmasabb, az olvasót együtt-alkotóvá avató jellegzetességeit.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
„…A RÓNA, HOL SZÜLETTEM” A PETŐFI-SZÜLŐHELYVITA

Szerző: Molnár Péterné

Helikon Kiadó, 2013

 

Molnár Péterné a modernkori magyar irodalomtörténet máig tisztázatlan kérdésére keresi a választ. A könyv teljességre törekedve bemutatja azokat az érveket, amelyek Kiskőrös, Kiskunfélegyháza és Szabadszállás mint születési hely mellett szólnak. A felsorakoztatott bizonyítékok alapján talán megadhatjuk a választ a kérdésre.

Az igazság kiderítéséhez hozzájárult Tóth Sándor helytörténeti kutató több évtizedes kutatómunkája, amelyet Petőfi és szülei szabadszállási életének kutatására fordított. Petrovits István 1818-ban érkezett Szabadszállásra, és 1841 tavaszán költözött el innen.

Hogyan, miért hagyhatták figyelmen kívül a korábbi kutatók azokat a tényeket és levéltári bizonyítékokat, amelyekkel most megismerkedhet a téma iránt érdeklődő olvasó?

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
BABITS ÉS KORTÁRSAI

Szerkesztő: Majoros Györgyi, Sipos Lajos, Tompa Zsófia

Napkút Kiadó, 2015

 

"Nem magad nyomát veted: csupa nyom vagy / magad is, kit a holtak lépte vet. A Csak posta voltál záró sorai adják e kötetkompozíció szellemi vezérfonalát: Petőfitől Petri Györgyig, Vörösmartytól Borbély Szilárdig számtalan mű és életmű öltődik megannyi szállal a Babits-corpus szövetéhez.

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
TRAUMATIKUS TALÁLKOZÁSOK

elméleti és gyarmati variációk az interszubjektivitás témájára

Szerző: Bényei Tamás

Debrecen University Press, 2013

 

Bényei Tamás új könyve a személyköziség tapasztalatával, az én és a másik fájdalmas és megrendítő találkozásának elméleti és irodalmi megjelenítéseivel foglalkozik. A fejtegetések elméleti alapjául Hegel úr-szolga jelenete, a mimikri (utánzás) gazdag bölcseleti irodalma és az idegenséggel való találkozás etikai, Lévinas és Blanchot gondolataiból kiinduló felfogása szolgál, de az elemzések hátterében mindvégig érzékelhető a pszichoanalízis és a posztstrukturalizmus gondolkodásmódja is. A könyv kiindulópontja szerint gyarmati környezetben tisztábban kivehető a személyköziség traumatikus, megrendítő természete, amely elválaszthatatlan mind az ember fogalmának gyarmati válságától, mind az idegenséget megszólítani vágyó nyelv megbicsaklásaitól.

 
5 400 Ft
Akció: 4 320 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
SVÁJC MINT ELBESZÉLÉS

a nemzeti és narratív identitás kérdései Max Frisch műveiben

Szerző: Pabis Eszter

Debrecen University Press, 2013

 

Max Frischt kétségkívül leginkább az én-identitás válságának szerzőjeként tartják számon, bár neve - Friedrich Dürrenmattéval összefonódva - igen gyakran hangzik el a "svájci nemzeti irodalom" létezése körül újra és újra fellángoló vitákban is. Ez nem véletlen, hiszen szövegeinek egyik állandó visszatérő témája a politikum, a svájciság kérdése. Pabis Eszter könyve a svájci nemzet mint "elbeszélés", vagyis mint narratív módon megalkotott társadalmi formáció és a "nyíltan" narratív irodalmi szövegek közötti viszony vizsgálatára vállalkozik.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
RUSHDIE POSZTMODERN NEMZETEI

Az éjfél gyermekei, a Szégyen és a Sátáni versek

Szerző: Györke Ágnes

Debrecen University Press, 2012

 

Györke Ágnes könyve nemcsak tudományos igénnyel megírt munka, hanem bevezetés is Salman Rushdie életművébe a kortárs világirodalom iránt érdeklődő magyar olvasó számára. Az indiai származású író korai műveit tárgyalja: a méltán híres Éjfél gyermekeit, a Szégyent és a Sátáni verseket, vagyis Rushdie legösszetettebb, legvitatottabb írásait. Györke nemzeti narratívaként olvassa a három regényt, melyek szembeállítják a hatalmi diskurzusok által megalkotott nemzeti mítoszokat a szubjektum hangjával teljes, élő, mágikus elképzelt közösségekkel. A szerző szerint a hang és a csend trópusa, a nyílt és a zárt terek, valamint a mindhárom regényben központi szerepet játszó apokaliptikus képek árulkodnak e szövegek ellentmondásos nemzetvízióiról.

 
2 420 Ft
Akció: 1 935 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  NARRATING THE HOMELAND: THE IMPORTANCE OF SPACE AND PLACE IN CANADIAN MULTICULTURAL ENGLISH-LANGUAGE FICTION

Szerző: Judit Molnár

Debrecen University Press, 2013

 

patiality has always been part and parcel of Canadian literature, however, it has gained new dimensions in recent years. I haven chosen five multicultural authors who engage themselves with the spatial representation of their country of origin in their own idiosyncratic ways. In the course of analyzing the works of Austin Clarke, Rohinton Mistry, Michael Ondaatje, Neil Bissoondath, and Nino Ricci my aim is to point out the importance of spatiality in the process of remembering their respective homelands: Barbados, India, Sri Lanka, Trinidad, and Italy. The authors have diverse racial, cultural, linguistic and religious backgrounds; they write from different perspectives using alternative literary styles, genres and stances.

 
1 940 Ft
Akció: 1 550 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.