Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Filozófia, esztétika


Sorrend:

-20%
KORTÁRS ANGOLSZÁSZ ÉRZELEMFILOZÓFIA

Szerző: Szalai Judit

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Milyen típusú érzelmeket élünk át és milyen gyakorisággal? Affektív állapot-e „az élet érzése” vagy a fáradtság? Miben különböznek a hangulatok az érzelmektől? S egyáltalán: mik azok az érzelmek? Szalai Judit könyve ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a mai angolszász filozófia érzelemelméleteinek bemutatása során.

 

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ALAP TÉTELÉRŐL – KANT FILOZÓFIÁJÁNAK KRITIKÁJA

Szerző: Arthur Schopenhauer

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Semmi sincsen alap nélkül. Az „elégséges alap” Leibniztől származó, erőteljes filozófiai tétele szerint semmi sincs a világon, aminek ne lett volna elegendő alapja ahhoz, hogy a világon legyen. A filozófia Kanttal kezdődő ismeretelméleti fordulata e tétel megítélésében is döntő változást hozott. Kant még csak a „meghatározó alap” elvével akarta felváltani az elégséges alap teóriáját, Schopenhauer viszont nem kevesebbre vállalkozott, mint a filozófiai hagyomány teljes újragondolására.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MIT KÉRDEZNEK TŐLÜNK A NAGY FILOZÓFUSOK?

Szerző: Leszek Kolakowski

Fordította: Pálfalvi Lajos

Typotex Kiadó, 2012

 

Leszek Kolakowski lengyel humanista, filozófus, író, nemzedékek nevelője és spirituális rektora volt, „a liberális értelmiség lelki mestere" (Józef Tischner), akit „jó ideje a lengyel humanisztika legnagyobb koponyái közt tartunk számon" (Adam Michnik).

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
PARADOXONOK

Szerző: R. Mark Sainsbury

Fordította: Csaba Ferenc

Typotex Kiadó, 2002

 

IGAZAT MOND-E VAGY HAZUDIK, AKI EZT ÁLLÍTJA: AMIT MOST ÁLLÍTOK, NEM IGAZ? Ha igazat mond, akkor hazudik, de ha hazudik, akkor pontosan úgy áll a dolog, ahogy mondja – amit mond, ennél fogva igaz. Világos, hogy itt valami probléma van, de korántsem egyértelmű, miként lehet megoldani. Egy paradoxon olyan látszólag elfogadhatatlan konklúzió, amely látszólag elfogadható premisszákból, látszólag elfogadható érvelés alapján következik. A látszatnak mindenképpen csalnia kell, meg lehet, a konklúzió igazában nem is olyan abszurd, de az is előfordulhat, hogy a premisszákba, esetleg az érvelés valamely lépésébe csúszott hiba.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
SZABADSÁG ÉS IGAZSÁG

Matematikai gondolkodás és filozófiai elmélkedés

Radikális gondolkodók sorozat

Szerző: Tóth Imre

Fordította: Gosztonyi Katalin

Typotex Kiadó, 2011

 

A világhírű matematikafilozófus-történész utolsó kötetében is a dogmák nélküli gondolkodás legjelentősebb historikus próbájaként mutatja be a nemeuklideszi geometriát. Tudományos és filozófiai gondolkodás mérkőzését követhetjük nyomon.

 
2 500 Ft
-15%
SZENT PÁL

Az egyetemesség apostola

Radikális gondolkodók sorozat

Szerző: Alain Badiou

Fordította: Csordás Gábor

Typotex Kiadó, 2012

 

Szent Pál alakjának korszerűsége az utóbbi évtizedek filozófusainak és művészeinek egyaránt kiindulópontjává vált, mai mondanivalójuk veretes hivatkozási alapjává.

 

Szent Pál bár apostol, de nem tanítvány, nem beszéli el a Jézus-történetet, csak egyet állít: Jézus feltámadt és megváltott minket. Amiképpen az akkorit, azonképpen a mait, amiképpen a zsidókat, azonképpen a görögöket.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÚL A FILOZÓFIÁN

Szerző: Vajda Mihály

Typotex Kiadó, 2013

 

Filozófusok az újkorban többnyire írtak esszéket, esszéket is. Volt, aki, mint Montaigne, csakis esszéket írt, azokban érezte megfogalmazhatónak, mit is gondol önmagáról, s hogyan látja ez az „önmaga” a világot. Nietzsche egyenesen azt állította, hogy a filozófia nem más, mint szerzőjének memoárja. Magam már elég régóta s egyre határozottabban meg vagyok győződve róla, hogy a filozófia tudományosságára törekvés nem sok jóval kecsegtet. Az objektivitás igényével megfogalmazni az emberre, a világra, Istenre vonatkozó állítólag objektív igazságokat lehet éppenséggel, de komolytalan.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALAHOGY EURÓPÁBA

Örökös átkelés

Szerző: Luuk van Middelaar

Fordította: Horváth Viktor

Typotex Kiadó, 2011

 

 Harmincnyolc évesen az Európai Tanács egyszemélyes ötletbányája. Példaképe Machiavelli. Az EU első állandó elnökének, Herman Van Rompuynak hátteret biztosító kabinet tagja.

Az utóbbi években bejött neki az élet: a Prize of Paris-val és Prize of Libertyvel díjazott filozófus-történészt újabb elismerés érte. 2010-ben Valahogy Európába című könyve a neves holland Szókratész-díjat érdemelte ki. A zsűri a mű fő értékének azt tartja, hogy Middelaar meg akarja mutatni, mit jelent európainak lenni: „A legtöbben közönnyel tekintenek Európa hivatalos arcára. Ezzel a közömbösséggel száll szembe Middelaar. És győz.”

