Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Irodalomtudomány


Termék sorrend módosítás:

-20%
„…A RÓNA, HOL SZÜLETTEM” A PETŐFI-SZÜLŐHELYVITA

Szerző: Molnár Péterné

Helikon Kiadó, 2013

 

Molnár Péterné a modernkori magyar irodalomtörténet máig tisztázatlan kérdésére keresi a választ. A könyv teljességre törekedve bemutatja azokat az érveket, amelyek Kiskőrös, Kiskunfélegyháza és Szabadszállás mint születési hely mellett szólnak. A felsorakoztatott bizonyítékok alapján talán megadhatjuk a választ a kérdésre.

Az igazság kiderítéséhez hozzájárult Tóth Sándor helytörténeti kutató több évtizedes kutatómunkája, amelyet Petőfi és szülei szabadszállási életének kutatására fordított. Petrovits István 1818-ban érkezett Szabadszállásra, és 1841 tavaszán költözött el innen.

Hogyan, miért hagyhatták figyelmen kívül a korábbi kutatók azokat a tényeket és levéltári bizonyítékokat, amelyekkel most megismerkedhet a téma iránt érdeklődő olvasó?

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2015.03.23
A készlet erejéig!
-20%
BABITS ÉS KORTÁRSAI

Szerkesztő: Majoros Györgyi, Sipos Lajos, Tompa Zsófia

Napkút Kiadó, 2015

 

"Nem magad nyomát veted: csupa nyom vagy / magad is, kit a holtak lépte vet. A Csak posta voltál záró sorai adják e kötetkompozíció szellemi vezérfonalát: Petőfitől Petri Györgyig, Vörösmartytól Borbély Szilárdig számtalan mű és életmű öltődik megannyi szállal a Babits-corpus szövetéhez.

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2015.03.08
A készlet erejéig!
-20%
TRAUMATIKUS TALÁLKOZÁSOK

elméleti és gyarmati variációk az interszubjektivitás témájára

Szerző: Bényei Tamás

Debrecen University Press, 2013

 

Bényei Tamás új könyve a személyköziség tapasztalatával, az én és a másik fájdalmas és megrendítő találkozásának elméleti és irodalmi megjelenítéseivel foglalkozik. A fejtegetések elméleti alapjául Hegel úr-szolga jelenete, a mimikri (utánzás) gazdag bölcseleti irodalma és az idegenséggel való találkozás etikai, Lévinas és Blanchot gondolataiból kiinduló felfogása szolgál, de az elemzések hátterében mindvégig érzékelhető a pszichoanalízis és a posztstrukturalizmus gondolkodásmódja is. A könyv kiindulópontja szerint gyarmati környezetben tisztábban kivehető a személyköziség traumatikus, megrendítő természete, amely elválaszthatatlan mind az ember fogalmának gyarmati válságától, mind az idegenséget megszólítani vágyó nyelv megbicsaklásaitól.

 
5 400 Ft
Akció: 4 320 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
SVÁJC MINT ELBESZÉLÉS

a nemzeti és narratív identitás kérdései Max Frisch műveiben

Szerző: Pabis Eszter

Debrecen University Press, 2013

 

Max Frischt kétségkívül leginkább az én-identitás válságának szerzőjeként tartják számon, bár neve - Friedrich Dürrenmattéval összefonódva - igen gyakran hangzik el a "svájci nemzeti irodalom" létezése körül újra és újra fellángoló vitákban is. Ez nem véletlen, hiszen szövegeinek egyik állandó visszatérő témája a politikum, a svájciság kérdése. Pabis Eszter könyve a svájci nemzet mint "elbeszélés", vagyis mint narratív módon megalkotott társadalmi formáció és a "nyíltan" narratív irodalmi szövegek közötti viszony vizsgálatára vállalkozik.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
RUSHDIE POSZTMODERN NEMZETEI

Az éjfél gyermekei, a Szégyen és a Sátáni versek

Szerző: Györke Ágnes

Debrecen University Press, 2012

 

Györke Ágnes könyve nemcsak tudományos igénnyel megírt munka, hanem bevezetés is Salman Rushdie életművébe a kortárs világirodalom iránt érdeklődő magyar olvasó számára. Az indiai származású író korai műveit tárgyalja: a méltán híres Éjfél gyermekeit, a Szégyent és a Sátáni verseket, vagyis Rushdie legösszetettebb, legvitatottabb írásait. Györke nemzeti narratívaként olvassa a három regényt, melyek szembeállítják a hatalmi diskurzusok által megalkotott nemzeti mítoszokat a szubjektum hangjával teljes, élő, mágikus elképzelt közösségekkel. A szerző szerint a hang és a csend trópusa, a nyílt és a zárt terek, valamint a mindhárom regényben központi szerepet játszó apokaliptikus képek árulkodnak e szövegek ellentmondásos nemzetvízióiról.

 
2 420 Ft
Akció: 1 935 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
  NARRATING THE HOMELAND: THE IMPORTANCE OF SPACE AND PLACE IN CANADIAN MULTICULTURAL ENGLISH-LANGUAGE FICTION

Szerző: Judit Molnár

Debrecen University Press, 2013

 

patiality has always been part and parcel of Canadian literature, however, it has gained new dimensions in recent years. I haven chosen five multicultural authors who engage themselves with the spatial representation of their country of origin in their own idiosyncratic ways. In the course of analyzing the works of Austin Clarke, Rohinton Mistry, Michael Ondaatje, Neil Bissoondath, and Nino Ricci my aim is to point out the importance of spatiality in the process of remembering their respective homelands: Barbados, India, Sri Lanka, Trinidad, and Italy. The authors have diverse racial, cultural, linguistic and religious backgrounds; they write from different perspectives using alternative literary styles, genres and stances.

 
1 940 Ft
Akció: 1 550 Ft
Kezdete: 2015.03.03
A készlet erejéig!
-20%
MESTEREK ÁRNYÉKÁBAN

Orbis litterarum: világirodalmi sorozat

Szerző: Varró Gabriella

Debrecen University Press, 2013

 

"Sam Shephard (1943-) Hazánkban a leginkább mint hollywoodi filmcsillag ismert, noha ő elsősorban drámaíró, méghozzá a kortárs amerikai dráma és színház egyik legizgalmasabb és legeredetibb képviselője. Shephard drámaírói munkássága immáron több mint ötven évet ölel fel. Írásai hol szürreálisak, hol abszurdak, hol brutálisan realisták, de egy biztos: hatásuk alól lehetetlen szabadulni..."

 
2 450 Ft
Akció: 1 960 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
LEVELEZÉS XXV.

Kazinczy Ferenc művei

Szerző: Kazinczy Ferenc

Debrecen University Press, 2013

 
1 500 Ft
Akció: 1 200 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
KAZINCZY ARCA ÉS A CSISZOLTSÁG NYELVE

Csokonai könyvtár: Bibliotheca studiorum litterarium

Szerző: Bodrogi Ferenc Máté

Debrecen University Press, 2013

 

Az olvasó kezében tartott munka kiindulópontja az a belátás, hogy lehetetlen rekonstruálni bármiféle kizárólagos önképet Kazinczy Ferencről, hiszen valósággal önkép-kollekciója van. A repertoár tartalmaz azonban egy rendkívül erős, évtizedeken átívelő külön változatot is, úgy tűnik, a legerőteljesebb arcok egyikét: a gentleman, illetve a virtuoso Kazinczy képét. Jelen könyv ezen arc, illetve a csiszoltság (politeness) angolszász nyelve között tételez hatástörténeti kapcsolatot. Ez a következő szempontokból jelentőségteljes: gráciafilozófia, társiasság, kritikafelfogás, nevelődés, esztétikai élmény.

 
4 110 Ft
Akció: 3 290 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
HUNGARIAN-AMERICAN TIES

Szerző: Zsolt K. Virágos

Debrecen University Press, 2014

 

Somewhat more than a century ago an ex-President of the United States came to visit Hungary. While in Budapest, he requested to see a major Hungarian novelist whose work he had read and liked. Do we know the name of this former chief executive and are we prepared to identify which Hungarian prose writer we are talking about?...

 

 
5 800 Ft
Akció: 4 640 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
FEJEZETEK A FRANCIA BŰNÜGYI IRODALOM TÖRTÉNETÉBŐL

Szerző: Kálai Sándor

Debrecen University Press, 2012

 

Kalap, ballonkabát és az elmaradhatatlan pipa. Ki ne ismerné a Párizs utcáit rovó Maigret felügyelő alakját a tévésorozatokból, vagy a régi Albatrosz-sorozat lapjairól? Ám azt már kevesen tudják, talán bele sem gondolnak, hogy Maigret nem Sherlock Holmes pipafüstjéből bújt elő, hanem komoly előzményei vannak a francia irodalomban, s hogy magának a francia bűnügyi regénynek is megvan a maga története. Ugyan az elmúlt bő egy évtizedben Magyarországon is több színvonalas könyv jelent meg a krimiről, de a tanulmányozott szerzők (ha nem magyarokról van szó) szinte kivétel nélkül az angolszász nyelvterületekhez tartoznak. Így talán nem árt, ha a nálunk kissé háttérbe szorult francia nyelvű bűnügyi irodalomról is megjelennek elemzések, s a többé-kevésbé jól ismert Georges Simenon mellett olyan kevéssé, vagy egyáltalán nem ismert szerzőkről is szó esik, mint Jean-Patrick Manchette vagy Thierry Jonquet.

 
2 650 Ft
Akció: 2 120 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
ERDÉLYI LEVELEK

Kazinczy Ferenc művei. 1. osztály. Eredeti művek

Szerző: Kazinczy Ferenc

Szerkesztő: Borbély Szilárd, Debreczeni Attila

Debrecen University Press, 2013

 
1 500 Ft
Akció: 1 200 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
CSOKONAI ÉS AZ ÉRZÉKENY ÉNEKELT DALKÖLTÉSZET

Csokonai könyvtár: Bibliotheca studiorum litterarium

Szerző: Hovánszki Mária

Debrecen University Press, 2013

 

"E monográfia Csokonai poézisén keresztül az énekelt lírának a 18-19. századforduló magyar irodalmában betöltött szerepét, miértjét és mikéntjét vizsgálja. A 18. század végének énekelt dalköltészete a fennmaradt tetemes dallamanyag ellenére, paradox módon, különösen kevés figyelmet kapott az irodalomtörténetben. A dallamok leírásával, értelmezésével, illetve a korabeli műfaj- és verselméletek, elszólások vizsgálatával mindenekelőtt ezt a hiányt szeretné pótolni a kötet, hiszen a szöveg és a zene egyidejű kapcsolatán alapuló énekelt költészet korabeli jelentéshorizontjait feltárva, sok tekintetben újszerű irodalomtörténeti háttér bontakozik ki előttünk..."