 
5 900 Ft
Akció: 5 015 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KÉPES FILOZÓFIATÖRTÉNET

A gondolat képzelőereje

Philosophy in Pictures sorozat

Szerzők: Errit Petersma, Jan Bor

Fordította: Balogh Tamás, Fenyves Miklós, Horváth Viktor, Varró Zsuzsa

Typotex Kiadó, 2010

 

„A képzelőerőt görög szóval fantáziának nevezzük. A görög phantaszia többek közt a phanosz főnév rokona. Ez fáklyát, lámpát jelent. Tessék megnézni a boltban ezt a könyvet. Világít.”

 

Végh Attila, Magyar Hírlap

 
6 500 Ft
Akció: 5 525 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VÁLOGATOTT SEJTÉSEK

(a tojás volt előbb)

Képfilozófiák sorozat

Szerző: Orosz István

Typotex Kiadó, 2013

 

Válogatott sejtések – ezt meg kéne magyaráznom. Kezdjük azzal, hogy úriember biztosra nem fogad. Ha tudok valamit, az korántsem izgat annyira, mint ha csak gyanítom. A kétségek érdekelnek, a félreértés lehetősége, ami tudvalevő, minden művészetek legfőbb éltetője. Meg persze a bizonytalanságból fakadó kérdések és a feltételezések nyomán születő válaszok. Bogarak a fülbe. Gyakran éreztem, hogy kész egy kép, de a képkészítés valahogy mégsem akar véget érni (na jó, a fordítottja is elő szokott fordulni), a legtöbb szöveg ilyenkor készült. Egymás margináliái, de már magam sem tudom, melyik melyiké: azért írtam-e valamit, hogy egy képet megokoljak, vagy azért rajzoltam-e, hogy egy szöveget értelmezzek? De vajon kell-e dönteni? Hisz voltaképp mind egy.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DARWIN VESZÉLYES IDEÁJA

Test és lélek sorozat

Második kiadás

Szerző: Daniel Dennett

Fordította: Kampis György, Kavetzky Péter

Typotex Kiadó, 2010

 

Darwin elmélete, miszerint a világban anyagon kívüli értelem nem létezik, akár igaz is lehet, és ez veszélyes gondolat. Mennyiben függ az ember az anyagi világtól, illetve milyen mértékben független tőle – ez Daniel Dennett számára a darwini elmélet megkerülhetetlen interdiszciplináris (biofilozófiai) kérdése.

 
4 900 Ft
Akció: 4 165 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FILOZÓFIA ELŐTTI FILOZÓFIA

Szimbolikus gondolkodás az ókori Egyiptomban

Szerző: Farkas Attila Márton

Typotex Kiadó, 2003

 

Létezik-e filozófia előtti filozófia?

 

Erre a kultúrtörténeti kérdésre az óegyiptomi teológiában megjelenő emberre, istenre, kozmoszra, keletkezésre, létre és nemlétre vonatko­zó szimbólumok és metaforák elemzése adhat választ. Az egyiptomi bölcselet önmagában ugyan nem létezik, és a vizsgálódást nehezíti, hogy egy rég halott kultúráról van szó, amelynek mégoly gazdag emlé­kei is hiányosak, de az ismerethiánynak az is okozója, hogy ez a szakterület zárt világ, kevés az olyan mű, amelyik a nagyközönség elé tárja a már meglévő eredményeket.

 
4 900 Ft
Akció: 4 165 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HIERÓN, AVAGY A ZSARNOKSÁGRÓL

Szerző: Xenophón

Fordította: Gelenczey-Miháltz Alirán

Typotex Kiadó, 2012

 

  „Szimónidész, a költő egyszer meglátogatta Hierónt,

a türannoszt. Amikor épp volt egy kis szabadidejük,

Szimónidész így szólt vendéglátójához:

– Hierón, elmagyaráznál nekem valamit, amit te biztos,

hogy jobban tudsz nálam?

– Ugyan mi is lenne az – kérdezte Hierón –, amit jobban

tudhatnék nálad, aki oly bölcs vagy?”

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
INTELLEKTUÁLIS IMPOSZTOROK

Posztmodern értelmiségiek visszaélése a tudománnyal

Második, javított kiadás

Szerzők: Alan Sokal, Jean Bricmont

Fordította: Kutrovátz Gábor

Typotex Kiadó, 2008

 

1996-ban Alan Sokal „A határok áttörése: arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé" furcsa címmel egy esszét adott le a befolyásos Social Text nevű lapnak, amelyet hamarosan közöltek is. Ebben a cikkben a szerző - a fogalmak eredeti jelentését félreértő szövegek felhasználásával - egy teljesen értelmetlen elméletet fejtett ki.

 

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A LÉT HANGOLTSÁGA

Tanulmányok a tudás sokféleségéről

Saeculum Könyvek sorozat

Szerkesztette: Gábor György, Vajda Mihály

Typotex Kiadó, 2010

 

Az MTA Filozófiai Kutatóintézet szellemi műhelyének éves terméséből kap válogatást az olvasó. A sokféleség, egészen pontosan a tudás sokfélesége érdekelt bennünket: az, hogy hányféle formája, mennyi megjelenési módja szükséges a tudásnak ahhoz, hogy kísérletet tegyünk a világ jelenségeinek és folyamatainak leírására, értelmezésére és megmagyarázására.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A PROFÁN DICSÉRETE

Radikális gondolkodók sorozat

Szerző: Giorgio Agamben

Fordította: Krivácsi Anikó

Typotex Kiadó, 2008

 

„A profán fertőző. Egyetlen érintés elég ahhoz, hogy megtörje a varázst, és visszahelyezze a használatba azt, amit a szent elkülönített és kővé dermesztett.”