 
4 100 Ft
Akció: 3 280 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
AZ ELMÚLÁS POÉTIKÁJA

Csokonai könyvtár: Bibliotheca studiorum litterarium

Szerző: Lapis József

Debrecen University Press, 2014

 

Miképp hozza létre, hogyan közvetíti, módosítja, kérdőjelezi meg a költői beszéd a halálról való fogalmainkat? Mi mutatkozik meg a lírai médiumban akkor, amikor úgy véljük, hogy a halálról beszélünk (illetőleg: miért véljük úgy?)…

 
3 870 Ft
Akció: 3 095 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
AMERIKA, A CSODÁK ÉS CSALÓDÁSOK FÖLDJE

Szerző: Glant Tibor

Debrecen University Press, 2013

 

Mi a baj Amerikával? Manapság, a XXI. század elején az Amerikai Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma. Ennek ellMi a baj Amerikával? Manapság, a XXI. század elején az Amerikai Egyesült Államok a világ egyetlen szuperhatalma. Ennek ellenére Amerika (mely ma már mindenki számára az Egyesült Államokat jelenti) kapcsán a médiában és a közbeszédben ijesztő tájékozatlanságot tapasztalhatunk. Ma Amerikához mindenki éppúgy "ért", mint a focihoz, a gazdasági válságkezeléshez, vagy Trianonhoz. Ez nem mindig volt így.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
AESTHETICA

Csokonai könyvtár. Források: régi kortársaink

Szerző: Szerdahely György Alajos

Debrecen University Press, 2012

 

E kötetben Szerdahely György Alajos, az első magyarországi esztétikaprofesszor 1778-as művészetelméleti monográfiájának első teljes magyar fordítását tartja kezében az olvasó. A jezsuita professzor esztétikai írásai a maga korában Európa-szerte ismertek és elismertek voltak. De ismertek és elismertek voltak magyar nyelven író kortársai között is, közel fél évszázadon át az egyetemi esztétikaoktatás tankönyveiként szolgáltak.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
A TALE OF A PUB

Szerző: Marianna Gula

Debrecen University Press, 2012

 

"As one who watched some ideological debates - and, at times, shadow-boxing - about postcolonial premises and traits from afar, I am pleased to see Marianna Gula addresses them as well, but mainly devotes herself to the complex stratification within the episode. She focuses on its concrete aspects even down to tantalizing minutiae. This holds particularly true of the names in which the episode abounds, and excellent pertinent use is made of the wealth of genetic evidence now at our disposal. What ought to be obvious in academic publications, but does not inevitably happen, here really takes place: we learn something worth knowing that increases the enjoyment of reading."

 
2 690 Ft
Akció: 2 150 Ft
Kezdete: 2015.03.03
A készlet erejéig!
-20%
A SZÖVEGGENETIKA ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA

Csokonai könyvtár : Bibliotheca studiorum litterarium

Szerző: Tóth Réka

Debrecen University Press, 2013

 

A szöveggenetika az írás folyamatát rekonstruálja és elemzi: a kéziratokban mozgásban lévő szöveg mintájára mozgásban lévő elméletnek és szövegmegközelítési módnak nevezhetnénk, amely saját szövegvizsgálati módszerrel és kiadási gyakorlattal rendelkezik. Ez a könyv e több tudományággal és az irodalomtudományon belül is számos területtel szoros kapcsolatban álló irányzat kritikai bemutatására vállalkozik, azt remélve, hogy eredményei és kérdésfeltevései nemcsak az elméleti kérdések és az irodalomtudományi nóvumok iránt fogékony egyetemi hallgatók és tanárok, hanem néhány kalandvágyó olvasó figyelmére is számot tarthat.

 
3 230 Ft
Akció: 2 585 Ft
Kezdete: 2015.03.03
A készlet erejéig!
-20%
  A MEGREKEDT IDŐ: AZ EMLÉKEZET VÁLSÁGA A KÉSŐ MODERN ANGOL REGÉNYBEN

Szerző: Tukacs Tamás

Debrecen University Press, 2014

 

Tukacs Tamás könyve a klasszikus modernizmus utáni évtized, az 1930-as évek brit regényirodalmával foglalkozik, amely a magyar irodalmi köztudatban annak ellenére mindmáig viszonylag kevés figyelmet kapott, hogy az utóbbi évtizedek angol nyelvű irodalomtörténet-írásában központi helyre került.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
A MÁSIK WOOLF

Orbis litterarum

Szerző: Séllei Nóra

Debrecen University Press, 2012

           

Séllei Nóra új könyve Virginia Woolf kései és kevésbé ismert, de annál érdekesebb korszakának felfedezésére hívja az olvasót, jelentősen kitágítva az eddig ismert Woolf-képet. A harmincas évekbeli regényeket (Flush, Az évek, Felvonások között) és a kötetterjedelmű esszét, a Három adományt olyan, a szövegek kulturális (ön)reflexivitására épülő összefüggések szövik át, melyeknek alapján az eddig különállóként olvasott szövegek az életmű jellegzetes korszakává rendeződnek. Az intertextuális utalások, a műfajparódiák, az angolság - nemi kódoktól sem mentes - kulturális toposzainak és nagy narratíváinak az átírásai és kifordításai a hol játékos, hol groteszkbe hajló kulturális emlékezet révén egy másik arcát mutatják annak a Woolfnak, akit a legnagyobb modernista írónőként tart számon az irodalomtörténet.

 
2 980 Ft
Akció: 2 385 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
A HIPERTEXT PARADIGMA A SZÖVETTANBAN ÉS A STILISZTIKÁBAN

Szerző: Boda István Károly - Porkoláb Judit

Debrecen University Press, 2012

 

Napjaink kultúrájának egyik alapproblémája a hagyományosan és az elektronikusan hozzáférhető információ robbanásszerű növekedése, amely mind a releváns információ visszakeresése, mind a megtalált információ feldolgozása szempontjából komoly nehézségeket jelent. A problémára, ill. az alapproblémát alkotó, azt különböző szempontok alapján szűkítő részproblémákra adott - és egyes elemeikben szükségszerűen átfedő - megoldási kísérletek közül az egyik legismertebb a hipertext (ill. hipermédia) koncepciójának kidolgozása és széles körű alkalmazása.

 
3 150 Ft
Akció: 2 520 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
"JOE CSIKORGÓ FOGSORA VAGYOK"

Vázlat a kortárs amerikai minimalista prózáról

Orbis Litterarum - Világirodalmi sorozat

Szerző: Sári B. László

Debrecen University Press, 2014

 

Sári B. László könyve a kritika kulturális fordulatának jegyében, a kulturális mező egészébe beágyazottan veszi szemügyre a minimalistának nevezett kortárs amerikai próza legújabb fejleményeit. Monográfiája teljességgel új szemléleti keretek között végzi el a minimalista próza vizsgálatát: olyan szempontok alapján olvassa a nálunk is jól ismert Chuck Palahniuk és Bret Easton Ellis, valamint több más kortárs amerikai prózaíró szövegeit, amelyek jobbára hiányoznak a magyar nyelvű irodalomtörténet- írás és regényolvasás kelléktárából.

 
1 200 Ft
Akció: 960 Ft
Kezdete: 2017.01.28
A készlet erejéig!
-20%
FELELET (1603). JEGYZETEK A SZÖVEGKIADÁSHOZ

Szerző: Pázmány Péter

Szerkesztő: Báthory Orsolya, Hargittay Emil

Universitas Kiadó, 2014

 

Pázmány első nyomtatásban megjelent művének, a Feleletnek (1603)a kritikai kiadása, a szöveghez tartozó jegyzeteket tartalmazza. A könyv CD mellékletén az 1603-as kiadás fakszimilije olvasható, amelyben Pázmány saját kezű kiegészítései is megtalálhatók.

A könyv együtt használandó Pázmány művének 2000-ben megjelent kritikai szövegkiadásával: Felelet Magyari István sárvári prédikátornak az ország romlása okairul írt könyvére (1603).

 
5 040 Ft
Akció: 4 030 Ft
Kezdete: 2015.02.15
A készlet erejéig!
-20%
BERZSENYI DÁNIEL LEVELEZÉSE

Szerző: Berzsenyi Dániel

Szerkesztő: Fórizs Gergely

Fordító: Balogh Piroska

Universitas Kiadó, 2014

 

Berzsenyi Dániel levelezésének kritikai kiadását tartja kezében az Olvasó. Most először jelenik meg összegyűjtve a Berzsenyi-levelezés egésze. Az összeállítást jelentős részben publikálatlan vagy kötetben korábban nem szereplő levélszövegek alkotják: ide tartozik a Berzsenyinek címzett levelek zöme, illetve a niklai költő több, a megelőző kiadásokban nem olvasható levele és levélfogalmazványa. A kiadatlan anyag egyik újdonságát a Berzsenyinek írt, eddig teljesen ismeretlen családi levelek jelentik, melyek a közelmúltban kerültek magántulajdonból közgyűjteménybe.

 
5 250 Ft
Akció: 4 200 Ft
Kezdete: 2015.02.15
A készlet erejéig!
-20%
  FÖLFÚJT PIPERE ÉS KÖLTŐI MÁMOR – ROMANTIKA ÉS MŰVÉSZETI KÖZÍZLÉS A REFORMKORI MAGYARORSZÁGON

Szerző: Veszprémi Nóra

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A magyar romantika képzőművészetét leggyakrabban a nagyszabású, fennkölt történeti festményekkel azonosítják; olyan alkotásokkal, amelyek a nemzetet mint közösséget szólították meg. Az egykorú műkritika fő vonulata ezt várta el a képzőművészettől – de vajon a kritikusok elvárásai egybeestek a közönség ízlésével? Mit tudunk a reformkori közízlésről, és milyen egyéni befogadói stratégiák létezhettek a nemzeti művészet elvárásrendszerének árnyékában? Ez a könyv a műélvezet olyan formáit rekonstruálja, amelyek a műalkotást nem a közösséghez szóló nemzeti művészet, de nem is az „érdekmentesen tetsző” tiszta esztétikum, hanem például a rettegés, az izgalom, a szerelmi vágy fogalmi keretei között szemlélték.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2015.03.18
A készlet erejéig!
-15%
"... TŐLEM KÜLÖN NEM ENGEDLEK"

Németh László és felesége levelezése 1920-1973

Szerkesztő: Gál Mihály, Németh Ágnes

Gondolat, 2015

 

Németh Ágnes, az író lánya 1975-ben, édesapja halála után kezdte el összegyűjteni apja levelezését. Az eddig megjelent négy kötetnyi Németh László levelezésbe csupán csak néhány fontosabb családi levél került be. A Gondolat Kiadó gondozásában most megjelent kötet az író és felesége teljes levelezését közli.