 

„A profanáció azt jelenti, hogy megteremtjük a hanyagság e speciális formájának lehetőségét, amely figyelmen kívül hagyja a szent és a profán különválasztását. Sőt, talán nem is hagyja figyelmen kívül, inkább csak sajátos módon próbálja használni.” Sajátos módon, mint például a játék, és nem is egyszerűen a játék, hanem a cselekvő játék (ludus) a rítus, a szójáték (jocus) pedig a mítosz paródiájaként.

 
1 900 Ft
Akció: 1 615 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZÁZAD

Radikális gondolkodók sorozat

Szerző: Alain Badiou

Fordította: Mihancsik Zsófia

Typotex Kiadó, 2010

 

A 20. századot meg- és elítélték már: a totalitárius terror, az utópikus és bűnöző ideológiák, az üres illúziók, a népirtások, a hamis avantgárdok, valamint a demokratikus realizmus helyébe lépő absztrakciók századának minősítették.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A TAO HALLGAT

A logika világa sorozat

Szerző: Raymond Smullyan

Fordította: György Katalin

Typotex Kiadó, 2005

 

 „A keresztényeknek – kerül, amibe kerül – mindenképpen meg kell győzniük a pogányokat és ateistákat Isten létezéséről, hogy lelküket megmentsék a kárhozattól. Az ateisták – kerül, amibe kerül – mindenképpen meg kell, hogy győzzék a keresztényeket arról, hogy az istenhit nem több gyerekes, primitív babonánál, amely csak árt a társadalmi haladásnak. Így aztán üvöltöznek, egymás torkának esnek, vég nélkül csatáznak, míg a taoista bölcs békésen üldögél a folyó partján egy verseskötet, egy pohár bor vagy néhány ecset és paletta társaságában. Átadja magát a Tao élvezetének, és egy cseppet sem izgatja, létezik-e a Tao. A bölcsnek semmi szüksége rá, hogy bizonyítsa a Tao létezését, teljesen leköti annak élvezete.”

 
1 950 Ft
Akció: 1 660 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A TERMÉSZET FOGALMA

Szerző: Whitehead, Alfred North

Fordította: Szabados Levente

Typotex Kiadó, 2007

 

Ennek a kötetnek az a célja, hogy lefektesse egy olyan természetfilozófia alapjait, ami egy újrarendezett elméleti fizika szükséges előfeltétele. A tér és idő konstruktív gondolkodást uraló általános összeolvasztása bírja a tudomány, és az ezt követő relativisták támogatását egyik oldaláról (Minkowski), másrészről pedig olyan filozófusok pártfogását, mint például prof. Alexander Gifford.

 

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ INTERNET TERMÉSZETE

Szerző: Ropolyi László

Typotex Kiadó, 2006

 

Az Internet széleskörű használata nem csupán a levelezési, kapcsolatépítési, olvasási, tanulási, könyvtárazási, publikálási, munkavégzési és szórakozási szokásainkat változtatja meg, hanem gyökeresen átalakítja az emberi élet évezredek óta megszokott kereteit is. Az Internet egy új emberi létforma, a hálólét kibontakozásának biztosítéka, hajtóereje és meghatározó eszköze. Vajon hogyan lehetséges ez? Vajon az Internet miféle adottságai, szerkezetének, használatának, működésmódjának miféle jellegzetességei teszik ezt lehetővé? Ebben a könyvben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AKAROK, TEHÁT VAGYOK!

I will, hence I am!

Szerző: Székelyné Csuka Olga

Typotex Kiadó, 2012

 

Vajon lehet-e, szabad-e úgy érteni Descartes-ot, Nietzschét vagy Heideggert, ahogy azt a hagyomány teszi. De – s ez számomra, olvasója számára rendkívül fontos – Csuka Olga nem száll vitába a hagyományos interpretációkkal, többnyire nem is említi, egyszerűen félretolja őket. Soha nem az érdekli, hogyan értik mások az általa olvasott, elemzett gondolkodókat. Előáll a saját értelmezésével, azt kínálja fel az olvasónak. S ezek az értelmezések általában nagyon is megfontolásra érdemesek.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LEIBNIZ

Szerző: Michael-Thomas Liske

Typotex Kiadó, 2013

 

Leibniz nevét leginkább arról ismerjük, hogy képes volt azt állítani: „Ez a világ a lehető világok legjobbika.”