 
4 000 Ft
Akció: 3 400 Ft
Kezdete: 2015.02.05
A készlet erejéig!
-20%
THEATRUM ÉS LITERATÚRA

Historia Litteraria 30.

Szerző: Pintér Márta Zsuzsanna

Universitas Kiadó, 2014

 

A Theatrum és literatúra cím azt jelzi, hogy a kötet anyaga a színház és az irodalom jelenségeit vizsgálja egy olyan korban, amikor a fogalmak pontos, anyanyelvű meghatározása még csak igényként jelentkezik. A „színház” és az „irodalom” is a nyelvújítás korában válik általánosan elfogadottá, és az ezekkel a szavakkal leírható fogalom is ekkor kapja meg ma is használt jelentését. A 17-18. században a színház még nem a hivatásos, magyar nyelvű színtársulatok által bemutatott színielőadások összességét jelenti, sokkal szélesebb kulturális jelenség annál.

 
2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2015.02.05
A készlet erejéig!
-10%
UTAZÓ ELMÉLETEK

Angolszász politizáló elméletek kelet-európai kontextusban

Szerző: Horváth Györgyi

Balassi Kiadó, 2014

 

A könyv a kilencvenes évek elejétől a kétezres évek közepéig vizsgálja az irodalom politikai és társadalmi funkciójára vonatkozó kortárs és közelmúltbeli irodalomszemléleteket, és ezen szemléletek intézmény- és társadalomtörténeti hátterét magyar, angolszász és kelet-európai kontextusban. Fókuszában az angolszász politizáló elméletek kilencvenes évekbeli magyar recepciójának sajátosságai – mindenekelőtt a recepció depolitizáló jellege – állnak, és ezeket a sajátosságokat a szerző a posztkommunista Kelet-Európa kultúr-, társadalom- és gondolkodástörténetébe ágyazva fejti ki. Egy nem szokványos irodalomelmélet-történeti áttekintés, mely, akárcsak egy szocialista krimi, sok szálat mozgat, és amelynek főhősei a hazánkba baráti látogatásra érkezett nyugati politizáló elméletek…

 
2 000 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2015.01.08
A készlet erejéig!
-10%
VASADI PÉTER

Szerző: Szénási Zoltán

Balassi Kiadó, 2014

 

Jelen kismonográfia keretében Vasadi Péter életművét műfaji csoportok (esszé, líra, széppróza) szerint tagolva s a kronológia szempontjait figyelembe véve tárgyalom, követve a különböző műfajok életművön s a kortárs magyar irodalmon belüli súlyát, hangsúlyát is. A Vasadi-korpusz olvasásának talán legfontosabb tapasztalata az egységesség, mely nemcsak az egyes műfajokon belül teremt poétikai kapcsolatokat, hanem a különböző műfajú szövegek közötti poétikai és szövegközi kötődéseket is jelenti.

 
2 000 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2015.01.08
A készlet erejéig!
-20%
FÜVES KÖNYV

Szerző: Weöres Sándor

Helikon Kiadó, 2013

 

„A gondolat összetett és kimondható, az igazság egyszerű és kimondhatatlan. Igazságot csak beszéd nélkül tudhatsz meg, tehát csak önmagadtól. Tedd alkalmassá lelkedet arra, hogy az igazságot tudhasd benne.”

 

Kötetünkben Weöres Sándor életvezetési tanácsai, filozófiai lírájának tömör összefoglalásai találhatók: teljes költemények éppen úgy, mint vers- illetve prózarészletek. A tartalmi eligazodást szolgáló címek egy részét a szerkesztő Steinert Ágota adta, annak mintájára, ahogy a költő ezt tette A teljesség felé című munkájában.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2014.12.14
A készlet erejéig!
-20%
JANE AUSTEN LEVELEI

Szerző: Jane Austen

Szerkesztette és fordította: Vallasek Júlia

Koinónia Kiadó, 2014

 

A kötet szerkesztője, fordítója válogatást ad közre a ma is páratlanul népszerű angol író, Jane Austen leveleiből, a könyv igazi irodalmi csemegét kínál Austen olvasói számára. A családi levelezésben szinte egyáltalán nem esik szó a kor világfelforgató nagy eseményeiről (a napóleoni háborúk, a nagy gyarmatosítások és az ipari forradalom koráról van szó), és az író néhány apró, futtában odavetett mondat kivételével regényeiről, írói munkájáról sem beszél.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2014.12.10
A készlet erejéig!
-15%
KARÁCSONYI LEVELEK

Második, jelentősen bővített kiadás

Szerző: Jávor Béla

Mundus Kiadó, 2013

 

Sajátos műfajú könyvet tart a kezében a kedves olvasó. Olyan karácsonyi levelek gyűjteményét, amelyeket immár közel másfél évtizede kezdtem el írni barátaimnak.