Talán ennyit sem tudnánk, ha nem lenne közismert, hogy Voltaire olyannyira fölháborodott, hogy megírta leghíresebb művét, a Candide-ot, minden ízében kigúnyolva e kijelentést. Mért jutott ilyen következtetésre Leibniz? Ki is volt ő? Az utolsó univerzális géniusz – mondják, ahogy Leonardo az utolsó polihisztor. Nagy Frigyes úgy vélte, Leibniz önmagában kitett egy egész akadémiát, enciklopédikus rendszerező tudása és a folytonos dialógusra nyitott személyisége máig inspiráló életműhöz vezetett. Enciklopédikus tudása kiterjedt a filozófia, a logika, a teológia, a történelem, a jogtörténet, a matematika, a fizika, a geológia területeire.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ EMBERI NAGYSÁG ELEMEI. KÉT ESSZÉ

Szerző: Rudolf Kassner

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Rudolf Kassner annak a múlt század végén induló írónemzedéknek volt egyik jeles képviselője, amelyik olyan nagy humanista szellemeket adott Európának, mint Paul Valéry, André Gide, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, Hermann Hesse, T. S. Eliot…

 

Kassner 1873-ban született, Groß-Pawlowitzban az Osztrák–Magyar Monarchia délmorva tartományában, gazdag gyáros-földbirtokos család hetedik gyermekeként. Kilenc hónapos korában kapott betegsége akár jelképértékűnek is felfogható: gyermekbénulás következtében mindkét lábára béna marad, sokáig tolószékhez van kötve, később egész életében mankóval jár, és bár nehezen mozog, gondolkodását épp a szellem páratlan mozgékonysága, a képzelőerő különleges intenzitása jellemzi. Egyetemi tanulmányait Bécsben, Berlinben végzi, német–filozófia szakon, majd 1896-ban a bécsi egyetemen doktorál. Hosszú, intenzív tanulmányutakról megtérve (bejárja Európa fővárosait, Oroszországot, KözépÁzsiát, Indiát, Észak-Afrikát) az I. világháború előtt felváltva Párizsban, Münchenben és Bécsben él.

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KIVONULÁS MINT LÁZADÁS

Szerző: Barcsi Tamás

Publikon Kiadó, 2013

 

Barcsi Tamás könyve érdekfeszítő nyomozás a modern egyén lehetőségei, értékei, identitása, szabadsága után. Nagyívű áttekintéseiben, érzékeny, sokrétű, szociológiai-irodalmi indíttatású kalandozásának során hőstípusokkal és hőspótlékokkal találkozunk, a siker összetevőiről olvasunk, az értékes létezés esélyét járjuk körül a fogyasztás, a konzumkultúra fogságában, a tömegmédia hipnózisában. Korunkig, napjainkig tereli az olvasót a közösségek, a kultuszok, kultúrák és ellenkultúrák érzékletesen megragadott képzeteivel. Határozott vonalvezetésű, meggyőző érvelésű gondolatmenetében a rend, a rendszerek logikája bomlik ki, s a lázadás mint kivonulás, a kivonulás mint lázadás képzelt, kipróbált és gyarmatosított útvonalai sejlenek fel.

 
2 300 Ft
Akció: 1 955 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  FJODOR MIHAJLOVICS NIËTZKY – SZÉLJEGYZETEK A KÉSEI NIETZSCHE NIHILIZMUS- ÉS ESZTÉTIKUMKÉPÉHEZ

Szerző: Czeglédi András

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

E kötet a kései – a Zarathustra utáni – Nietzsche nihilizmusképét járja körül, különös tekintettel a Dosztojevszkij-élményre, s kiváltképp a filozófus Ördögök-olvasatára. Ha a nihilizmus a nietzschei gondolkodás egyik kulcsfogalma, egyben minden vendégek ama legfélelmetesebbike, aki az ajtónk előtt toporog, akkor némi túlzással más se történik az Ördögök-jegyzetekben, mint a kulcs zárba illesztése, s a fogalom felnyílása.

Mi Nietzsche – a kései években egyre inkább összefonódó – „jó európaiságának”, nihilizmusképének és Dosztojevszkij-olvasmányainak a lényegi összefüggése?

 

Czeglédi András (1970) filozófus, esztéta az Ész, természet, történelem (Áron, Budapest, 2002) társszerzője és -szerkesztője, a 2000 c. folyóirat szerkesztője és felelős kiadója, számos tanulmány szerzője, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének oktatója.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ EROTIKUS FENOMÉN – HAT MEDITÁCIÓ

Szerző: Jean-Luc Marion

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Marion személyes hangú és megvilágító könyve olyan témát vizsgál, amelynek kutatására a filozófusok rejtélyes módon igen ritkán vállalkoznak. A léttel – mondja Marion – először nem a descartes-i kétely pillanatában, hanem akkor szembesülünk, amikor először tapasztaljuk meg a szeretetet. A descartes-i „gondolkodom, tehát vagyok” gondolatát Marion nem egyszerűen üresnek tartja, hanem annál sokkal rosszabbnak. Csak a szeretet tapasztalata révén győződhetünk meg a saját létünkről. Ez a filozófiai fundamentum nyújt alapot Marion számos elemzéséhez a szeretet és a szerelem különböző változatainak, formáinak és megtestesüléseinek, az öngyűlölet, a testi élvezet, a hazugság és a perverzió, a gyermeknemzés és az istenszeretet különböző jelenségeinek mélyreható elemzéséhez. Mindeközben Marion annak a megdöbbentő belátásának ad hangot, hogy minden erotikus jelenség – a pornográfiától és a fetisizmuson keresztül a szentimentalizmusig – a szeretet tapasztalatán alapszik, nem pedig az egón.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ERVIN GÁBOR EMLÉKEZETE. ERVIN GÁBOR BÖLCSELETI MUNKÁI

Szerkesztette: Frenyó Zoltán

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

A kötet Ervin Gábor római katolikus papnak és filozófusnak állít emléket. Ervin Gábor 1912. január 24-én született, és 1944. december elején halt mártírhalált. Születésének centenáriumán, 2012. január 27-én az ELTE BTK Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszékén tudományos konferenciát rendeztek Ervin Gábor emlékezete címmel. A kötet egyrészt ennek a konferenciának az anyagát tartalmazza, másrészt válogatást közöl Ervin Gábor teológiai és filozófiai munkásságából.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  LÉTRE NYÍLT LEHETŐSÉG. ISMERETELMÉLET ÉS METAFIZIKA AQUINÓI SZENT TAMÁS ÉS DUNS SCOTUS FILOZÓFIÁJÁBAN