A Karácsony a megbékélés ünnepe, e napokban elfelejtjük a méltánytalanságokat, a nehézségeket, a hétköznapi gyűrődéseket, megbékélünk egymással és a világgal.

Ezek a levelek arra szolgálnak, hogy békét teremtsenek a szívünkben, mert nem csak a mi világunkról szólnak, hanem kilépnek abból, átemelnek minket a valóságból egy nem túl messze eső, de mégis más világba, ahol már nem mi vagyunk a mindennapok hősei.

 
3 600 Ft
Akció: 3 060 Ft
Kezdete: 2015.11.26
A készlet erejéig!
-15%
RADNÓTI MIKLÓSNÉ GYARMATI FANNI: NAPLÓ 1935-1946 I-II.

Szerző: Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Jaffa Kiadó, 2014

 

Gyarmati Fanni (1912–2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia.

 
11 990 Ft
Akció: 10 191 Ft
Kezdete: 2016.10.19
A készlet erejéig!
-20%
NÉGYSZEMKÖZT MÁRAIVAL

Naplójegyzetek, 1992–2014

Szerző: Végel László

Noran Libro Kiadó, 2014

 

„Márai Sándor tudta, miért kell távoznia, ezért tétovázott oly sokat. »Így döntöttem: amíg valamilyen életlehetőségem van itthon, nem megyek el, itthon maradok, megeszem az utolsó nadrágom és letöröm a plombát a fogamból, de nem megyek el«, jegyezte naplójába. Amikor írói életlehetősége megszűnt, vette a vándorbotot: európai hontalan lett. Hazájában többé ki sem ejtették a nevét. Nem járt haza víkendezni, és a magyar állami rádiók és tévéadók sem sugározták műveit.”

 
2 690 Ft
Akció: 2 150 Ft
Kezdete: 2016.03.01
A készlet erejéig!
-20%
A "FIATAL MAGYARORSZÁG" KORA

Szerző: Farkas Gyula

Attraktor Könyvkiadó, 2014

 

Ez a kötet a korábban már újra kiadott "A magyar romantika" c. mű folytatása, melyben a szerző a reformkor irodalmi és kulturális életét elemzi.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2014.11.09
A készlet erejéig!
-20%
"...AMI BIZTOSAN VAN..."

Itt kezdődött a posztmodern?

Szerkesztő: Finta Gábor; Fűzfa Balázs

Savaria University Press, 2012

 

A Kőszegen, 2009. november 6-8-án, az Iskola a határon megjelenésének 50. évfordulója tiszteletére rendezett Ottlik-konferencia előadásainak bővített és szerkesztett szövege

 
3 000 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!
-20%
VÁMPÍROK

Múlt és jelen könyvek

Szerző: Derek Hall

Ventus Libro Kiadó, 2011

 

A vámpírhit egyidős az emberiséggel. Bár a vámpírok a különböző kultúrákban testi alakjukban eltérhetnek egymástól, egyvalami összekapcsolja őket: emberi vérre van szükségük a fennmaradásukhoz. Bram Stoker 1897-ben írt Drakulája a legtipikusabb vámpír, hatása a 21. századi vámpír irodalomban, filmekben, tévésorozatokban és videojátékokban is tetten érhető. Könyvünk áttekintést nyújt a teljes vámpír irodalomról, a népi hiedelemvilág vérszívó szörnyeitől a 21. századi népszerű vámpírkönyvek, vámpírfilmek, televíziós sorozatok és videojátékok szereplőiről.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2016.01.03
A készlet erejéig!
-20%
IRODALOMELMÉLET ÉS BIBLIAI HERMENEUTIKA

Szerkesztő: Fabiny Tibor, Lukács Tamás

Hermeneutikai Kutatóközpont, 1998

 

Kiadványunk az 1991-ben Pannonhalmán megrendezett angol nyelvű hermeneutika konferencia (Reading Scripture, Literary Criticism and Biblical Hermeneutics) előadásait tartalmazza. A kötet előadásai a bibliai hermeneutika és a filozófia, valamint az irodalomtudomány kapcsolatával foglalkoznak. Az egyes tanulmányok részletesen bemutatják az olvasóközpontú elméletet, a retorikai kritikát, valamint a posztsturkturalista nézeteket. Zsidó írásmagyarázat és irodalom kapcsolata, valamint Martin Buber hermeneutikája is új megvilágításba kerül.

 
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2014.11.21
A készlet erejéig!
-20%
DE POETICA CHRISTIANA

Hermeneutikai Füzetek

Szerző: Michael Edwards

Szerkesztő: Fabiny Tibor

Fordító: Jutasi Angelika, Majorossy Imre Gábor, Mártonffy Marcell, Tóta Péter Benedek, Lengyel Dorottya, Sümeghy György

Hermeneutikai Kutatóközpont, 1997

 

Michael Edwards (1938–), angol költő és irodalomtudós négy tanulmányát tartalmazza a füzet (A keresztény poétika, Költészet és ismétlés, A megváltott idő, Írás és újraírás), melyek közül az egyik Magyarországon hangzott el 1996-ban. Edwards életművére különösen T. S. Eliot költészete gyakorolt hatást, de a magyar olvasóknak Pilinszky János „evangéliumi esztétikáról” írt nézetei is felidéződhetnek. Edwards szerint „a Biblia nem tanokon, hanem költészet-használatán keresztül mutatja be a keresztény poétikát”.

 
1 000 Ft
Akció: 800 Ft
Kezdete: 2014.11.21
A készlet erejéig!
-15%
  MÚZSÁK ELLENFÉNYBEN.  A RÉGI GÖRÖG ÚJZENE, VÁZAKÉPEK, POPKULTÚRA, POLITIKA

Szerző: Kárpáti András

Gondolat Kiadó, 2014

 

A régi görög költészet „múzsai” mesterség: musiké, zene. A költői képzelet a szöveget, a ritmust és a dallamot együtt teremtette meg, sokáig nem létezett ritmizált versszöveg dallam nélkül. Amikor Athénben, a Kr. e. 5. század vége felé a költészet a zenei kifejezés új eszközeit hódította meg magának, az arisztokrata elit felháborodva rontott rá az újító muzsikus-költőkre. A régi, „múzsai” rend felforgatásával az állam rendjét is veszélybe sodorják, méltatlankodott Platón. Nem elég, hogy felszabadítják a zenét a nyelv elsőbbsége alól, még a harmóniát is a szöveg, a logos elébe merészelik helyezni. A közönség persze mindeközben ünnepelte az újítókat. Szövegek sora tanúskodik arról, mennyire éles vita folyt Athénben az új zenéről: milyen a jó és milyen a rossz zene, milyen hatással van az ifjúság nevelésére, mely hangszereket lenne üdvös mellőzni, és így tovább.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2015.01.21
A készlet erejéig!
-15%
A ZSIDÓ VICC VILÁGKÉPE

Szerző: Hernádi Miklós

Gondolat Kiadó, 2014

 

A közmondásoknak kitüntetett szerepük van egy-egy nép világképének kialakításában. A viccek (adomák, trufák stb.) csak akkor pályázhatnak ilyen szerepre, ha maguk is közmondásossá válnak: ha olyannyira meghonosodnak (kedveltté, bevetté válnak) jellemző erejük, relevanciájuk, pregnáns humoruk stb. folytán, hogy emlegetésük mindennapossá válik. Felettébb ritka az olyan kutatás, amely a közmondások életvezetési tanácsainak tartalmára, társadalmi meghonosodásuk logikájára is rákérdez. Egy-egy nép vagy nyelv közmondás-korpuszában „nagyon gyakoriak az egymásnak élesen ellentmondó életvezetési tanácsokat hangoztató közmondások. Végül is hogyan hihetné el valaki, hogy ’mindent lehet, csak akarni kell’, ha egyszer ’ember tervez, Isten végez’? Ha egyszer ’mindenhol jó, de legjobb otthon’, akkor miért van az, hogy ’a szomszéd kertje mindig zöldebb’?

 
2 450 Ft
Akció: 2 085 Ft
Kezdete: 2014.11.30
A készlet erejéig!
-20%
A KERESZTÉNYSÉG, AVAGY EURÓPA - A SZAISZI TANÍTVÁNYOK

Szerző: Friedrich Hardenberg Novalis

Attraktor Könyvkiadó, 2014

 

A német romantika egyik legnagyobb alakjának két alapvető írása Európa helyzetéről, hivatásáról, a kereszténységről, a természetről...

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2014.11.09
A készlet erejéig!
-20%
AZ ÉN FÜZETEM

A Kristóf Ágota A Nagy füzet című regényéről ás Szász János A nagy füzet című filmjéről 2013. november 6-án, a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Padagógusképző Karán rendezett diákkonferencia szerkesztett anyaga

Szerkesztő: Fűzfa Balázs

Illusztrátor: Scheffer Miklós

Savaria University Press, 2014

 

Minden pedagógus reménye, hogy az útra segítés ne csak üres gesztus maradjon diákjai számára, hanem tartalmas közös munka eredményeképpen létrejövő, megmaradó emlékek sorozata. Ez a kis könyv is egy ilyesfajta, tárgyiasult szakmai „összegzés” szeret-ne lenni a tanárok számára, mely elsősorban és természetesen a kezdetet jelentheti a diákok számára. S ez utóbbi a sokkal fontosabb immár.

 
2 014 Ft
Akció: 1 610 Ft
Kezdete: 2014.11.24
A készlet erejéig!
-20%
UGYANEGY TÉMA VARIÁCIÓI

Szerző: Molnár Sára

Koinónia Kiadó, 2005

 

Kertésznek a témái egytől-egyig kínosak: a sokat emlegetett Auschwitz mint egyetlen téma mellett a szocialista diktatúra, aztán a 89 utáni légüres tér és gyűlölet, melyben az ember továbbra is kiszolgáltatott marad, a demokráciák megoldhatatlan problémái, a szabadság megannyi illúziója, a "szisztéma", mely minden hatalmi rendszerben felismerhető és az ember torzulásai, személyiségvesztése, ahogyan alkalmazkodni próbál ezekhez a rendszerekhez. A könyv fejezetei az író regényeinek (és helyenként más írásainak, naplóinak, esszéinek) elemzéseiből áll össze, mégsem nevezhető hagyományos értelemben vett monográfiának, a szerző elsősorban arra kíváncsi, mi történik az irodalmi szövegben.