Szerző: Simon József

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Jelen kötet tárgyát Aquinói Szent Tamás (1225–1274) és Ioannes Duns Scotus (1266–1308), a skolasztika virágkorának két kiemelkedő filozófusa által megfogalmazott ismeretelméleti és metafizikai gondolatok képezik. Tanulmányunk fő célja annak megmutatása, hogy a sokszor pejoratív értelemben vett európai metafizikus gondolkodás mintaképének tekintett középkori filozófusok igen magas szinten tárgyalták az ismeretelméleti problémakör azon kérdéseit, amelyek bizonyos igények bejelentésére sarkalták őket a metafizika területén.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BENIVIENI NEOPLATONISTA VERSÉNEK KOMMENTÁRJA

Szerző: Giovanni Pico della Mirandola

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Giovanni Pico della Mirandola (1463-94) kommentárja barátja, Girolamo Benivieni neoplatonista ihletésű Dal a szerelemről című költeményéhez egy egymásra épülő sorozat egyik láncszeme, egy értelmezési spirál egyik állomása. A kiindulópont ebben a sorban a XV. századi olasz humanisták kedvenc filozófusának, Platónnak a Lakoma című dialógusa, amelynek első nagy lélegzetű kommentárja a platóni corpus (latinra) fordítójának, Marsilio Ficinónak, a Cosimo de’ Medici támogatását élvező firenzei platóni akadémia vezetőjének tollából született 1469-ben. Girolamo Benivieni (1453-1542) e Lakoma-kommentártól megihletve egy neoplatonista költeményben adja vissza a ficinói mű summáját, mint azt később maga is említi a kiadáshoz írt bevezetőjében, s ezt értelmezi szintén neoplatonista szempontok alapján Pico.

 
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
IGAZSÁGRÓL ÉS HAZUGSÁGRÓL NEM-MORÁLIS ÉRTELEMBEN

Szerző: Friedrich Wilhelm Nietzsche

Attraktor, 2012

 

Nietzsche rövidebb, de annál fontosabb írásai: a címadó mű, amely az „igazság” és a „hazugság” filozófiai fogalmát értelmezi újra, az Öt előszó öt meg nem írt könyvhöz c. tanulmánysorozat, valamint A görög nő c. töredéke. A kötetet a fordító tanulmánya kíséri és jegyzetapparátus segíti az olvasót.

 
2 400 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
FILOZÓFIAI ELMÉLKEDÉSEK A TÁJRÓL

Szerzők: Csejtei Dezső, Juhász Anikó

Attraktor, 2012

 

A Szegedi Tudományegyetem oktatóinak tollából született monográfia úttörő a maga nemében: a „táj”, a természetes és mesterséges környezet filozófiai témáját vizsgálja főként német és spanyol egzisztencialista bölcselők munkái alapján.

 
3 900 Ft
Akció: 2 925 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
FILOZÓFIA ÉS VALLÁS

Szerzők: Friedrich Wilhelm, Joseph Schelling

Attraktor, 2012

 

A klasszikus német bölcselet kiemelkedő alakjának egyik alapvető írása, mely a filozófia és vallás kapcsolatának örök kérdését taglalja: mi a viszony, mi az esetleges rangsor közöttük, melyikük igazsága a mérvadó, stb.. A kötetet a fordítók részletes tanulmányai teszik teljessé.

 
2 400 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
NIETZSCHE

Szerző: Brandenstein Béla

Szent István Kiadó, 2002

 

Ma Nietzsche az igazán korszerű bölcs – nem egyszer hallani ilyesféle állítást. Hatalmas, modern mozgalmak szellemi atyának tekintik: úgy mondják, hogy a nemzeti szocializmusban is az ő eszméi testesülnek meg, azt tartják, hogy a modern európai elit jórészben Nietzsche-követő. Vajon így van-e mindez? A becsületes értelmezéshez és a lelkiismeretes bírálathoz elkerülhetetlenül szükséges magának az írónak nemcsak alapos ismerete, hanem gondos ismertetése is. Ezért, és mivel amúgy sincs átfogó magyar Nietzsche-munka, szükségesnek tartottam Nietzcshe gondolatait igen bőven, és lehetőleg teljes szövegrészek hű bemutatásával közölni.

 
3 400 Ft
Akció: 3 060 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
METALOGICON

Szerző: Ioannes Saresberiensis

Szent István Kiadó, 2003

           

A szerzőt a szakirodalomban régtől fogva úgy értékelik, mint korának legolvasottabb tudósát, mint humanistát, aki kétszáz évvel megelőzte korát. Metalogicon című munkájában János hitet tesz a sokoldalú képzettséget adó filozófiai alapon nyugvó humanista oktatási rendszer mellett, amelyet a görögöknél Platón és Arisztotelész, a rómaiaknál pedig Cicero és Quintilianus képviselt. Úgy érzi, hogy saját korában veszélybe került ez az igényes pedagógiai program, és a tananyag jelentős csökkentésével az oktatást szinte a fecsegés szintjére süllyesztik le. Határozottan elítéli ezt a tendenciát, felhívva a figyelmet Arisztotelész logikai műveire. E művek fölfedezésének és értékelésének folyamatában olyan fontos szerepet játszott a Metalogicon, hogy nyugodt lélekkel tekinthetjük e művet az érett skolasztika előkészítőjének.

 
2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
FILOZÓFIAI LEXIKON

Szerző: Walter Brugger

Szent István Kiadó, 2005

 

Az utóbbi másfél évtizedben számos olyan kézikönyv jelent meg, amely pótolni igyekezett azt a hiányt, amit az egyoldalúan marxista filozófiai irodalom korábbi kizárólagossága okozott,mégsem akadt olyan kötet, amely a skolasztikus és a modern keresztény filozófiai gondolkodásról is objektív tájékoztatást adott volna. Ezt a szerepet igyekszik betölteni a jezsuita szerző világhírű munkájának magyar kiadása, Mezei Balázs szakavatott szerkesztésében és számos fordító hozzáértő megfogalmazásában.

 
3 600 Ft
Akció: 3 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A BOLDOG ÉLET ÚTMUTATÓJA, AVAGY A VALLÁS TANA

Szerző: Johann Gottlieb Fichte

Szent István Kiadó, 2010

 

A német gondolkodás egyik csúcsteljesítménye e kötet, amely utat akar mutatni a boldog élethez, a bölcseletileg átgondolt vallási életvezetéshez. Mindezt oly esztétikai szépséggel és gondolati mélységgel adja elő, hogy keresve sem találhatnánk párját a világirodalomban.

 
2 400 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A KERESZTÉNY ETIKA GYÖKEREI SZENT ÁGOSTONNÁL

Szerző: Hársfai Katalin

Szent István Kiadó, 2010

           

A szerző a keresztény erkölcs alapvető fogalmainak kialakulását kutatja Ágoston fiatalkori műveiben, elsősorban a De moribus című könyvben. Megkísérli összegyűjteni az ágostoni erkölcsteológia elemeit, az alapvető erkölcsi fogalmak csíráit, és felvázolja az ágostoni erkölcsteológia struktúráját, amelynek két középponti témája a boldogság és a szeretet. A könyv második részében a De moribus Ecclesiae catholicae első magyar nyelvű fordítását is közreadja a Szerző.

 
2 000 Ft
Akció: 1 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
FILOZÓFIATÖRTÉNET II.

Szerző: Rokay Zoltán

Szent István Kiadó, 2002

           

A mű azt tartja szem előtt, amit a katolikus Egyház Tanítóhivatala mondott a teológiai fakultásokon zajló filozófiatanításról: "Mindenképpen szükséges az igaz filozófiai gondolkodás a biztos metafizikai elvek fényében, hogy objektív, független állításokhoz jussunk. Ennek céljából mindenféleképp hasznos a filozófiatörténet, mert előhozza azokat a főbb megoldásokat, amelyeket a nagy gondolkodók a századok folyamán a világ és az élet kérdéseivel kapcsolatban kifejtettek. "

 
2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A KULTÚRA MEGHATÁROZÁSA

Szerző: T.S. Eliot

Szent István Kiadó, 2003

           

Amikor 1949-ben angol nyelven először megjelent A kultúra meghatározása, az egyesült Európa eszméje még nem szökkent szárba. A spontán egységesítési törekvések hajnalán Eliot - sokak meghökkenésére - a divatos baloldali értelmiségi beállítódással szemben a tradicionalista kultúreszmény szellemében írja meg művét. Látnoki erővel mutatja be annak veszélyét, hogy a nemzetek határain átívelő politikai egység elsorvaszthatja a nemzetállamok kultúráját, s ezzel együtt az egész európai kultúrát. Az eredeti európai kultúrát szerinte az jellemzi, hogy a nemzeti kultúrák identitásukat megőrizve élnek egymás mellett, átitatódnak egymással, kölcsönösen és több szinten hatnak egymásra, hiszen közös gyökerük van: a kereszténység.

 
1 990 Ft
Akció: 1 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
  A MAGYAR FILOZÓFIA KEZDETEI. NICOLAUS CUSANUS RECEPCIÓJA LASKÓI CSÓKÁS MONEDOLATUS PÉTER "DE HOMINE" C. MŰVÉBEN

Szerző: Bolberitz Pál

Szent István Kiadó, 2004

 

 „E tanulmány nem kíván belebocsátkozni abba az időnként fellángoló akadémikus vitába, mely ama kérdést taglalja, hogy volt-e, van-e magyar filozófia, vagy sem? Nézetem szerint volt is, van is, s reményeink szerint lesz is magyar filozófia, de sajátos jellegű. Mint ismeretes, a filozófia a végső alapelveket és okokat vizsgáló tudomány. A magyar lélektől nem idegen, hogy a végső kérdéseket kutassa. Ám amint a latin mondások is kifejezik: „primum vivere, deinde philosophari" („először élni kell és utána bölcselkedni"), továbbá: „Inter arma silent musae" („a fegyverropogás közben hallgatnak a múzsák") - a magyar történelem nem sok alkalmat nyújtott arra, hogy békében és jólétben a bölcselkedő elme átadhassa magát a filozófiai kérdések művelésének. Mindazonáltal a magyar szerzők által írt filozófiai munkáknak van egy sajátos jellegzetessége: gyakorlati beállítottságúak.