 
1 600 Ft
Akció: 1 280 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!
-20%
TEREPKÖNYV

Szerző: Berszán István

Koinónia Kiadó, 2007

 

A szerző alapkutatásainak eredményeit gyakorlókönyv formájában mutatja be, amely mellékletként tartalmazza a kortárs elméleti iskolákkal folytatott párbeszédből születő tanulmányokat. Az irodalom- és kultúrakutatás egy új gyakorlatának kidolgozásával kísérletezik, melyet gyakorláskutatásnak nevez. A Terepkönyvet irodalomkedvelőknek és szakmabelieknek egyaránt ajánljuk.

 
1 850 Ft
Akció: 1 480 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!
-20%
TÓJA VAGY TOTTJA

Szerző: Láng Zsolt

Koinónia Kiadó, 2008

 

"Hát gyarmatosítója vagy tottja leszek én a romániai magyar irodalomnak?" - a mottóban megfogalmazott kérdésre keresi a választ a szerző a tankönyvként ajánlott, esszéket tartalmazó kötetében.

 

 
1 980 Ft
Akció: 1 585 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!
-10%
SANCTISSIMA RELIGIO

Vallás- és irodalomtudományi tanulmányok

Szerző: Adamik Tamás

Szent István Társulat, 2012

 

A neves klasszika-filológus, irodalomtörténész könyvében olyan tanulmányok kaptak helyet, amelyekben a vallás és irodalom – az emberi életnek e két összetevője – egybefonódik, kéz a kézben jár. A különböző időkben és helyeken közzétett tanulmányok megmutatják milyen módon jelent meg és milyen hatással volt a vallás a pogány, az ókeresztény, a középkori és magyar irodalomra.

 
3 800 Ft
Akció: 3 420 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!
-20%
ARANY JÁNOS, A "NYELVRONTÓ"

Tanulmányok Arany János költészetéről

Szerző: Fűzfa Balázs

Savaria University Press, 2014

 

Gondolatmenetünk a versnyelv jelentésmozgásait mindenekelőtt egy bizonyos szemszögből, nevezetesen a grammatikai metafora töréspontjai felől tekintve igyekszik a fenti dilemmákra egy lehetséges perspektívát nyitni. S nem utolsósorban eme szempont segítségével próbál összefüggéseket találni a modern magyar költészet kiemelkedően jelentős látásmódjai és innovatív poétikai szándékai között. Egy "nem magyarul" alkotó "falusi nótárius" hite segítségével, mely hit szerint a nyelv művészi birtokbavétele mindannyiunkat segíthet abban, hogy általa közelebb emelkedhessünk a modern ember érzés- és gondolatvilágának vágyottan szelíd, ám inkább viharos égboltozatához.

 
2 014 Ft
Akció: 1 610 Ft
Kezdete: 2014.11.24
A készlet erejéig!
-20%
ÉGSZAKADÁS

Szerző: Börcsök Mária

Kossuth Kiadó, 2014

 

Börcsök Mária könyvében érzékeny kérdéseket boncolgat. Vajon a ma emberétől elvárható, hogy betartsa a tízparancsolatot és Isten minden utasítását szó szerint vegyen? Az írónő a Biblia tanainak korszerűsítésére, mint hitvédelmi igényre hívja fel a figyelmet, továbbá arra is, hogy a Szentírás erkölcsi tanításait fontos lenne összeegyeztetni a modern kor elvárásaival, hiszen – mint hangoztatja – azok felett is eljárt az idő. Az állítás bizonyára sokak számára felháborító, hiszen az emberek hajlamosak a fejlődést romlásnak, az Istentől való elrugaszkodás eredményének tartani. Pedig nem így van.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2016.01.03
A készlet erejéig!
-20%
NAPLÓ 1935-1944

Szerző: Mihail Sebastian

Koinónia Kiadó, 2009

 

A 1989-ben bekövetkezett politikai változásokat követően a román szellemi életet voltaképpen két, korábban nem publikált mű rázta meg alapjaiban: Nicolae Steinhardt Jurnalul fericirii (magyarul: Napló a boldogságról, Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2007) és a különböző folyóiratokban (Székelyföld, Beszélő, Lk.k.t., Holmi) megjelent rövid részletektől eltekintve magyarul mindeddig még nem olvasható Mihail Sebastian Napló 1935-1944. Mihail Sebastian Naplója nem pusztán kordokumentum, hanem egy megkerülhetetlen olvasókönyve a kornak, rendkívüli jelentősége a nem beavatott, akár középiskolás korú olvasónak is az olykor kifejezetten brutális őszinteségű direkt megszólítása, sőt felszólítása a független gondolkodásra. Magyar nyelvű megjelentetése izgalmas beszélgetéseket indíthat el a magyar kultúrában az értelmiségi elit olykor sajátosan gyors azonosulásáról a kor sötét szellemével, pusztító ideológiai áramlatokkal

 
3 600 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2014.11.18
A készlet erejéig!

Termék sorrend módosítás:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.