 
400 Ft
-10%
  AZ ATEIZMUS ALKONYA - A HITETLENSÉG TÉRHÓDÍTÁSA ÉS HANYATLÁSA A MODERN VILÁGBAN

Szerző: Alister McGrath

Szent István Kiadó, 2008

 

Az ateizmusról számos könyv jelent meg, de a kérdéskörről kevés tárgyilagos elemzés olvasható magyarul. Ezt a hiányt kívánja pótolni Az ateizmus alkonya című munka, melynek tartalmi kerete az ateizmus születése, fénykora és alkonya. A könyv az angolszász nyelvterület nézeteit tárja fel az ateizmus problematikájáról, s így szélesebb látókörben ismerkedhetünk meg a kérdéssel. A szerző történelmi folyamatában tárja fel az ateizmus-jelenséget, nem feledkezik meg filozófiai, pszichológiai, szociológiai és politikai, sőt teológiai gyökereinek feltárásáról sem. Van-e komoly jövője az ateizmusnak, vagy elérkezett az alkonya? Erre próbál művében választ keresni az Oxfordi Egyetem tanára.

 
2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A FILOZÓFIA LÉNYEGÉRŐL

Szerző: Max Scheler           

Szent István Kiadó, 2008

 

Max Scheler a német filozófiai gondolkodás egyik legkiemelkedőbb és legbefolyá­sosabb alkotója. Hatása az etika, a fenomenológia, a szociológia, az antropológia és a vallásfilozófia terén rendkívül szerteágazó, a mai napig meghatározó. Mély hatást gyakorolt a 20. század katolikus gondolkodására, különösen II. János Pál pápa mun­kásságára. Magyar nyelven most jelenik meg először munkája, mely fenomenológiai korszakának egyik legszebb, legérettebb gyümölcse.

 
1 480 Ft
Akció: 1 330 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
TEKINTÉLY ÉS TÁRSADALOM

Szerző: Yves R. Simon

Szent István Kiadó, 2004

 

Franciaországban és Amerika egyes területein a demokráciát máig a tekintélyelvű katolicizmus ellenpólusaként értelmezik. “Az autoritás az a hatalom, amely kötelező szabályaival egységbe kovácsolja a közös cselekedetet.” A francia születésű Yves Simon, aki a fenyegető nemzetiszocializmus elől menekülve vándorolt ki Amerikába, ezzel a meghatározással sikeresen szabadította meg a tekintélyelv jelentését a korai felvilágosodás óta hozzákapcsolt negatív tartalomtól, miszerint az autoritás feltétel és belátás nélküli engedelmességet kíván az egyéntől.

 
1 650 Ft
Akció: 1 485 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
ISTEN ÉS A TUDOMÁNY

Szerző: Jean Guitton, Igor Bogdanov, Grichka Bogdanov       

Szent István Kiadó, 2004

 

Isten és a tudomány - A metarealizmus felé címmel jelent meg a Szent István Könyvek - sorozat következő darabja. A szerzők; Jean Guitton, a Francia Akadémia tagja, Bergson tanítványa, korunk keresztény filozófusainak egyik legkiválóbb képviselője. Igor és Grichka Bogdanov az asztrofizika és az elméleti fizika doktorai, Roland Barthes tanítványai. A filozófia és a természettudomány képviselőinek párbeszéde nem marad meg a puszta kérdésfeltevéseknél, hanem új utat javasol: a metarealizmus felé. A tudomány szigora mellett a személyes hangvétel teszi élménnyé e könyvet. A Szent István Könyvek - sorozat következő darabja: G. K. Chesterton : Igazságot! c. műve is megjelent.

 
980 Ft
Akció: 880 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
PLATONIKUS ÍRÁSOK

Szerző: Marsilio Ficino

Szent István Kiadó, 2003     

 

Marsilio Ficino (1433-1499) igazi platonikus filozófusként élt: gondok nélkül és aszkétikusan. Szerencsétlenségek nem sújtották, s életét egyetlen eszme: a keresztény platonizmus következetes végiggondolásának szentelhette. A Cosimo de’ Medici, firenzei uralkodó támogatásával létrejött platonikus Akadémia vezető tanáraként töltötte egész életét. A katolikus papként tevékenykedő Ficino polihisztor volt: a filozófia mellett ismerte és továbbgondolta kora csillagászatát, orvos- és természettudományát. Teológiai felfogása szorosan összeszövődik platonikus elkötelezettségével. Magyar nyelven első ízben megjelenő írásai bepillantást engednek a filozófus-teológus gondolatvilágába és feltárják, hogy teológiáját hogyan törekedett filozófiai alapokra helyezni. Mint korának egyik vezető tudósa, Ficino baráti kapcsolatban állt Janus Panoniusszal, aki egyik epigrammájában így emlékezett meg a filozófusról: Platón lelke után jártam / minap Élüszionban, / S Püthagorasz szava szólt: / Marsilióban időz. A Fides et Ratio – „A vallásbölcselet kiskönyvtára” - sorozat eddig megjelent kötetei: François Fénelon: „Értekezés Isten létéről és tulajdonságairól”, Bernard Bolzano: „A lélek halhatatlansága avagy Athanasia; Mi a filozófia?”. Előkészületben: Yves Simon: „Tekintély és társadalom”, Immanuel Kant: „Isten létezése”.

 
1 600 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
FILOZÓFIATÖRTÉNET I. (ÓKOR, KÖZÉPKOR)

Szerző: Rokay Zoltán

Szent István Kiadó, 2002

 

Sok kiváló magyar nyelvű filozófiatörténet forog közkézen. Ide kell sorolni egyik-másik tankönyvet is. E kötet, melyet most az olvasó a kezébe vesz, nem tud és nem akar ezekkel versenyezni. A mű azt tartja szem előtt, amit a Katolikus Egyház Tanítóhivatala mondott a teológiai fakultásokon zajló filozófiatanításról: „Mindenképpen szükséges az igaz filozófiai gondolkodás a biztos metafizikai elvek fényében, hogy objektív, független állításokhoz jussunk. Ennek céljából mindenféleképp hasznos a filozófiatörténet, mert előhozza azokat a főbb megoldásokat, amelyeket a nagy gondolkodók a századok folyamán a világ és az élet kérdéseivel kapcsolatban kifejtettek.”

 
2 400 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
AZ ERKÖLCS ÉS A VALLÁS KÉT FORRÁSA

Szerző: Henri Bergson

Szent István Kiadó, 2002

 

Henri Bergson (1859-1941) a huszadik század első harmadában a legnépszerűbb francia filozófus volt, az egyetlen, akinek művei az átlagolvasót is elérték, s hatása az irodalomban is jelentős. A belső élet felé fordulásával, gondolatainak lírai áradásával, az érzelmek hangsúlyozásával az értelemmel szemben Bergson olyasmit hozott a filozófiában, mint a szimbolizmus a költészetben vagy az impresszionizmus a festészetben. Utolsó nagy műve, Az erkölcs és vallás két forrása 1932-ben jelent meg, melyet Babits Mihály így méltatott a Nyugat hasábjain: "Az elsők közt voltam, akik a nevét Magyarországon leírták. Azóta ez a név kiirthatatlanul beivódott az európai köztudatba. S nem is annyira maga a név, mint a bergsoni gondolkodás. (...) Ez a gondolkodó kétségtelenül megszabadította a filozófiát a "természettudományos" és agnosztikus század bizonyos folytó előítéleteitől és csüggedéseitől, s közvetlen adatokból s pszichológiai tapasztalatokból indulva ki az empirikus naturalizmust a saját fegyvereivel verte meg. Ezzel ismét utat nyitott a metafizika felé, mely az emberi szellemnek örök és megtagadhatatlan szomjúsága..." Bergson művét tanítványa és kiváló értelmezője, Dienes Valéria fordította magyarra.

 
1 980 Ft
Akció: 1 780 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
KÍSÉRTÉS A JÓRA (ETIKAI OLVASÓKÖNYV)

Szerző: Mácz István            

Szent István Kiadó, 2010

 

„Nincs ember, aki ne szeretne jó lenni. Olvastam gyilkosról, aki szörnyű tette után a kalitkában csicsergő madárnak enni adott, hogy az éhen ne haljon. Olvastam a franciák nemzeti hőséről, Jeanne d’Arcról, hogy máglyára kötözve meglátott maga mellett egy virágot, s kérte hóhérát, vegye le onnan, hiszen csak őt ítélték tűzhalálra. Az ember jó akar lenni… Ha elolvasod ezt a könyvet, emberekkel találkozhatsz; szellemi barátaimmal. Őket megismerve találkozol a jóság „színárnyalataival”, mely bennünk látható élet lett: tisztelet, hűség, bátorság, igazmondás, szeretet… Fogadd el őket társként, hogy segítsék kereső értelmedet a jó felismerésében, vágyó szívedet indítsák a jó megszeretésére, s adjanak erőt akaratodnak megélni a jót.” - írja Mácz István könyve bevezetőjében.

 
1 200 Ft
Akció: 1 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
  A LÉLEK HALHATATLANSÁGA AVAGY ATHANASIA; MI A FILOZÓFIA?

Szerző: Bernard Bolzano

Szent István Kiadó, 2001

           

Új sorozatunk, A vallásbölcselet kiskönyvtára a Fides et ratio főcímet viseli, így utalva a sorozat tartalmára: a hit és az ész kapcsolatának kérdéseit próbálja megvilágítani. Ritka kincseket adunk az olvasó kezébe: a vallásbölcselet évezredes történetének kevéssé ismert, mégis csillogó gyöngyszemeit; olyan műveket, melyek a katolikus keresztény gondolatvilág körében érdekfeszítő módon vetettek föl örökérvényű kérdéseket. A klasszikus veretű műveken túl a sorozat kiterjed a kortárs gondolkodás kiemelkedő vallásbölcseleti alkotásaira is, melyek alapvetően meghatározzák korunkat. A közeljövőben várható új kötetek (a sorrend nem végleges): Marsilio Ficino: Írások a platonizmusról, Immanuel Kant: Isten létezése, Johann Gottlieb Fichte: Vallástan, avagy tanítás a boldog életről, F. W. J. Schelling: A kinyilatkoztatás filozófiája, Max Scheler: A filozófia lényege, Hans Urs von Balthasar: A világ szíve, Alfred North Whitehead: A vallás születése, Báró Brandenstein Béla: Bevezetés a filozófiába, Emerich Coreth: A metafizika vázlata, Franz Brentano: Vallásfilozófiai írások. Sorozatszerkesztő: Mezei Balázs és Paul Richard Blum

 
1 200 Ft
Akció: 1 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
VEGYES NÉZETEK ÉS MONDÁSOK

Szerző: Friedrich Wilhelm Nietzsche

Attraktor, 2012

 

Nietzsche egyik kevésbé ismert önálló munkája, melyben elemzi az általa kedvelt témákat: újkori morált, annak kialakulását, a művészetről és a tudományról alkotott nézeteit, valamint az ideológia és a politika kérdéseit. A kötetet a fordító tanulmánya kíséri és jegyzetapparátus is segíti az olvasót.

 
2 800 Ft
Akció: 2 100 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.